America, venim

Nu am auzit până acum de America, venim, deși este un film românesc din 2014, dar noroc cu eternul Netflix care mi l-a vârât subtil la recomandări, că altfel nici că l-aș fi văzut.

Băi oameni buni, filmu-i cu personaje ce vin din fundătura mea natală, vechea cetate Târgoviște, mi s-o uscat suzeta-n gură când începură ăștia să pomenească de orașul Turnului Chindiei și mai multe nu. Ba chiar au și filmat în Târgoviște. Muream (mai) prost și nu știam asta.

Povestea din America, venim se învârte în jurul unei trupe de actori devenită celebră ca urmare a unei reclame cu o pisică și astfel notorietatea lor le asigură o reprezentație tocmai în Statele Unite ale Americii la invitația consulatului.

Așa că își adună care cățelul, care purcelul, care jucăriile de pluș, și se îmbulzesc în avion spre țara tuturor posibilităților.

Cinci actori, regizorul, un copil și un ursuleț de pluș aterizează în SUA ca niște nou-născuți veniți într-o lume străină. Și dau buluc să se minuneze de tot ce mișcă pe acolo de parcă ar fi venit cu toții de la coada vacii nebune din vârful dealului.

Cum până la spectacolul pentru care au fost angajați sunt ceva zile de omorât, trupa este racolată de un samsar neaoș care îl aștepta pe Florin Piersic, dar cum maestrul ratează avionul, al nostru Sammy (tot român, dă-l dracu) îi bunghește pe ăștia și le bagă fitile că-i îmbogățește dacă face cu el un turneu prin comunitățile de români.

Leșinați de foame, cu gândul la dolărei, acceptă pe negândite și, îmbarcați într-un hârb de autobuz școlar, hai să distreze mulțimile de români care-i așteaptă cu brațele deschise.

America, venim este practic A doua cădere a Constantinopolului dar varianta modernizată unde nu Turcia este atracția principală ci SUA.

Scenariul ne oferă exact secvențele pe care ni le-am imagina cu niște români provinciali, nu foarte plimbați, care dau de gustul străinătății și se miră la orice. Este împins un pic dincolo de simțul ridicolului, om fi noi gură cască și uimiți, dar nici în halul ăsta.

Dar în mare parte redă fidel comportamentului melteanului ce ajunge într-o altă civilizație, care se înființează la aeroport cu sacoșa plină de haleală și care zice wow la fiecare pas.

America, venim este o comedie de situație decentă, deși cam exagerată, nu suntem chiar ultimii desculți să belim ochii ca un puradel când dă de bijboacă pentru prima oară.

Acțiunea se învârte în jurul evenimentelor generate de botanismul naivilor creduli care sunt și cam capsomani și se lasă duși de nas de un ciuruc.

De la făcut foamea prin te miri ce bombe de moteluri până la neînțelegeri amoroase cauzate de necunoașterea limbii engleze, de la consum accidental de zăhărel până la peripeții în cluburi de striptease, America, venim colcăie de situații amuzante și acoperă toată gama de complicații puerile de acest gen cauzate de diferența imensă dintre cele două civilizații.

Probabil ar trebui să mă simt jignit de modul în care românii sunt portretizați în film, dacă nu-s puși pe juleală, atunci cad în extrema cealaltă, sunt prezentați ca niște țuțări veniți cu pluta. Dar nu am fost ofensat pentru că în adâncul meu știu că această caracterizare este, de multe ori, fidelă.

Poate filmul trebuia făcut cu vreo 15-20 de ani mai devreme, când românii descopereau SUA, acum este deja perimat, nu mai ține șmecheria cu mirarea excesivă, că nu mai cădem pe spate ori de câte ori vedem o banană coaptă sau un iPad, că nu mai suntem chiar ultimii descopitați de pe lume, dar trebuie să recunoaștem că asta este o trăsătură genetică, ori de câte ori dăm peste ceva necunoscut, este musai să punem mâna să vedem despre ce este vorba, cum funcționează, las` că repar eu, că nu știu ăștia nimic.

Replicile sunt autentice, parcă mă regăsesc în comportamentul actorilor care joacă foarte bine (printre ei se află Mihai Călin, Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică, Tania Popa), scenariul este destul de vulgar pe alocuri, are și câteva secvențe indecente și, deși nu reinventează vreo roată, America, venim este o comedioară acceptabilă care aduce o tentă de realism și prin faptul că o bună bucată a fost filmată la fața locului, în Statele Unite ale Americii.

Nu-i cea mai reușită comedie românească, nici pe departe, nu aș putea spune că este chiar un film bun, dar America, venim a fost suficient de distractiv încât să mă amuze (fără să râd cu adevărat) preț de 90 de minute, așa că îi o notă medie, un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Facebook Comments

About admin

Check Also

Annie Hall

Top AFI 100 Locul 035 – Annie Hall Am ajuns la momentul de care nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *