Ron`s gone wrong

M-a lovit o melancolie infantilă, așa că am avut chef de o animație și victimă a căzut Ron`s gone wrong. Doar Ron, nu și Jeremy.

Premisa este una școlărească, în prim plan fiind școala gimnazială Nonsuch (cam prea evident numele).

Aici dăm peste Barney (Jack Dylan Grazer – Shazam!), intrusul școlii, personajul nepopular, tocilar, destul de sărac financiar, cu rădăcini bulgărești, care este etichetat drept ciudat de către ceilalți.

Nu doar că este retras, timid și un fel de paria, amărâtul are și familia ciuntită, este trecut doar cu tac-su pe lista cu părinți. Tot are însă o figură maternă în casă, pe mă-sa mare încă zdravănă și activă din cale afară care îl face și mai de râs în fața colegilor prin haleala stranie pe care i-o gătește și straiele bizare pe care i le împletește.

Însă de ce este Barney un ciudat?

Pentru că n-are și el în proprietate cel mai nou gadget la modă, un Bobble Bot, un fel de animăluț de companie tehnologizat, conectat la Internet și, implicit, la toate rețelele și platformele sociale și care știe totul despre tine, îți spune când să mănânci, când să dai afară ce ai mâncat, etc.

Ce jocuri în fața blocului, ce excursii în natură, ce interacțiune față în față cu alte entități inhalatoare de oxigen? Nu, nene, toată ziua doar belirea în B-bot să numeri vizualizările, like-urile și share-urile fără de care nu poți să trăiești.

Așa că de ziua lui primește, în sfârșit, o bășică sferică vorbitoare, doar că-i una defectă, de aici și titlul filmului, Ron`s gone wrong, Ron (Zach Galifianakis – Missing link) fiind numele botului bușit.

Filmul este fix opusul lui The emoji movie. Tot ce glorifică jegul ăla abominabil este înfierat aici fără menajamente.

Este o producție destinată tuturor, având puncte de interes pentru toată lumea.

La suprafață este o animație jovială, în care personajele trec prin tot felul de aventuri zvăpăiate și zbuciumate pentru că defectul lui Ron îi pune pe jar pe mai marii companiei producătoare, așa că vor să-l bage într-o beznă cibernetică eternă, adică să-l bage la compactor.

Așadar, avem agitație multă, o frenezie neîntreruptă de situații care de care mai hazlii și chiar periculoase, totul întru menținerea la cote maxime a atenției celor mici.

N-o fi animația cine știe ce din punct de vedere tehnic, că n-arată realist sau pixaristă să te freci la ochi de minunăția grafică, dar ambalajul chiar nu contează aici.

Subiectul adresat persoanelor mature este cel care scoate filmul din mediocritate.

Mesajele sunt unele logice, coerente, argumentate și, în același timp, triste pentru că am ajuns într-un hal fără de hal de avem nevoie să ni se spună că prietenii adevărați nu-i găsești printre biți și pixeli, ci printre vecini și colegi de clasă.

Filmul este nemilos cu tot ce înseamnă exagerare în folosirea tehnologiei, de la acești boți care par SF acum (dar nu m-aș mira să se ajungă în curând și în realitate la așa ceva) până la transformarea creierului într-o chiseliță amorfă din cauza folosirii rețelelor sociale până la epuizare.

Iar Ron`s gone wrong nu se oprește aici, face niște trimiteri directe către anumite companii mamut din domeniu și către evenimente recente care au ținut prima pagină a ziarelor, bătându-le obrazul fără vreo jenă.

În mod clar filmul nu va fi pe gustul tuturor, mai ales nu al celor care sunt obsedați fix de tehnologia pe care Ron`s gone wrong o bălăcărește pe bună dreptate pentru că a născut doar dive false de Instagram, influenceri tâmpi de Facebook și idioți trepanați de TikTok, rezultatul superficialității supreme a umanității.

Însă nu doar pe asta se axează filmul, vine și cu soluții minune care înainte reprezentau doar normalitatea.

Și este și emoționant, chiar neașteptat de mult printre atâtea gadgeturi sterile și reci generatoare de priviri bovine lipsite de suflet și de bucurie reală de viață.

Chiar dacă exagerează într-un mod acerb cu acest subiect, asta nu înseamnă că n-are dreptate. Or fi personajele prea caricaturizate la suprafață, dar portretizează niște comportamente și tipologii pe care le vedem zilnic în viața de zi cu zi.

Nu prea am ce să îi reproșez pe partea de scenariu, cel puțin nu pe bucata care contează. Nu m-a făcut să hlizesc, că dumele sunt destul de juvenile, dar a reușit să mă impresioneze prin curajul avut de a aborda un asemenea subiect.

Păcat că această animație nu este prea promovată, este lesne de înțeles care-i motivul, dar mie unul mi-a plăcut foarte mult.

Dincolo de giumbușlucurile adolescentine la care se dedau personajele și care conferă o aură jovială filmului, Ron`s gone wrong este o poveste serioasă care trage niște semnale de alarmă asupra unui flagel care transformă oamenii, încet dar sigur, în niște zombalăi dependenți de tehnologie pe care o folosesc chiar și atunci când nu trebuie.

Este minunată, nimic de zis, dar nu și pentru live-uri din WC în concursuri de cine are cel mai mare cârnat fecalizant.

Știu că sună ciudat să laud un film care beștelește rețelele sociale, fix alea pe care îmi desfășor activitatea, dar nu le blamează pe ele, ci uzul exagerat al acestora. Pentru mine, Ron`s gone wrong este o animație excelentă care merită 9 conectări la rețea.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Tales from Earthsea

Tales from Earthsea

Anul 2006 ne-a adus din partea studioului Ghibli filmul Gedo senki sau Tales from Earthsea. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *