El desconocido

El desconocido

4 out of 5 stars (4 / 5)

El desconocido, în traducere liberă Necunoscutul este un thriller spaniol din anul 2015 produs printre altele de Vaca, ho, că nu am jignit pe nimeni, așa se numește una din casele de producție, Vaca Films.

Nu stă mult la taclale și intră direct în pâine încă din primele minute, nu ca alții, Hollywood, care o ard inutil zeci de minute în șir ca să nimic.

Avem de-a face cu nenea Carlos, un bancher cu ceva ștate vechi de plată care dimineața își ia puradeii să îi ducă la școală. Nu îi dă nimic de bănuit că mașina nu e încuiată dar abia o pornește că se trezește cu un telefon necunoscut pe care primește un apel de la un necunoscut. Se observă de unde vine și titlul filmului.

De la celălalt capăt al firului, mă rog, al mobilului mesajul primit e scurt, îmi dai o grămadă de bani altfel ai pus-o de mămăligă, în mașină e o bombă, îți ridici curul de pe scaun să dai o bășină, adio, ai zburat cu tot cu bășini și cu odrasle.

Evident, totul fără poliție, fără implicarea altor persoane, necunoscutul vrea să se desfășoare totul în liniște și fără prea mult deranj.

Dar cum Carlos nu prea pune botul și crede că e subiectul unei farse, nea sulică fără față și fără nume îi face o demonstrație că nu glumește.

Convins de veridicitatea amenințărilor și blestemându-și zilele că taman azi s-a găsit să facă pe tatăl cel bun și să își ducă progeniturile la școală, punându-i astfel în pericol, Carlos trebuie să găsească diverse modalități de a strânge banii pentru nebun. Cum teroristul cere ceva marafeți și el e cam cu buzunarele în vânt, trebuie să apeleze la ce știe să facă în meseria lui, adică să fraierească oameni să dea bani băncii.

Dar pe parcurs lucrurile se complică din ce în ce mai mult, descoperim că viața lui nu e atât de idilică pe care ar părea la prima vedere, intră în scenă și soția lui care sculată din belite nu crede nici ea șmecheria și se pune pe jelit și acuzat, în scurt timp scoate capul și poliția și uite așa începe o cursă nebună cu mai mulți participanți, Carlos fuge de toți ca să câștige timp să strângă bani și poliția fuge după el pentru că au impresia că totul e o făcătură și vor să îl liniștească de tot cu niscai metale rapide.

Filmul nu e cine știe ce pe partea de acțiunea, de bubuituri, de efecte care de care mai mirifice, în mare parte toată povestea se desfășoară într-o mașină, e o combinație fericită între Speed și Phone booth.

Cu toate că filmul constă într-o plimbare cu mașina, mai domoală la început, mai rapidă pe la mijloc, apoi statică spre final, muică, tensiunea e la cote maxime, modul de filmare te bagă în boală, spațiul claustrofobic suprapopulat parcă te apucă de beregată și îți taie respirația.

Am și uitat ce tensiune poate fi creată de niște simple convorbiri la telefon, de niște amenințări simple, care nu implică orașe întregi aflate în calea anihilării.

Cele mai efective amenințări și cele care te fac să-l urăști pe nemernicul negativ sunt cele adresate unei familii, unor persoane cu care ești conectat emoțional, pe care ajungi să le cunoști într-un timp foarte scurt, pe care ai dori să le vezi tefere.

În momentul în care descreieratul amenință că aruncă în aer doi copii nevinovați deja parcă totul devine personal pentru spectator, că familia ta e în pericol de moarte și deja ești alături trup și suflet de Carlos și de încercările lui disperate de a-i face pe plac cretinului și de a-și salva copiii.

Dar, după cum am mai spus, pe măsură ce povestea capătă amploare, aflăm noi și noi amănunte care ne derutează un pic.

De fapt, care e toată treaba? Să fie Carlos vreo virgină neprihănită la locul de muncă, să nu fie chiar subiectul obsesiei vreunui nebun, are nebunul ăsta vreun motiv bine întemeiat?

Filmul în loc să ne lumineze, mai rău ne bagă în ceață.

Regizorul are și un fel diabolic de a filma anumite personaje care te face să crezi că ai dat de cap poveștii și ai găsit infractorul, îți creează impresia că ai reușit să dezlegi misterul. Dar departe de noi treaba asta, nu avem nici cea mai mică șansă să ne dăm seama.

Nu zic nimic de lupul rău, cine e și care-i motivația lui, că așa e frumos, să aflați și singuri.

Vă dați seama că fiind un film spaniol bugetul este unul extrem de redus, în jur de 4 milioane de euro, așa că nu trebuie să ne așteptăm la chestii spectaculoase de la el, este definiția perfectă a thrillerului.

Este plin de scene dramatice, tensiune, emoție, acțiune, totul servit într-un pachet coerent, cu o poveste realistă care nu te face să îți dai ochii peste cap a lehamite.

Și m-a uimit atenția la detalii, mașina își păstrează aceleași numere pe tot parcursul filmului, petele de sânge rămân în același loc, nu sunt erori de continuitate așa cum colcăie americanismele din zilele noastre.

Regia e de nivel înalt, are și o scenă lungă, foarte lungă, care pare realizată dintr-o singură dublă, fără editare, bine, e mai mult mers decât vorbă, dar totuși, minunată scenă.

Încerc să găsesc niște bube filmului dar mă chinui și nu prea iese nimic. Poate faptul că uneori e o harababură cam mare și nu mai înțelegi dialogul pentru că sunt câte 3-4 persoane care vorbesc simultan și Dumnezeu știe care ce zice.

Și dacă mai avea un pic de dramatism cât să mă aducă în pragul vărsării unei lacrimi era și mai bine.

Actorii de care evident nu am auzit în viața mea și pe care probabil nu îi voi mai vedea în alt film joacă foarte bine, mai ales Luis Tosar care-l joacă pe Carlos și Goya Toldo care o joacă pe Marta, fata lui cam curvuliță.

E un film cu mesaje simple dar profunde dar pe care extrem de rar le și punem în practică, probabil voi da ceva spoilere, cum ar fi vezi-ți de treaba ta și fii cinstit sau nu face altuia ceva ce nu ai vrea să ți se facă și ție.

De asemenea, se pune pe tapet sacrificiile pe care ești capabil să le faci pentru familia ta dar în același timp și sacrificiile pe care familia ta e capabilă să le facă pentru tine și la care nu te așteptai.

Ce să mai, mi-a plăcut destul de mult El desconocido ăsta cu a lui mașină ca scenă principală a filmului, în concluzie, din partea mea merită nota 8.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

Facebook Comments

About admin

Check Also

Red dot

Red dot este un film suedez și unde poate fi găsit un film dintr-o țară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *