Don`t look up

În Ajun de Crăciun Netflix a propulsat spre noi Don`t look up, un film ce rivalizează cu The French Dispatch în ceea ce privește distribuția. Una stelară, de altfel, să fac un mic joc de cuvinte raportat la premisa din film.

Într-o seară ca oricare alta, Kate (Jennifer Lawrence – Mother!) belește ochii spre cer, visând la stele căzătoare să-și pună dorințe. Iată că divinitatea o ascultă și Kate descoperă o cometă.

Profu` ei, Randall (Leonardo DiCaprio – Titanic), n-are altă treabă și se pune pe calcule alambicate pentru a-i determina viteza și traiectoria.

Parcă deja simțiți spre ce se îndreaptă drăcovenia de premisă, nu?

Mare belea mare, cometa n-are altă treabă decât să facă o vizită devastatoare pe Terra peste vreo jumătate de an. Cum cucoana este cam supraponderală, asta înseamnă că va găta toate bunătățile pregătite de Pământ și va distruge orice ființă vie, cometa fiind una distrugătoare de planete.

Ăștia doi, după ce trec cât de cât peste șoc, că vine un ditamai spray deparazitant cosmic spre noi, să scape casa Terra de invazia de gândaci consumatori de resurse, dau buluc la președintele USA să dea goarnă-ntre specialiști să vină cu un plan de salvare. Doar că Bruce Willis este ocupat să joace-n răgălii de filme, nu mai are timp să foreze în spațiu.

Pot scrie, pe scurt, că Don`t look up este o combinație de Armageddon, Deep impact și Idiocracy. Cum scenariul și regia sunt asigurate de Adam McKay, este de la sine înțeles că filmul reprezintă o metaforă cu privire la starea societății actuale care ia în derâdere, în zeflemea, făcând mișto de belele, că așa este omul construit, să facă haz de necaz până când i se înfundă.

Înlocuiți amenințarea cometei cu orice alt pericol grav și filmul rămâne același pentru că prezintă rasa umană aflată la cel mai de jos nivel al inteligenței globale, o specie interesată de cele mai superficiale scoase din fosa septică subiecte posibile, care trece cu vederea peste date științifice, clare, concrete, irefutabile, betonate de argumente solide, și preferă să creadă toți tâmpiții semianalfabeți de mare notorietate care renegă orice dovadă, care preferă să fie îndobitocită de puzderia de platforme sociale media pline la refuz de influenceri în orice domeniu, dar care abia sunt capabili să se șteargă la fund folosindu-se de tutoriale video și care au absolvit 4 clase în 6 ani.

Sună cunoscut? Nici nu este de mirare că Don`t look up nu este pe placul tuturor pentru că ne spune pe șleau, de fapt ne urlă din toți rărunchii, că suntem niște cretini fără scăpare și că vom muri ca broasca pusă la foc mic belind fasolea increduli la știință, dar botaniști la tot felul de aiureli conspiraționiste fără pic de argument.

Este un raport stufos care deconstruiește meteahnă cu meteahnă societatea umană.

Don`t look up m-a enervat atât de tare încât era să-mi pocnească o venă penilă, dar nu pentru că filmul este slab, ci pentru că mi-a reamintit în ce lume plină de imbecili trăiesc, o lume în care este mai important cu ce bogătan hodorog se mai tăvălește cine știe ce fufă siliconată în loc să conteze ceea ce este cu adevărat important.

Deși este aproape o parodie a comportamentului uman, nu m-aș mira deloc dacă în cazul vreunei asemenea catastrofe iminente, omenirea să dea dovadă de aceleași reacții absurde și elucubrante ca în film.

O fi o comedie neagră, dar nu prea este amuzantă pentru că exacerbează anumite reacții și multe decizii, dar o face prea rău pentru a mai fi amuzante cu adevărat. Sau poate nu exacerbează deloc.

De aici comparația cu Idiocracy, acel film era setat în viitor, Don`t look up este acum, aici, imediat. Și nu greșește deloc prin concluziile pe care le trage și încearcă să ne deschidă ochii, futil, dar măcar încearcă.

Practic, Adam McKay ne spune că înainte de a fi exterminați de cine știe ce cataclism cosmic, omenirea se va autoprăpădi din cauza lăcomiei, prostiei și trufiei care predomină în genele noastre. Mai ales când politicul se bagă-n seamă să rezolve situații catastrofale și nu face decât să amplifice efectele dezastrului deoarece contează votul omului, nu omul.

În mod clar, filmul este o propagandă indubitabilă, dar este una pozitivă adresată, în primul rând clasei politice, și abia apoi nouă, plebei consumatoare care hrănește conturile bancare ale celor bogați.

Este și o premoniție / avertizare / semnal de alarmă cu privire la modul hapsân, hulpav și jecmănitor cu care ne tratăm planeta. Dar nu prea are cine să priceapă aceste mesaje, realitatea este că o bună parte a populației este analfabetă, altă parte este analfabetă funcțional și o bună bucată a populației este, pur și simplu, imbecilă.

Ce împiedică Don`t look up să devină un film excelent este dezechilibrul politic din film, este evident că Adam McKay atârnă balanța spre o anumită ideologie, și asta naște senzația că filmu-i părtinitor.

Pff, la dracu, actoria este bombă nucleară în acest film, de la cei doi pomeniți la început până la reginele Meryl Streep (Sophie`s choice) și Cate Blanchett (How to train your dragon: The hidden world), toți interpretează de sar hainele de pe ei / ele.

Băi nene, nu mai scap de Timothée Chalamet, în 2 luni a avut 3 filme lansate, simultan Dune și The French Dispatch, și acum ăsta de față.

Nu mă așteptam la asta, filmul nefiind doar o satiră mai acidă ca scuipatul sangvin al lui Alien, o bunghește bine de tot și pe efecte speciale, nu-s ele prea multe, dar pentru unul ca mine, care înghite disaster-movies ca pe Nurofen, a fost satisfăcător să fiu martorul unor secvențe superbe vizual.

Don`t look up nu vine cu vreo idee nouă, că nu este primul film care satirizează la greu prostia umană, dar o face bine de tot, poate prea bine, și cred că săracu` Adam McKay s-o fi săturat și el de atâta comportament lobotomizator încât replicile pe care le-a scris sunt urlate în urechea noastră.

Stați și pentru 2 scene după credite, că vor fi ilare, oho, și câtă simbolistă zace și în aceste 2 micuțe secvențe.

Nu-i tocmai cel mai bun film de urmărit în perioada lansării sale, că-i destul de depresiv și, că vrei sau nu vrei, te va jigni pentru că toți ne facem vinovați de comportamentele blamate de film, dar probabil vom clătina din cap a aprobare și ne vom continua viața în turmă fără să ne schimbăm, trăind în salturi de la un update de smartphone până la următoarea platformă social media tembelă la modă.

Pentru mine Don`t look up a fost un film bun, care te amărăște și te pune pe gânduri, și ia de la mine 8 pungi de snacks.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Shaolin soccer

Vă place fotbalul? Dar cu artele marțialele cum stați? Este ciudată combinația de întrebări? Ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.