It happened one night

Top AFI 100

Loc 046 – It happened one night

Anii 1930 au sunat din nou și mi-au pus în brațe It happened one night, un film alb-negru din 1934, o comedie romantică destul de simplă la bază, producție ce a intrat în istorie ca fiind prima care a reușit cvintetul magic la Oscaruri, înhățând premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol feminin principal și cel mai bun rol masculin principal, succes reușit doar de 2 alte filme,  One flew over the cuckoo`s nest (1975 – vine și el în Top AFI 100) și The silence of the lambs (1991).

În It happened one night avem de-a face cu o moștenitoare neastâmpărată, fiica unui mare magnat american, o domniță ce-și face de cap, neascultând sfaturile tatălui care vrea să o vadă măritată bine, nu cum a făcut ea, cu un pilot cioflingar.

Sictirită de ciocăneala verbală continuă pe care o primește de la tac-su, Ellie (Claudette Colbert) se ușchește chiar de sub nasul și gușa părintelui cu destinația New York, pentru a se revedea cu soțiorul ei.

Însă până acolo este cale lungă de bătut și autobuzul face mult pe drum, și ce să vezi drăcie mare, dă peste pișicherul de Peter (Clark Gable, fantele cu mustăcioara corbului de a rupt mai multe inimi decât un cardiolog cu diplomă printată la calculator).

El, jurnalist tocmai dat afară, miroase că la mijloc este ceva în neregulă cu domnișoara, dar cum este un gentleman desăvârșit, se oferă să o ajute pentru a ajunge la destinație.

Treaba cu gentlemanul desăvârșit este o exagerare, pentru că Peter o cam ia în bâză, la mișto, la sanchi, spuneți-i cum vreți, pe răsfățata Ellie ce se dovedește foarte siderată de un asemenea comportament demn de un ageamiu.

It happened one night este un film elementar, simplu până-n pixelul celuloidului, nu este greu de imaginat cum va decurge povestea celor doi care nu se înțeleg deloc și se înțeapă cu orice ocazie.

Mă așteptam să număr pe fereastră fulgii inexistenți de zăpadă pentru că anticipam o plictiseală ca la carte, neplăcându-mi asemenea filme pe care le consider, cu tot respectul, de domnișoare.

Ei bine, mare belea, It happened one night mi-a căscat un rânjet pe moacă după primele 5 minute și mi-a inserat pe sub epidermă o stare de bine care nu m-a părăsit decât după genericul de final. Nu ai cum să nu râzi la fazele clasice cu autostopul sau cu morcovul, banale, dar eficiente datorită interpretării actoricești fără cusur.

Deși scenariul este simplu, fără complicații inutile, fără apropouri sexuale, fără cuvinte vulgare, fără orgasm mimat în văzul lumii, mi s-a părut de-a dreptul fermecătoare interacțiunea dintre șmecherașul de oraș Peter, uns cu toate alifiile, care nu face pe placul nimănui doar pentru a obține ce vrea, și fandosita Ellie, ce a trăit pe un nor pufos de bunăstare și care este ca un nou-născut în mijlocul lumii reale.

Cei doi se pișcă în permanență, dar fără a întrece măsura și a deveni nesimțiți, iar șarmul lui (Clarke Gable) și naivitatea ei (Claudette Colbert) construiesc o poveste romantică aproape perfectă.

Este o poveste cam utopică, dar specifică acelor vremuri grele pentru populație, mai ales că era în toi Marea Depresiune Economică, și oamenii aveau nevoie de o rază de speranță, să vadă că ăl` mic, făr` de șansă, se poate ridica doar prin bunătate sufletească și poate ajunge sus.

Deși este o comedie zvăpăiată, It happened one night prezintă și câteva scene care amintesc în treacăt de acea perioadă, dar nu insistă prea mult, revine imediat la schimburile de replici savuroase și peripețiile nebunatice prin care trec cei doi în încercarea lor temerară de a ajunge la New York fără să fie prinși de detectivii angajați de tatăl bogătan.

Am ales să nu critic prea mult realizarea tehnică în care mașinile stăteau pe loc și în spatele lor rulau imagini cu drumul pentru a da senzația că personajele conduc, nici nu mă leg de editarea șubredă, cu tăieturi mai mult decât evidente, la naiba, nu comentez nici despre faptul că personajele principale sudează țigările non stop, astea sunt elemente caracteristice acelei perioade, nu au cum să mă determine să ciopârțesc din notă.

Rămân cu buna dispoziție insuflată de film, de personajele care azi ar fi tratate cu totul altfel, probabil el, Peter, ar fi fost acuzat de #metoo, iar ea, Ellie, nu cred că s-ar fi dat jos din palatul ei de smarald pentru a se amesteca în mijlocul plebei, de o perioadă mai simplă în care nu orice acțiune sau gest venit din partea bărbatului avea un motiv ascuns, sexual, și în care interacțiunea dintre el și ea nu trebuia să fie plină de aluzii oneroase pentru a atrage atenția.

Regia este semnată de celebrul Frank Capra, câștigător a 3 Oscaruri (pe lângă It happened one night – 1934, a mai luat premiul pentru Mr. Deeds goes to town – 1936 și You can`t take it with you – 1938).

Pentru această comedie feerică, și nu, nu a scris altcineva cronica, tot eu sunt, ăla care dă de pământ cu alte filme de gen, dar It happened one night m-a cucerit, și nu o scriu doar pentru că este în top AFI, ci pentru că ăsta este adevărul, îi dau un 9, singura chestie care nu mi-a plăcut a fost un număr muzical răsărit din neant.

Este cam sus în top față de alte filme? Clar da, l-aș fi pus mai jos și aș fi ridicat un The silence of the lambs sau un The fellowship of the rings sau un Saving private Ryan, dar ăsta-i topul, cu el defilăm.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Stuck together

Când vreau o comedie, mă duc mai întâi în Franța, și acum am dat peste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *