Luck-key

Luck-key sau Leokki este un film sud-coreean din 2016 construit în jurul premisei schimbului de identități. Deși pare că ochii vă sunt pe un munte și încep să se rostogolească la deal din cauza ideii uzitate foarte mult, hai vă vedem, poate dracul nu-i chiar atât de negr….

Avem 2 firi total opuse, pe de o parte, un tânăr, Jae-sung, un coate-goale absolut, un ratat din toate punctele de vedere, rupt în dos de foame, fără o lețcaie în buzunar, cu chiria mult întârziată, cu locuința într-o vraiște infectă de nici un porc autentic n-ar sta acolo, fără o slujbă stabilă, visând cai verzi pe pereți să ajungă mare actor. Este gata să-și pună ștreangul de gât,

De cealaltă parte îl avem pe mai vârstnicul Hyung-wook, un om ajuns financiar, cu o locuință de zici că este palat, cu costume la 4 ace, mașină șmecheră, bani de îi întoarce cu lopata, ce să mai, o viață de huzur. Are o singură problemă, așa cum ne arată filmul încă din start, el este un asasin plătit.

Printr-o întâmplare plină de apă și săpun, criminalul își pierde memoria și tăntălăul tinerel, văzând ce viață duce amnezicul, face rapid schimb de documente. Însă nu durează mult până când apar problemele pentru cei doi.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi la Luck-key a fost diferența prea mare de vârstă dintre cei doi, un subiect atins chiar de film prin destule glume, toată lumea se mira că Hyung-wook, trecut bine de 40 de ani, are doar 32 de ani.  Am apreciat oarecum metaumorul, dar era și mai inteligent dacă și reciproca era valabilă, nimeni nu s-a mirat de cât de tânăr arăta Jae-sung.

Luck-key este un film plăcut, se bazează mai mult pe comedie și romantism decât pe acțiune și este plin de mesaje încurajatoare și demonstrații destul de utopice că poți face orice dacă îți pui mintea la contribuție și nu ești o putoare absolută. Este drăguțel scenariul cu intențiile lui nobile de a ne arăta că se poate, dar viața nu este chiar așa.

Dar Luck-key te binedispune, comedia rezultă, evident, din peripețiile prin care trec cele două personaje care se trezesc în lumi total diferite, despre care habar n-au o boabă.

Mi-a plăcut mai mult traiectoria criminalului care este lipsit de memorie, și deci habar n-avea ce făcea înainte, se schimbă complet, și nu pot să cred că scriu asta, dar devine înduioșător și te face să uiți că filmul începe cu el operând pe viu mațele unui necunoscut.

De cealaltă parte, Jae-sung ne arată că lupu-și schimbă părul, dar năravul ba, el nu are probleme de ținere de minte, așa că degeaba ajunge el în puf, că imediat transformă palatul în ghetou.

Povestea evoluează pentru ambele personaje și deși nu este nici foarte amuzantă și nici doldora de acțiune, te încălzește ca un calorifer fierbinte pe timp de ger. Este departe de un Miss granny, care este bazat pe o idee similară, dar merită totuși să-ți aerisești plombele timp de 2 ore urmărindu-l. Rare au fost momentele în care am dat peste film sud-coreean sub 2 ore pentru că aici durata este mai consistentă tocmai pentru că petrecem timp suficient cu personajele, sunt construite bine, ajungi să nutrești sentimente, indiferent de care, pentru ele.

Spre final apare și acțiunea, deși nu este ceva de anvergură, are câteva elemente care-o fac inteligentă, nu se dă cu pumnul doar de dragul de a crăpa niște coaste, nu, acțiunea este mai cerebrală.

Și ce ar fi un film sud-coreean fără ceva twist-uri la mijloc?

Dacă aș fi să îl caracterizez printr-un singur cuvânt, acesta ar fi fermecător.

Actorii sunt la mare înălțime, mai ales Hae-jin Yoo, asasinul, că el duce greul filmului și este izvorul umorului prin personalitatea lui de bloc de granit ce trebuie să se transforme într-un izvor lin curgător.

Luck-key are de toate, dar în doze bine proporționate, fără să exagereze în vreun compartiment, comedie inocentă, acțiune tensionată, te lovește și la inimioară cu povești de dragoste, deci este și romantism, și nu duce lipsă de mesaje motivaționale pe ideea de a nu-ți mai plânge de milă, să-ți miști curu` gras de pe canapea și să depui efort serios pentru a-ți atinge visele, că nu-ți cade nimic din cer, doar dacă este vreun prinț arab petrodolarist.

Așadar, Luck-key este un film decent, plin de farmec, căruia mă ofer să îi încarc 7 containere în port.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

Tout simplement noir

Tout simplement noir vine din Franța și poartă ștampila de comedie. Fiind un film foarte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *