Red notice

Red notice sau Fițuica sângerie este o nouă producție Netflix care a invadat micile ecrane cu mare fanfară.

De ce atât de mult tam-tam în jurul filmului? Pentru că are în prim-plan trei dintre cele mai fierbinți celebrități din lumea filmului. Interpretați fierbinți cum vreți voi, în ce sens doriți, și aveți dreptate.

Scris și regizat de Rawson Marshall Thurber (Skyscraper), Red notice ne pune pe tapet o poveste banală și stereotipică, așa cum îi place Hollywood-ului.

Hartley (Dwayne Johnson – Jungle cruise) este un agent Interpol care a luat de ceva vreme urmele unui răufăcător misterios, The Bishop (Gal Gadot – Wonder Woman), cel mai șmecher hoț de artă din lume, dar gagica-i foarte versată și versatilă, îi tot scapă printre degetele butucănoase.

Pare-se că acum atenția este acaparată de ovarele, pardon, ouăle reginei Cleopatra, trei la număr (unele aurii, nu albastre), pe care au pus ochii cei mai vestiți șparlitori de antichități.

Cum pe chelie nu-i mai vine nicio idee măreață de a pune-o cu cracii la răcoare pe Bishop, agentul face echipă cu un alt hoțoman de artefacte, anume Booth (Ryan Reynolds – Free Guy), sperând că în tandem i-o vor lua înainte lui Bishop și îi vor da peste cap planul malefic de a pune, ilegal, la teșcherea o grămadă de bani.

Să nu credeți că v-am povestit premisa din Hobbs and Shaw cu care seamănă foarte mult, aici locul lui Jason Statham este luat de Ryan Reynolds, iar Idris Elba este înlocuit de Gal Gadot, dar în rest pot să jur că-i sequel la acest film.

Red notice este un film extrem de ușurel, un fel de comedie de acțiune de tip buddy movie combinat cu un heist movie și aventuri arheologice a la Indiana Jones, dar fără vreun strop de seriozitate.

Ca atare, nici nu pot intra cu tancul nazist în firava poveste care se ține de-un fir de ață pentru că este clar că nu scenariul a fost punctul forte al filmului, miezul din dodoașcă este acțiunea incitantă care ne poartă prin locații mirifice împrăștiate pe tot globul.

Aici Red notice nu dezamăgește, ne poartă într-o călătorie virtuală peste tot în lume, iar vizualul cinematografic este unul superb, filmul este foarte colorat, foarte viu, foarte jucăuș, poate prea sclipitor pe alocuri, dar este nevoit să fie așa pentru a ne distrage atenția de la fondul subțirel.

Practic, Red notice ne consideră niște adulți cu minte de copil, ușor de distras de bling-bling-uri strălucitoare, astfel încât nu ne mai interesează povestea șleampătă și total lipsită de originalitate sau imprevizibilitate.

Un alt aspect pe care filmul a marșat a fost relația dintre personaje și grămezile de sex-appeal pe care cei trei le emanau. Actorii nu ies nicio secundă din zona lor de confort pentru a nu-și pune la grea încercare abilitățile actoricești, practic The Rock joacă același personaj din franciza Fast and furious, Gal Gadot este adepta vorbelor puține (că nu prea le are) și decolteurilor adânci (că le are), iar Ryan Reynolds face ce știe el cel mai bine, caterincă permanentă.

Deja începe să devină obositoare această rutină adoptată de Reynolds în mai toate filmele, pe mine aici glumele m-au plictisit pentru că nu-s foarte reușite, le simți de la distanță și parcă nici nu s-a scremut actorul foarte mult să le dea o savoare unică.

Astfel, în afară de un moment care mi s-a părut autentic ilar, umorul este bleah, nu-și atinge ținta cu mine, îl categorisesc ca un ou clocit, nu unul de aur. Iar relația dintre personajele interpretate de The Rock și Ryan este mult prea asemănătoare cu cea din Hobbs and Shaw pentru a aduce noutate pe ecran, aceleași macho-isme, aceleași glume, aceleași înțepături, totul părea un deja-vu care mi-a lăsat un gust de nisip în gură.

Nu trebuie să aveți așteptări prea mari de la film, este de-o banalitate sforăitoare pe partea de scenariu, dar vizual este distractiv, cât să uiți că mâine ai rată la bancă și a fugit nevastă-ta la mall că are certificat valid sau vine soacră-ta-n vizită și ți s-a stricat aspiratorul.

Nu-i un film bun, nici măcar actorii nu s-au deranjat să presteze, nu că The Rock sau Gal Gadot ar fi ceva thespieni, dar nici măcar la nivelul lor de șarm sexy obișnuit nu s-au ridicat, probabil au înhățat cecurile grase și au depus un minim efort pentru a performa în film, că și așa nu-i vreo piesă shakespeariană.

Creierul mi s-a plictisit crunt, luându-și pauză când s-a prins că scenariul nu-i de vreo inteligență ieșită din comun din cauza sictirului firului narativ pentru vreun dram de logică, dar ochiul a rămas pe metereze că a avut cu ce se delecta, că filmul are forme apetisante și cafteală non-violentă cât de cât generatoare de agitație.

Ca un mic spoiler, filmul se vrea doar o simplă introducere a spectatorilor într-o potențială franciză longevivă, am impresia că The Rock vrea una nouă, de calibrul lui Fast and furious, că prea se aseamănă unele chestii. Dar la cum a pornit, nu întrevăd un viitor prea strălucit lui Red notice, eu îi fierb doar 6 ouă că-s mărinimos și-mi plac cifrele pare.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Land of bad

Land of bad

Trec și eu prin Land of bad mai rapid decât maceta prin unt că n-ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *