Monster

Nu confundați acest Monster (Mon-seu-teo) cu Monster-ul lui Patty Jenkins, așa că vă luminează nenea tastatorul despre ce este vorba în acest film sud-coreean din 2014.

În prim-plan se află două surori, dar ne concentrăm atenția pe cea mare, că ea este protagonista filmului, cea mică se va evapora rapid din peisaj din motive pe care deja le cam intuiți.

Bok-soon este o adolescentă simplă. Și când zic simplă, mă refer la sensul peiorativ al cuvântului, dacă-i bagi în cutia craniană o bilă de rulment, aceasta va zdrăngăni non-stop, fătuca având un IQ care se pliază perfect pe audiența Antena 3, adică pe românește, mai neaoș, Bok-soon suferă de retard mintal, are corp de 20 de ani, dar comportament de 6 ani.

Dar pe cât de înceată îi este mintea, pe atât de scurtă îi este răbdarea, dând dovadă de un temperament vulcanic, gata oricând să explodeze la cel mai mic inconvenient. Tocmai de asta a primit și o poreclă pe măsură: crazy bitch, nu mai are rost să traduc expresia.

Lumea i se prăbușește în cap în momentul în care un criminal în serie îi mătrășește surioara și nici nu știe psihopatul ce taifun va declanșa prin imprudența de a ucide pe cine nu trebuie pentru că deși Bok-soon duce lipsă cruntă de țigle pe casă, este un oponent acerb în misiunea ei de a obține răzbunare.

Monster nu-i un film foarte inteligent, asta pentru că protagonista este portretizată de așa natură încât scenariul nu avea cum să pună la cale fel și fel de acțiuni sclipitoare, că n-o duce mintea. În schimb, Bok-soon posedă o doză excelentă de furie incontrolabilă, și când o apucă pandaliile, până și Mephisto, Satana, Lucifer, Soacra sau ce alte denumiri pentru diavol mai cunoașteți, nu știe unde să se ascundă mai repede pentru a scăpa de nebuna care se pogoară asupra celui care o supără fără să mai țină cont de altceva, neinteresată de integritatea propriului fizic, este ca un câine turbat de care nu mai scapi.

Scenariul încearcă să compenseze lipsa unei acțiuni coerente printr-o poveste îmbârligată care se ramifică în mai multe direcții și un protagonist negativ de ți se erectează păru-n cap de cât de sadică îi este îndeletnicirea și cât de letală îi este mișcarea când pune mâna pe câte-un obiect cu potențial de vătămare corporală.

Sud-coreenii au un talent nativ în a imagina fel și fel de personalități bolnave care au niște fetișuri mortale de-a dreptul înfiorătoare, în cazul de față expresia A fi oale și ulcele capătă o altă conotație. Rivalizează prin morbiditatea pasiunii cu alt criminal în serie, cel din The five, alt film sud-coreean.

Nu-i Monster prea spectaculos ca ingeniozitate a desfășurării acțiunii, dar a reușit să mă țină-n priză prin imprevizibilitate, se petrec câteva evenimente care mi-au scos din hibernare celebrul acronim WTF.

Fără vreo urmă de jignire în ceea ce scriu, personajul principal este unul în care te regăsești, nu că mintea fetișcanei strică pedometrul de cât de mult umblă pe câmpii, ci pentru că reacționează realist, ca un om obișnuit pe care nu-l crede nimeni și care se vede pus în situația de a căuta singur o soluție. Că nu-i soluția aleasă cea mai bună, asta e altă treabă, dar pur și simplu ții cu Bok-soon și aplauzi la câte-o reușită de-a ei. Mă rog, aplauzi în liniște, să nu care cumva s-o enervezi și să te ia în colimator.

Are și doza nelipsită de dramatism inerent unei asemenea situații, plus că-s și câteva momente comice, dar mai mult un umor negru, că din lipsă de neuroni funcționali, Bok-soon generează situații haotice ca o vulpe eliberată într-o cușcă cu găini adormite.

Nu este un film bazat pe acțiune, ci mai mult pe disperarea unui personaj care se bagă în fel și fel de situații periculoase ca urmare a unei minți încete și a unei dorințe imense de răzbunare, pe alocuri este destul de implauzibil, îți sare și ție muștarul ca protagonistei când asiști la chestii greu de înghițit, dar Monster a fost un thriller decent, mai mult axat pe dramă, salvat de un răufăcător macabru, și care merită să îi cumpăr un cuptor cu 7 ochiuri.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

About admin

Check Also

The roundup

The roundup este continuarea filmului The outlaws, iar rolul principal îi aparține bestiei actoriei sud-coreene, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.