Queen Marie of Romania

Nu aveam cum să ratez la cinema Queen Marie of Romania, știu, titlu englez pentru un film românesc, dar ce să-i faci, ne globalizăm.

Neaoș, filmul se numește Maria, regina României.

Deci nu este despre spitalul Regina Maria, ci chiar despre regina în sine.

Filmul este aproape românesc, fiind regizat de un italian, unul din scenariști vine din Germania (dar este născută în România), câțiva actori sunt străini, dar în rest românii sunt la putere în acest film istoric românesc ce a avut la dispoziție cel mai mare buget de după 1989.

Maria, regina României este o cronică a unei perioade foarte scurte din viața reginei Maria, soția regelui Ferdinand, după finele primului Război Mondial când România, devastată de atrocitățile conflagrației, își cere în zadar drepturile teritoriale promise de către aliați.

Brătianu, primul ministru, se zbate de pomană în fața mai marilor lumii care îl tratează ca pe un nimic și România Mare este în pericol să nu fie recunoscută pe plan internațional.

Văzând că Brătianu nu reușește cu politica, se decide (mai cu încredere, mai de forță majoră) ca Maria să se deplaseze la Paris pentru a încerca imposibilul, să-i convingă ea pe misoginii bărbați ce dețin puterea mondială să dea din peniță că-s de acord cu noile granițe românești.

Având în vedere aceste aspecte, ar cam trebui să vă faceți o idee despre cum va decurge filmul. Fiind unul biografic despre o personalitate istorică marcantă pentru țara noastră, bașca una de viță regală, vă dați seama că producția nu va fi una spectaculoasă din punct de vedere al acțiunii, este o dramă despre o femeie cotropită de probleme din toate părțile, după ce că are bătăi de cap cu Carol (băiatul cel mare), dar și cu Nicky (cel mic), iar regele pare că se îndepărtează de ea, bașca acum trebuie să lupte și pentru România, țara ei adoptivă, dar pe care o iubește atât de mult.

Filmul mi s-a părut foarte interesant, un aspect important ce mi-a sărit în ochi este realizarea tehnică de excepție, se vede bine și, mai ales, se aude bine. Ce este drept, filmu-i poliglot, nu avem parte doar de limba română, ci și de engleză, germană și franceză.

S-a reușit cu mare succes (zic eu) recreerea acelei perioade de acum 100 de ani, cu mașini de epocă, locații boeme, costumația regească (deși cam ponosită, se vedea la prim-planuri că hainele sunt scămoșite), totul contribuind la o atmosferă princiară care te sălta un pic pe călcâie și te îmbia să adopți o postură demnă de-un rege.

Ce nu mi-a plăcut și a adus o tentă de falsitate a fost modul în care actorii își recitau replicile în limbi străine, cu accent perfect, dar se simțea că se screm să vorbească, discursul nu curgea atât de fluent. Și nu mai are rost să mă leg despre modul în care străinii (jucați de români) pronunțau la perfecție cuvinte românești cu diacritice.

Dar nu asta este important la Queen Marie of Romania, ci mândria pe care filmul reușește să o imprime în inima spectatorilor pentru că trebuie să fim mândri că am aavut o astfel de regină bătăioasă, care nu s-a dedat de la lucruri consfințite ca fiind interzise pentru femei în acea perioadă, totul din dragoste pentru patria ei.

De asemenea, Queen Marie of Romania ne mai arată cât de relevant este filmul ca mesaj politic chiar și acum, după un secol, deși nu mai avem regi și prinți, politica a rămas aceeași curvă centuristă care dă dreptate celui care are portofelul mai gros. Nimic nu s-a schimbat, se împart și se despart granițele planetare după cum poftesc câțiva oameni ce dețin puterea globală, deși unora li se scurge prostia pe la nas. Iar onestitatea și adevărul rămân concepte străine pentru politicieni de la facerea lumii până la extincție.

Mi s-a părut cam neinspirată alegerea actriței Roxana Lupu în rolul reginei Maria, deși joacă excelent, este prea tânără pentru a fi credibilă în rolul unei mame cu mulți copii, mai ales că diferența de vârstă dintre ea și actorul ce-l joacă pe Carol (băiatul cel mare) este de doar 5 ani.

Nu știu ce să mai zic despre Queen Marie of Romania, dacă nu vă plac astfel de filme, drame istorice biografice, o să vă plictisiți de moarte la el pentru că nu se întâmplă nimic palpitant, tot filmul se bazează pe discuții interminabile fie în săli de conferință unde se decide soarta României, fie în palate, unde se desfășoară dramele familiale.

Dacă este să evidențiez ceva, atunci rămâne figura istorică a reginei Maria, nepoata reginei Victoria, o femeie dârză ce nu s-a lăsat călcată în picioare din simplul motiv că nu avea ce căuta în asemenea discuții politice și care s-a zbătut din toate puterile pentru țara ei, România.

Nu este bine să scriu că din filmul ăsta trebuie învățată niscai istorie, dar măcar așa mai află și unii oameni că Regina Maria nu-i numai un spital și că Brătianu nu este doar un bulevard.

Închei cu o experiență personală, am fost extrem de plăcut surprins că sala a fost plină, chiar de mulți tineri, care au fost cuminți și au absorbit filmul iar la final au aplaudat.

Nu este ceva ieșit din comun Queen Marie of Romania, dar este un film chiar bun, cât să îi dau un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Facebook Comments

About admin

Check Also

Locked down

Venit parcă de nicăieri, Locked down este primul film oficial din 2021 pe care pun …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *