Blind detective

Blind detective (Maang taam) este un film chinezesc din 2013 cu Andy Lau (Shock wave) în rol principal, un fel de struțo-cămilă, parte comedie, parte thriller, parte acțiune, parte caterincă, în care Andy Lau îl interpretează pe Johnston, o mare sculă-n prefectură de detectiv, un fel de Sherlock Holmes de-al lor, care este, așa cum spune titlul, chior.

Retras la vatră din cauza invalidității, își pierde vremea încercând să rezolve, pe măsura posibilităților, cazuri vechi neelucidate de poliție. Dar nu o face de dragul florilor de cireș, ci pentru a pune mâna pe recompensele grase pentru că nici la ei din pensia de handicap nu faci mare brânză.

Întâmplarea face să-și bage bastonul nevăzător pe unde nu trebuie și se încurcă, fără voia lui, cu Ho Ka Tung, o tanti polițistă la început de carieră, care-l angajează să rezolve o dispariție din urmă cu mulți ani. Dar mai are și alt motiv, pentru că îl admiră pe detectiv, pe care îl consideră chiar un Dumnezeu în domeniu.

Johnston nu prea este încântat de această situație, dar cum doamna colcăie de bani, moștenire de la părinți, acesta bate palma și pornește într-o lungă investigație alături de Ho Ka (nu scriu doar Ho că se înțelege greșit numele ei, nu e chiar o ho).

Nu prea mă omor eu după poveștile astea detectivistice în care accentul cade mai mult pe rom-com decât pe partea polițistă dar nu am refuzat, că așa este politicos.

La un astfel de film elementul primordial este chimia dintre cele două personaje, în cazul nostru Johnston și Ho Ka, și aici pot spune că relația jucăuș-amuzantă a fost una de bun augur, care m-a făcut să zâmbesc când și când ca urmare a neînțelegerilor evidente dintre cei doi care, și nu este vreo mare dezvăluire, se vor transforma pe parcurs în altceva, așa cum se întâmplă în filmele de gen

Având un personaj nevăzător, vă imaginați poznele pe care le va face, fie voit (când interesul poartă fesul și face pe niznaiul), fie din greșeală (când este plasat într-un mediu necunoscut lui și dă cu capul, la propriu, de toți pereții).

Pe mine mă interesa mai mult partea polițistă, de investigație, și aici cazul este cu adevărat unul misterios, care necesită mult talent în rezolvarea lui.

Dar tocmai aici vine și marea problemă a scenariului.

Nu neg faptul că personajul a fost construit pe un catafalc de genialitate, dar las-o dracului de șmecheri că face niște salturi în deducție de o dă în fantezie, nu în logică elementară sau dovezi palpabile.

Una este să ajungi la o concluzie luând în calcul și cele mai mici fărâme de dovadă, alta este să treci de la: „Aha, ai strănutat de 2 ori!” la „Înseamnă că ai călătorit la New York cu Blue Air pe scaunul de la geam”.

Sunt multiple scene în care Johnston își imaginează cum s-ar fi petrecut faptele incriminate, pentru că nu se ocupă doar de cazul pentru care a fost angajat, și aici m-a captivat modul de gândire al personajului, dar în alte situații se recurgea la giumbușlucul magic al scenariului, sărind de la A la infinit pe nepusă masă, ducând la destule momente în care nu prea am înțeles chestii din poveste pentru că am fost obligat să le înghit pe gâtul uscat.

Dar per ansamblu, Blind detective este interesant, cazul la care lucrează Johnston este unul îmbârligat și m-a prins în mrejele lui, deși cam oftam când și când.

Durata nu îi este justificată, în loc să țină drumul drept, scenariul o ia pe fel și fel de străduțe lăturalnice care se înfundă și astfel se pierde timp prețios.

Revin la punctul forte din Blind detective, anume relația explozivă în permanentă schimbare a protagoniștilor, fără actorii potriviți, care să se înțeleagă pe deplin, filmul ar fi fost un fiasco total. Enigma cade pe plan secund, pe bună dreptate, dar încântă replicile savuroase dintre Johnston și Ho Ka (Sammi Cheng).

Filmul nu are acțiune, aș fi crezut că vom avea parte de ceva scheme de arte marțiale din partea orbecăitorului, că fiind nevăzător, și-a dezvoltat celelalte simțuri, dar n-am avut noroc de așa ceva.

Blind detective, per ansamblu, este un film decent, amuzant pe partea romantică și mult exagerat pe partea polițistă, dar suficient de distractiv încât să-i proptesc în tigaie 6 creveți.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

Hitman: Agent Jun

Hitman: Agent Jun sau Hiteumaen s-a coțopenit pe-o cracă în câmpul meu vizual și n-am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *