Ratsasan

Ratsasan (Demon) este locul 2 all time în Top IMDB filme indiene, doar un film din 1955 (Pather Panchali) fiind mai bine clasat.

Producția de față a fost lansată în 2018 și este un film în limba tamil, deci nu face parte din industria bollywoodiană, cea care duce în lume buhul filmelor indiene că-s bune doar de fertilizator bovin, buh care îndepărtează multă lume din a vedea și alte realizări ale altor industrii cinematografice din India.

În Ratsasan îl avem pe coate goale Arun (Vishnu Vishal), un aspirant la titlul de regizor care se plimbă pe la toate studiourile cu un scenariu terifiant, bazat pe multe cazuri de crime pe care le-a urmărit îndeaproape de-a lungul anilor. Dar nimeni nu-l bagă în seamă, așa că de gura mă-sii se dă pe mâinile cumnatului său, copoi de meserie, care-l procopsește cu o slujbă de sub-inspector.

Nici că se putea un moment mai prost pentru startul în noua lui carieră pentru că este descoperit cadavrul unei fete de 15 ani, leș mutilat în fel și chip, cu ochii scoși, fața scrijelită și organele genitale… eh, nu vreau să vă îngrozesc din start.

Așa că Arun, proaspăt înțolit cu uniformă de poliție, simte că are de-a face cu un psihopat de nota 100 pentru că urmărind îndeaproape zeci de cazuri de crime asemănătoare, a căpătat un al șaselea simț.

După cum scrie și în cele 2 rânduri de sinopsis pe IMDB, are de-a face cu un criminal în serie pentru că școlărițele moarte apar cam peste tot.

Eu am găsit o versiune de vreo 2 ore și jumătate deși se pare că Ratsasan se duce spre 3 ore, dar cele 150 de minute m-au ținut pe marginea scaunului, deși eu stăteam în pat.

Așa cum se întâmplă în cazul unor filme atât de lungi, startul este unul molcom, pare mai mult o comedie romantică pentru că Arun dă târcoale unei domnițe ce-i cade cu tronc și asistăm la obișnuitele peripeții când avem de-a face cu 2 tineri îndrăgostiți.

Dar după ce apare și al doilea cadavru Ratsasan lasă deoparte orice dumă drăgăstoasă și se transformă într-un crime thriller psihologic oripilant de toată frumusețea.

Povestea este captivantă pentru că nu este deloc ușor de ghicit cine se află în spatele acestor crime (să zicem), iar scenariul este dilimache, se joacă în permanență cu creierul tău, când totul părea clar, te uitai la ceas și îți dădeai seama că mai e o oră și ceva din film și că n-are cum să fie acolo sfârșitul. Aici filmul este oarecum imprevizibil, ar fi fost cu adevărat betonat dacă ar fi fost acordată mai multă atenție unui anume element narativ.

Scenografia este demnă de filme horror, cu motive grotești și imagini de Doamne ferește, adică fix ce aștepți de la un film cu un psihopat sau psihopată (să păstrez din mister). Chiar dacă nu este exagerat de violent vizual, îți lasă o puternică amprentă în minte prin ceea ce îți sugerează, uneori asta este mai impresionabil decât să vezi ce se petrece pentru că imaginația fiecăruia naște monștri.

Și are și câteva scene traumatizante, pentru că dacă le zic doar dramatice, le-aș face un deserviciu. Din acest punct de vedere Ratsasan seamănă cu filme precum Se7en (trebuie să ajung și la ăsta să-l revăd). Da, despre acel moment scriu, cel la care vă gândiți și voi. Deșertul arid se bucură când apar asemenea filme, pentru că are și el parte de irigație din plin.

Practic îți inoculează o teamă subliminală încât dacă vezi un anumit obiect deja te apucă panica și te uiți cu frică primprejur.

Atmosfera este una întunecată, aspră, tenebroasă, plină de angoasă, de incertitudine pentru că Ratsasan te pune-n temă că orice se poate întâmpla în film, nimic nu este bătut în cuie.

Iar misiunea lui Arun de a găsi demonul ne duce într-o călătorie extaziantă, pentru că inima-ți palpită la tot pasul, dar și demoralizatoare, pentru că sufletu-ți moare puțin câte puțin când afli diverse amănunte răscolitoare.

Mai este și coloana sonoră care-ți bate cuie-n inimă, atât de rău te înțeapă spiritual. Dacă mai adaug și momentele dramatice, deja Ratsasan se transformă într-o elegie desăvârșită.

Peste toate astea, vine finalul care este magie pură.

Dacă v-au plăcut filme precum Se7en, Zodiac, Origenes secretos, Cut off, No mercy și vă extaziați la povești cu criminali descreierați care fac măcel în rândul nevinovaților, atunci cu siguranță veți hali pe nerăsuflate și acest Ratsasan.

În ciuda unor probleme de continuitate, a unor decizii care m-au făcut să strâmb din mustăți și a unui subiect care poate fi considerat ca fiind tratat fără sensibilitate de către știm noi ce categorii care se ofensează din absolut orice doar de dragul de a se simți importante (până la urmă este un film, nu realitate), Ratsasan este un thriller excelent cu multe influențe hollywoodiene, dar merită 9 păpuși.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

Hypnotic

Hypnotic

Robert Rodriguez (regizor/scenarist – Alita: Battle angel) și Ben Affleck (protagonist) fac echipă în Hypnotic. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *