American made

American made

American made este un film bazat pe fapte reale, probabil cu multe înflorituri, care prezintă preamărirea și decăderea lui Barry Seal.

Cine este Barry Seal? Eu unul habar nu aveam de acest nume dar se pare că a fost mare șmecherie prin decada a opta a secolului trecut. Așa că acest review se adresează celor care au văzut filmul, s-ar putea să mă scap de ceva spoilere, chiar dacă subînțelese.

Tom Cruise îl interpretează pe Barry Seal care la început de film este doar un amărât de pilot de avioane comerciale care se mai ocupă cu câte un trafic micuț, nevinovat, mai un trabuc, mai o acadea, așa, ceva lejer, ca tot omul care nu este mulțumit de salariul pe care-l primește și mai ciupește ce poate de pe unde poate.

Doar că omul atrage atenția CIA-ului care îi propune să treacă la următorul nivel, să lase naibii slujba de rahat pe care o are și să devină pilot pentru serviciul de spionaj al unchiului Sam pentru depistarea câinilor comuniști care se infiltrează prin diferite țări din America Centrală.

Barry, cu gândul la o viață aventuroasă și mult cașcaval, acceptă treaba și o îmbrobodește pe nevastă-sa că are o afacere proprie.

Cum este și normal, povestea începe să capete viteză și Barry trece prin diferite ipostaze, în cursul acestor survolări prin America Centrală este interpelat de nimeni altul decât Pablo Escobar, celebrul cap al cartelului Medellin care-l îmbie cu și mai mulți bani dacă transportă la întoarcerea în SUA sute de kilograme de droguri.

Bineînțeles că Barry acceptă că doar ce se poate întâmpla nasol?

Pe măsură ce anii trec, Barry devine din ce în ce mai bogat iar misiunile pe care le întreprinde devin din ce în ce mai periculoase, mai sofisticate și extrem de bănoase, ajungând să servească pe oricine care-i dă sacul cu bani.

Când spun că devine bogat mă refer că nu mai are unde ascunde banii, deja orășelul în care s-a retras are înființate o grămadă de bănci datorită lui Barry, întreaga casa e burdușită cu bani, în curte are îngropați saci cu bani, nici măcar în grajd caii nu pot mânca în liniște paie că riscă să dea peste bani.

Nu știu dacă sunt spoilere sau nu, ținând cont că este o poveste adevărată, dar cum este și normal, la un moment dat, buba se sparge și Barry începe să fie căutat de toată lumea, de la diverse agenții cu denumiri formate din acronime până la interlopi, dar pentru alte scopuri decât cele de a fi angajat să le transporte câte ceva ilegal.

American made este destul de interesant ținând cont că este un caz real dar nu prea m-a ținut în tensiune din cauza aceluiași motiv (al poveștii adevărate), că nu avui de treabă și m-am interesat fugitiv de istoria lui Barry Seal înainte să văd filmul și știam cum se termină, nu că ar fi fost greu de anticipat, astfel de povești nu prea se termină cu bine.

Avem parte de același scenariu, cu preamărirea unui om normal care este atras de mirajul banilor și cade de cealaltă parte a baricadei, în lumea interlopă în care se afundă din ce în ce mai mult până când nimeni și nimic nu îl mai pot salva, iar familia sa are mult de suferit.

Finalul filmului este rezultatul întinderii mai mult decât îi este plapuma și a lăcomiei umane care duce la acțiuni nesăbuite și aroganță care, la final, nu generează decât suferință.

Este vina mea că mă așteptam la ceva spectaculos, am fost învățat cu filme bombastice și acesta nu este un astfel de film, nu zic că este o producție slabă, doar că am avut așteptări nerealiste de la el, este doar o poveste a unui om obișnuit care se bagă în oală cu cine nu trebuie și la un moment dat dă în clocot.

Avem și câteva accente de comedie din când în când, dar filmul nu este nici comedie adevărată, nici nu avea cum, dar nici dramă din aia lacrimogenă, este undeva la mijloc, nici prea prea, nici foarte foarte.

Tom Cruise se potrivește și nu prea în acest rol, deși dă totul și chiar mai mult în rolurile pe care le interpretează, parcă aici nu a fost Barry Seal, ci doar Tom Cruise, iar regia este asigurată de Doug Liman, cu care Tom Cruise a mai colaborat la excelentul Edge of tomorrow.

Parcă se putea și mai bine de la această poveste, American made nu a avut acel farmec, acel zvâc care să te facă să investești sentimente în personaje și să îți pese de soarta lor, cred că se preta mai bine la un serial la câte misiuni a avut de îndeplinit Barry Seal, a trecut prea repede peste anumite momente care ar fi fost interesante și din cauza asta îi dau un 7.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

Locked down

Venit parcă de nicăieri, Locked down este primul film oficial din 2021 pe care pun …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *