Shaun of the dead

Nu prea mai sunt făcute comedii bune ieșite în ultima vreme, așa că am deschis cufărul virtual și am pus mâna pe Shaun of the dead, că aveam chef „să mă râd pe mine” olecuță.

Din start îți dai seama că filmu-i o caterincă pentru că ia în bășcălie imaginația celor care pun titlurile unor producții cu zombies. Cele mai multe sunt ceva cu of the dead. Că atât îi duce capul.

Ca atare, Shaun of the dead respectă tradiția străbună și nu se abate de la stereotipia titlului.

Dar cine-i Shaun?

Un tinerel blonduț și bolânduț, jucat de Simon Pegg (Mission: Impossible – Fallout, Ready player one) care are o gagică mișto (nu știu cum a înhățat-o), dar o slujbă plictisitoare și un coleg de cameră dezlânat, leneș, trântor și lipsit de orice urmă de educație socială. De bune maniere nu mai zic, că este un concept străin pentru Ed (Nick Frost – The huntsman: Winter`s war).

Ei bine, tăntălăii ăștia doi, printre halbe de bere golite la foc automat la bodega locală și pierdut ore-n șir făcând lucru manual cu joystick-urile consolei video, se trezesc în mijlocul unei apocalipse zombie de toată frumusețea, răsărită din neant, fără prea multe explicații, că oricum nu contează de unde a pornit, principalul este că amețiții de Shaun și Ed au de înfruntat hoarde lente de umblători bolborositori cu poftă de creier uman.

Deși pare la prima vedere o comedie tâmpă despre doi leneși ce n-au ambiție nici să-și pună pantaloni pe ei și acum se văd nevoiți să se lupte pentru viețile lor patetice, Shaun of the dead este și un film foarte reușit cu zombies.

Cui îi place umorul britanic, uneori ofensiv, alteori negru, de multe ori sec, se va distra de minune la acest film care urmărește aventurile a doi ratați cu poza-n dicționar care, pentru o bucată de timp, nici măcar nu se prind că-s urmăriți de niște zombies.

Modul în care iau ei în zeflemea pe oricine și orice, rezolvările lor copilărești și literalmente stupide la situații pe viață și pe moarte generează valuri de râsete grosolane pentru că ipostazele în care cei doi se pun nu-s dintre cele la care ar trebui să râzi, dar „inteligența” nativă a prostălăilor te face să uiți de pericolul în care se află.

De la selfie-uri cu zombies, crezând că-s unii beți turtă, până la atacarea lor cu fel și fel de obiecte inofensive, toate deciziile împing balanța spre o moarte cruntă a celor doi, dar mama natură uită de selecție și aceștia scapă mereu ca prin urechile acului.

Multe dintre glume sunt rafinate și necesită și ceva cunoștințe muzicale sau de natură geografică pentru a le înțelege, pentru unele dintre ele a fost nevoie de investigații suplimentare să mă prind de poantă.

Însă dincolo de amuzamentul ridicol cu care Shaun of the dead ne împresoară, să nu credeți că filmul este doar o simplă comedie absurdă. Nu, nicidecum. Scenariul semnat de Simon Pegg (Star Trek: Beyond) și Edgar Wright (cel din urmă fiind și regizor – Baby driver) este infuzat cu săgeți acide aruncate spre societatea modernă care este compusă în mare parte din zombies, doar că sunt unii cărora nu le curg bale la gură și nu-s mânjiți de sânge pe dantură. Dar punând una lângă alta imaginile iconice din film îți dai seama că deja suntem într-un stadiu avansat de zombificare, ce eram în 2004, dar ce suntem acum în 2021, și mai și.

Nu în ultimul rând, Shaun of the dead este și un film cu zombies serios, mai ales pe partea de final, deoarece are toate elementele specifice unui asemenea film, violență gratuită, brutalitate exacerbată și mățăraie cât cuprinde pe toți pereții. Cu timpul, tontologii noștri capătă experiență și devin mai abili în activitatea de transformare a creierelor moarte în chisăliță dezgustătoare.

Și n-am terminat, pentru că filmul este și o comedie romantică reușită, da, cum necum, au abordat și genul ăsta în acest ghiveci deosebit de aromat din toate punctele de vedere.

Practic, fără să fie un film scump sau bombastic, Shaun of the dead are de toate pentru toți, acțiune descreierată care se lasă cu mortăciuni împrăștiate pe asfalt, umor tipic britanic care combină glumele simple, ușor de înțeles de către tot balamutul, cu unele care-ți pun la încercare IQ-ul stagnant, satiră acidă adresată unei societăți pline de oameni ce-și pierd treptat individualitatea și devin o turmă amorfă de carne necreierizată, bașca avem și câteva momente emoționante, previzibile, dar totuși de efect, în care ne separăm forțat de anumite personaje.

Cei doi actori principali, Simon Pegg și Nick Frost, sunt delicioși în rolurile lor, au o chimie nemaipomenită și o carismă tălâmbă de nu-i adevărat, atât de bine joacă rolul a doi hăbăuci, de ești în stare să-i percepi ca fiind așa și în realitate.

Shaun of the dead, primul film din trilogia Cornetto, m-a distrat foarte mult, și asta vreau la o asemenea producție, să mă facă să râd, dacă reușește să aducă și ceva mesaje serioase, cu atât mai bine, de aceea mă încumet să-i împachetez frumos, cu fundiță roșie, 9 bâte de crichet.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Drive-away dolls

Drive-away dolls

Drive-away dolls este un film regizat de jumătate din cuplul Coen, în speță de fratele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *