Chronicles of the ghostly tribe

Jiu ceng yao ta sau Chronicles of the ghostly tribe este un film made in China din 2015 care intră pe tărâmul fantasticului și pune pe masă o premisă care nu avea cum să mă lase rece după ce am văzut trailerul.

Chronicles of the ghostly tribe pornește cu o descoperire epocală în China comunistă, dar comunistă rău de tot, cu uniforme din alea de pionier și cu secera și ciocanul la tot pasul, la finele anilor 1970 când, într-o peșteră, sunt descoperite niște rămășițe osoase ale unor creaturi antice imense.

Deja salivam cu gândul că toți monstrălăii ăia ce l-ar face pe Godzilla să pară un fetus subnutrit vor căpăta suflu și vor prăvăli teroare infinită asupra furnicilor umane care au avut tupeul să le calce teritoriul.

Nu trece mult timp și din peșteră se revarsă niște zgomote teribile ce anunță apocalipsa umanității și o trupă de ostași patrioți își dau cu forța voluntariatul pentru a intra în gaura groazei și a descoperi cine mama naibii sălășluiește pe acolo fără să plătească strop de chirie marelui partid comunist.

Un savant, Yang, cam țicnit, fiică-sa, Shirley, o domnișoară frumoasă cu ochii mari, și un tinerel muncitor, Hu Bayi, topit după domniță, țin capul de afiș al echipei care se aventurează în scobitura aducătoare de necazuri.

Încă de la început mi-am dat seama că echipa este mult prea numeroasă și că mulți dintre componenții ei vor sucomba rapid, devenind carne de tun pentru giganții treziți din hibernarea milenară.

Chronicles of the ghostly tribe pornește excelent, cu o premisă demnă de filmele de aventură a la Indiana Jones și Tomb Raider plasate însă în mijlocul unei mitologii chinezești de toată frumusețea care prevestește lucruri incitante.

Din păcate, mă văd nevoit să recurg la păcate, filmul pare că în varianta originală a avut cinci ore, iar regizorul a aruncat la gunoi trei ore alandala din film astfel încât secvențele nu au legătură între ele și sunt lipsite de coerență.

După scena despre care făceam vorbire mai sus, din templul cu Turnul Demon (cât de mișto sună), mi se rupe filmul și se fac treceri subite de la una la alta, de zici că vedeam cinci filme într-unul.

Din templu mă aruncă într-o bibliotecă destul de suspectă, de aici mă trezesc subit într-un deșert straniu, și tot așa.

Elemente esențiale ale poveștii sunt introduse pur și simplu din neant, fără nicio explicație, încât nu puține au fost momentele în care mă întrebam ce mama dracului se întâmplă că nu înțelegeam absolut nimic din poveste. Și nici acum nu-s deloc sigur că am priceput pe deplin întreaga poveste din Chronicles of the ghostly tribe.

Filmul face parte din categoria celor care au trailer înșelător pentru că este complet diferit față de ceea ce credeam că o să văd.

Totuși, nu dau cu biciul ca-n sclavii neascultători, pomenesc și de bine câte ceva, are niscai secvențe într-adevăr superbe cu lupte între oamenii neputincioși și monștrii care arată groaznic de urât (în sensul bun), nu neapărat din punct de vedere al efectelor speciale nu prea reușite, dar care nu deranjează, ci ca design, dobitoacele par a fi o combinație între niște hiene supradimensionate și niște urși hămesiți, atât de flămânzi încât li se văd coastele.

Vizualul este grandios, cu peșteri imense, statui gigantice, totul emană o dimensiune titanică ascunsă pe Terra și aici nu am ce să reproșez creatorilor, Chronicles of the ghostly tribe este o desfătare pentru ochi.

Păcat de idee că din ceea ce am reușit să pricep din film premisa era captivantă și putea ieși ceva maiestuos dacă scenariul era unul coerent și scris de cineva care nu se afla în stare de ebrietate scriitoricească.

Turnul demonilor, lilieci de foc, rase extraterestre, ostași fantomă, puteri paranormale, văleleu, este o amestecătură de fire narative de a ieșit un ghiveci necomestibil. Pe final scenariștii și-au dat seama că totul este o varză chinezească și încearcă, pe repede înainte, să explice totul la grămadă astfel încât filmul, în loc să aibă un final exuberant și apoteotic, devine o înșiruire de explicații și o poartă către un sequel care nu mai apare, multe fire rămânând deșirate. Probabil într-o continuare ar fi introdus în scenă și monștrii aceia imenși cu care mi-au trezit interesul la început, că am rămas doar cu oasele înălbite de vreme.

Oricât de binevoitor aș fi, pentru Chronicles of the ghostly tribe nu pot să sap în praf și în stâncă mai mult de un 4.

Și pentru numele tuturor zeităților, dragi scenariști, când plantați un ditamai autobuzul în mijlocul străzii, lăsați-l acolo pe parcursul întregii scene, nu îl teleportați după cum dorește penița voastră, că dă nasol pe ecran.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

The medium

The medium a fost propunerea pentru Oscar 2021 venită din partea Thailandei, un film horror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.