Backdraft 2

Dintre toate filmele din lume taman de la Backdraft nu mă așteptam la o continuare, dar iată că peste 28 de ani a ieșit Backdraft 2, producție care se ocupă tot cu căldura toropitoare.

Povestea nu diferă, în linii mari, față de ceea ce am văzut în primul film, doar că nu mai este complexă, dar rămâne în prim-plan dușmanul de moarte al focului, clanul McCaffrey.

Acum ne concentrăm pe Sean, puradelul lui Dennis din Backdraft, care să vezi drăcie, tot domolitor de limbi înflăcărate a devenit. De fapt, nu-i chiar pompier cu acte-n regulă, doar ia la puricat incendiile suspecte pentru a da sentința, dacă a fost mână de piroman sau neglijență umană.

De Halloween un incendiu malefic își ia tributul sub forma a 5 copii nevinovați care veniseră cu colindatul și au plecat cu dricul, iar Sean (Joe Anderson) se pune pe investigat, simțind ceva în neregulă cu producerea acestei tragedii.

Are multe bătăi de cap pentru că toți îl freacă la ridiche să rezolve mai repede problema și, pe cât posibil, spre direcția accidentului, că nimeni n-are chef de hârțogăria birocratică generată de un posibil act criminal. Primăria îl bate la cap, agențiile guvernamentale îi suflă-n ceafă, unchi-su Brian (William Baldwin) îl bombăne permanent, bașca i-a mai picat pe freză și un partener, o tinerică prospătură de făcut mișto de ea, Maggie (Alisha Bailey).

Nu este de mirare că nici nu auzisem de acest film până acum câteva zile, că el a fost lansat direct pe video, și pe bună dreptate.

Este inferior din toate punctele de vedere lui Backdraft, probabil doar foamea din glanda lui William Baldwin a fost responsabilă pentru apariția filmului.

În ceea ce privește firul narativ principal, acesta este identic cu cel din Backdraft, surpriză mare, evident că la mijloc este o mână criminală, dar lipsește cu desăvârșire tensiunea cauzată de intrigă și relațiile complicate dintre personaje care mențineau vie atenția între scenele în care focul era trimis la somn.

Cea mai vizibilă diferență între cele 2 producții este grija cu care ele au fost scoase la lumină, aici Backdraft 2 face mulți pași în spate și dă niște rateuri de-ți îngheață benzina-n creier de cât de nasol arată filmul, deși se presupune că a beneficiat de aproape 3 decenii de progres tehnologic în efecte speciale.

Eu știam că austriecii au defrișat toată România, dar au ajuns și în USA? Băi nene, chiar n-au găsit și ei niște scânduri să le dea foc pe bune? Că flăcările reale vor arăta întotdeauna mai bine decât cele CGI.

Backdraft 2 pare o parodie din acest sens, tot ce a însemnat cele 3 F-uri de bază, adică foc, flacără și fum, arată ca dracu` pieptănat pentru că efectele speciale sunt computerizate, dar cum bugetul este la fel de mare pe cât de parfumată este o fosă septică, totul emană o senzație de falsitate ridicolă, de mă umfla râsul.

Hai că povestea ca poveste, nu este ea foarte inspirată, dar nu deranjează prea mult pe partea investigativă, în schimb dialogul este atroce, filmul este o combinație bizară de masculinitate toxică inadecvată, pentru că Sean se tot înfoaie la Maggie: „Vezi fă că nu ești bună de nimic și eu când dau cu coiul de pământ se cutremură toți piromanii”, cu un feminism inoportun și exagerat, aceeași Maggie îi demonstrează contrariul lui Sean, dar prin tehnici ce aduc mai mult a magie (hi hi hi) decât a logică, astfel încât are rara calitate de a călca pe nervi ambele tabere.

Actoria este penală, că nah, în roluri principale sunt numai petarde răsuflate dacă fac o comparație cu cine a jucat în Backdraft, acest etaj al producției să zic că a fost salvat oarecum de prezența lui Donald Sutherland în același rol interpretat și în Backdraft. Iar William Baldwin are un chef de jucat de zici că l-ai pus să danseze Macarena având cuie bătute-n palme.

Și pica-m-ai cu ceară fierbinte în timp ce beau kerosen aprins, că m-aș fi simțit mai bine decât ascultând aceeași glumă proastă repetată de vreo 3-4 ori de-mi venea să incendiez televizorul.

Nu neg că subiectul era interesant și misterul promitea mult, dar scenariul lasă de dorit deși, culmea, este scris de Gregory Widen, care și-a pus semnătura și pe Backdraft.

Hai că nu mai vreau să vă irosesc timpul și închei transmisia după ce dau de pământ de 4 ori cu cascheta mea.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Firestarter

V-ați săturat de remake-uri? Dacă nu, Firestarter vă potolește setea de regurgitări cinematografice, fiind o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.