Montage

Mong-ta-joo (Montage) este un film sud-coreean din anul 2013 care are o premisă de care sunt absolut sigur că v-ați săturat mai ceva ca de notificările inutile pe care vi le scuipă non stop telefonul, anume un caz de răpire al unei fetițe drăgălașe, răpire soldată, din nefericire, cu moartea acesteia, cel mai groaznic deznodământ posibil pentru mamă.

Dar aici este vorba de un caz vechi, nerezolvat, care mai are puțin și împlinește 15 ani, adică se apropie termenul de prescripție și mama disperată îl bate la cap pe detectivul Chung-ho (Kim Sang-kyung – Memories of murder) să depună toate eforturile pentru a reuși cumva, în ultimele ore, să pună mâna pe criminal. Însă ghinion, trec cei 15 ani, așa că răpitorul devine inocent în fața justiției.

Însă un caz de răpire ce seamănă suspect de mult cu cel de acum 15 ani captează atenția poliției și pentru mama îndurerată apare o nouă rază de speranță, poate este vorba de același nenorocit și tehnologia avansată a poliției va reuși să-l identifice și să-l arunce după gratii, acolo unde merită să putrezească pentru ceea ce a făcut.

Însă lucrurile devin mult mai complicate în Montage și aici mi s-a umplut cardul de memorie, nu mai încape nimic despre poveste, vă pasez vouă sarcina de a desluși acest mister.

Nu se poate thriller sud-coreean fără o poveste îmbârligată, plină de pereți deteriorați ca urmare a loviturilor de căpățâni cu care veți ataca sărmanul perete deoarece scenariul din Montage seamănă cu un ghem de sfoară în labele unui diavol tasmanian care aleargă disperat în toate direcțiile.

Acum îmi vine în gând dilema asta, dacă scriu că filmul are răsturnări de situație, poate fi considerat drept spoiler? Că acum o să stați ca pe ace așteptând twist-ul? Sincer, nu mai știu ce este considerat spoiler și ce nu este în zilele noastre.

În fine, acum asta este, mi-a ieșit porumbelul.

Montage este un film alert pentru că poliția are drept adversar nu doar răpitorul care este extrem de inteligent, ci și timpul, pentru că odată cu scurgerea lui șansele de a o recupera pe fetiță devin tot mai subțiri.

Dar nici copoii nu-s tălâmbi și investigația lor este una plină de surprize, cei responsabili, în special detectivul Chung-ho, au multe resurse la dispoziție.

Însă punctul forte al filmului este scenariul imprevizibil care te aruncă legat la ochi în mijlocul unei păduri în care copacii înalți sunt pistele și când crezi că ai descoperit ieșirea, te lovești bezmetic de câte-un pom plantat aiurea și trebuie să o iei de la capăt în descoperirea adevărului.

Nu lipsesc momentele tensionate pentru că, deși nu are deloc acțiune clasică, Montage te îmbarcă într-un Maglev cu viteze amețitoare și îți ridică pulsul cu fiecare bucățică de informație descoperită.

O să pară un pic confuz la început cu salturi între trecut și prezent pentru că personajele nu par a fi deloc îmbătrânite, deși au trecut 15 ani peste ele, dar pe parcurs se va lămuri treaba și alegerea astea regizorală va deveni chiar interesantă.

Și ce este și mai tulburător este că ia un marker permanent și mâzgălește linia fină ce separă eticul de imoral și te pune pe gânduri mai ceva ca pe nenea ăla de la Hamangia.

Montage are doar două probleme de logică, așa-numitele plot-holes, dar nu prea pot să mă leg de ele dacă nu ați văzut filmul, pentru că au legătură chiar cu chintesența lui.

În ciuda subiectului tenebros și deși n-ai crede că într-un film care se ocupă cu răpiri de fetițe poți da de comedie, sunt și momente de relaxare, dar asta deja este o semnătură a filmelor sud-coreene, poate este și datorită comportamentului personajelor, a vorbei lor răstite, chiar a înjurăturilor care ar rușina și un birjar, lucruri care par amuzante pentru vestici, dar Montage iese când și când din bula plină de durere părintească și ură față de răpitor, oferind câte-o dumă scurtă și eficientă.

Gata, ajunge, mă duc să-mi cumpăr un cric să-mi ridic falca din motive lesne de înțeles și vă recomand cu căldură acest film, unul bun de tot, putea fi de-a dreptul excelent dacă nu avea acele două hopuri care m-au pleoștit un pic și care mă determină să-i cumpăr doar 8 buchete de flori.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Last night in Soho

Edgar Wright ne propune un alt film original, concepție proprie, după excelentul Baby driver vine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *