Legend of deification

Universul cinematic Fengshen început cu Ne Zha este continuat de Legend of deification (sau Jiang Ziya), film animat din 2020 care face o nouă incursiune în mitologia inepuizabilă a Chinei antice.

Acțiunea din Legend of deification are loc înaintea celei din Ne Zha (film pe care-l consider a fi cea mai bună animație văzută) și îl are în prim-plan pe Jiang Ziya, un mare războinic care pentru faptele sale eroice i-a fost acordat un loc la masa divinităților din ceruri unde a ajuns urcând pe o Starway to heaven la propriu.

Dar o desconsiderare a unui ordin al marelui boss din nori duce la pedepsirea lui Jiang Ziya și ostracizarea acestuia într-o zonă unde nu este deloc popular. Aici se întâlnește cu Xiao Jiu (Yang Ning), o fetișcană fâșneață care vrea să ajungă pe muntele Youdu din motive pe care le las clasificate, să descoperiți și singuri despre ce este vorba.

Așadar, cei doi fac echipă pentru că drumul este presărat cu multe pericole și Jiang Ziya simte că ajutând-o pe Xiao Jiu își poate regăsi liniștea sufletească dar miroase și un pericol iminent sub forma Demonului Vulpe cu Nouă Cozi din cauza căruia se află în situația asta ingrată, în loc să ciocnească pahare cu ambrozie în ceruri, crapă de foame de un deceniu într-un purgatoriu împuțit.

Legend of deification este o animație ravisantă din punct de vedere vizual care îți taie răsuflarea, dar și al scenariului mirobolant, plin până la refuz de alegorii pertinente și mesaje care ți se duc direct la inimioară.

Locațiile prin care ne plimbă animația sunt diverse, iar denumirile lor sunt suficiente pentru a vă da seama de bogăția spectaculoasă care vă așteaptă: Pădurea de Piatră, Deșertul Sufletelor, Ruinele Reîntoarcerii, să dau câteva exemple grăitoare.

Am stat cu sufletul la gură așteptând fiecare cadru ce urma să vină pentru că Legend of deification arată senzațional și imaginația debordantă pe toate planurile, de la mediul înconjurător mirific la coloristica țipătoare și fermecătoare, m-au făcut să mă uit la film ca un țânc ce iese pentru prima oară afară și vede minunățiile lumii.

Pe lângă splendoarea vizuală pe care doar chinezii o pot aduce pe ecrane, Legend of deification are și multe scene intense de acțiune pentru că acest cuplu format din Jiang Ziya și Xiao Jiu n-are deloc o misiune ușoară până la destinație, fel și fel de obstacole, de la cele pământești până la cele ezoterice, li se pun în cale.

Scenariul este plin de răsturnări de situație, întreg filmul se bazează pe iluzii amețitoare, aparențe confuze, minciuni abile și revelații surprinzătoare, încât ești luat pe nepregătite de multe replici și scene care par într-un fel dar au o cu totul altă semnificație.

Sunt surprins că a trecut de cenzura nemiloasă a partidului comunist pentru că are multe trimiteri către subjugarea umană, către sclavia modernă, către deciziile perfide luate de puteri pentru a asigura „binele‟ poporului, dar care sunt, de fapt, niște arme de manipulare în masă. Și aceste alegorii nu se potrivesc doar regimului comunist, ci sunt valabile pentru întreaga populație a Terrei. Așadar, să vă așteptați la multe mesaje cu tâlc care au reușit să păcălească vigilența tartorilor cenzurii.

Personajele principale sunt atât de bine conturate, expresive, cu povești de viață înduioșătoare, încât n-ai cum să nu le iubești instantaneu și să le consideri imediat parte din familie. Pfiu, cum era să uit de Four-Alike, unul dintre cele mai drăgălașe animale, o pufoșenie animată de-ți vine să o flocosești direct prin ecran.

Filmul este serios, are câteva momente de comedie, dar în general atmosfera este una sumbră, se lucrează mult cu tărâmul morților, cu suflete răzbunătoare, cu demoni terifianți, cu monștri dornici de sânge, dar nu exagerează prin violență, este totuși o animație. Dar are un ton mai grav, nu prea potrivit pentru cei mici.

Nu se ridică la nivelul lui Ne Zha, în afară de un moment cu puternic accent emoționant, Legend of deification dă rateuri în acest compartiment, unul foarte important, din punctul meu de vedere, pentru o animație.

De asemenea, mesajul de final este oarecum confuz, nu prea am înțeles cu exactitate ce vrea să spună pentru că sfârșitul vine destul de brusc.

Dar, una peste alta, Legend of deification este o animație bună, cu o poveste simplă, dar cu mesaje complexe, frumoasă vizual, intrigantă metaforic, căreia mă pun imediat să îi coc 8 biscuiți.

Se pare că sunt puși pe treabă chinezii, va mai urma cel puțin un film în acest univers animat Fengshen care se va învârti în jurul Regelui Maimuță, personaj nelipsit din jumătate din filmele chinezești din genul fantasy.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

Soul

Soul este al doilea film Pixar al anului 2020, după Onward, și a venit direct …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *