Noelle

Ăștia de la Disney+ mi-au mirosit slăbiciunea pentru Anna Kendrick și au azvârlit-o în Noelle, primul meu film original închiriat de pe noul serviciu de streaming.

A durat un pic până mi-am revenit din stupefacție, nevenindu-mi să-mi cred ochilor că văd un film original (în contextul actual este original) ce nu este Star Wars sau Marvel.

Noelle intră în categoria filmelor de sezon și ne-o prezintă pe Anna Kendrick (A simple favor, The accountant) în rolul fiicei lui Moș Crăciun, mă rog, domnul Kringle.

Roșiaticul dolofan își dă obștescul sfârșit așa că Polul Nord se trezește cu un nou Moș Crăciun în persoana lui Nick Kringle (Bill Hader), fratele lui Noelle. Numai că ăsta se potrivește în rolul lui Moș Crăciun ca micii cu ketchup, așa că dă bir cu fugiții și se ușchește în lumea reală, abandonându-și misiunea cu câteva zile înainte de Crăciun pentru a se relaxa și a uita de datina crăciunească.

Așa că Noelle se îmbarcă într-o călătorie aventuroasă taman în Phoenix, Arizona, pentru a-l găsi pe fra-su pămpălău și a-l convinge să pună burta pe treabă și să împartă cadouri, altfel se duce pe copcă toată sărbătoarea de Crăciun.

M-am sinchisit să descarc, ups, să închiriez Noelle doar pentru că era cu Anna Kendrick (și zău, cui nu-i place de ea?).

Este, așa cum vă așteptați, o poveste siropoasă de Crăciun, o comedie drăgălașă cu o scumpete de fetișcană naivă și inocentă rătăcită într-o lume străină și ciudată pentru ea, care face numai năzbâtii hazlii, nefiind obișnuită cu obiceiurile pământene atât de dubioase.

Filmul este, într-un singur cuvânt, zurliu, acesta este unicul epitet ce-mi vine prima oară în minte când vreau să descriu filmul.

Este plin de viață, mustește de bună dispoziție, este foarte colorat, cu o Noelle purtând cele mai sanchii haine curcubeice, cu un Pol Nord de basm, cu sclipiri de fericire peste tot.

În misiunea ei de a-și recupera fratele, Noelle se întâlnește cu tot felul de personaje interesante aflate în diferite momente ale vieții, cu multe probleme diverse, dar care nu uită ce înseamnă cuvântul omenie chiar dacă viața nu a fost prea generoasă cu ele.

Cine este mai vechi pe aici mă știe că sunt un cinic cu poză-n dicționar, dar Noelle (filmul, bine, și personajul) a reușit să mă farmece prin permanentul asalt de voioșie infinită capabilă să dezghețe și o inimă de piatră.

Da, este previzibil, știi clar cum se va termina, dar aici nu un scenariu îmbârligat este cel care contează cel mai mult, ci atmosfera veselă, mesajele umane care ți se lipesc direct de inimioară ca vata de zahăr și grația infinită emanată de Anna Kendrick.

Noelle este plin de povețe cu privire la modul de comportare al oamenilor (de fapt cum ar trebui să ne purtăm cu ceilalți), că spiritul Crăciunului nu constă în ceea ce primești, ci în ceea ce dăruiești cu toată sinceritatea, că nu strică să te gândești și la alții, nu numai la tine.

Filmul este și despre acceptarea celuilalt cu tradițiile lui, cu stilul său de viață, chiar dacă ție ți se pare ciudat, poate și lui i se pare la fel modul în care tu te comporți și în care gândești. Trump o să urască filmul ăsta (cred că am mai folosit expresia asta, trebuie să găsesc ceva nou)

Știu că este dincolo de utopie ce vrea să ne transmită Noelle, că omenirea nu va ajunge niciodată la starea de bine pe care filmul vrea să ne-o inducă, dar hei, uneori este bine să visăm frumos.

Și gata cu binele, ne-am jucat, ne-am distrat, vine nota de plată. Pe cât de fermecător este Noelle, nu se poate abține să nu ne dea o lecție de „woke culture‟. Tare păcat, pentru că totul decurgea natural înspre deznodământul anticipat, dar scenariul a ținut neapărat să forțeze lucrurile.

Plus că Noelle dă mare chix și pe partea de CGI, ciudat pentru Disney, recunoscut pentru avansurile tehnologice în acest domeniu, dar fiind un film pentru Disney+ probabil nu au vrut să bage mulți bani în el, fiind suficiente numele celor doi actori renumiți pentru a atrage (cu mine a ținut șmecheria).

Dacă vreți o porție zdravănă de gingășie ce-ți va încălzi cu siguranță sufletul, atunci recomand Noelle în ciuda defectelor majore ce constau în scenariul subțirel, CGI-ul cam defunct și trimiterile la mișcările feministe contemporane.

O tot așteptam pe Anna Kendrick să izbucnească în cântec, dar am fost dezamăgit, însă Noelle a recuperat pe partea de coloană sonoră cu câteva cântecele interesante, așa că scot din sacul roșu un 7.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

Luck-key

Luck-key sau Leokki este un film sud-coreean din 2016 construit în jurul premisei schimbului de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *