SPL 2 – A time for consequences

SPL 2

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Ascundeți copii, trimiteți nevestele la mame, că e timpul pentru un film de excepție. Normal, nici vorbă de unul american, ci de unul din partea estică a lumii, este vorba despre chinezescul Saat Po Long 2 – A time for consequences, mai pe scurt SPL 2 care nu are nici o legătură cu primul film în afară de titlu.

Povestea e una brutală și te atinge tare de tot încă de la primele secvențe cu nu mai puțin de 3 lovituri tot mai dure.

Avem de-a face cu un comerț de organe interne care presupune răpirea nefericiților donatori și ascunderea lor într-o pușcărie spre cultivare și recoltare. Ăsta e primul pumn. Ironic sau nu, șeful acestei afaceri înfloritoare la rândul lui are nevoie de un transplant de inimă și cum are o grupă extrem de rară de sânge, de unul la un milion și donatorii nu fac coadă la ușa lui, decide că fratele său și așa a trăit prea mult și nu mai are nevoie de inimă și pune la cale un plan de răpire al lui pentru a-i împrumuta inima, asta e a doua lovitura, una sub centură, întrucât nevasta nefericitului îl trădează pentru un pumn de bani.

A treia lovitură, cea de KO, vine de la unul din paznicii pușcăriei, cinstit până-n măduva oaselor și neștiutor cu privire la rolul adevărat al închisorii, care are și el o păpușă de fată de 7 ani dar care suferă de leucemie și doar un transplant de măduvă e salvarea ei. Culmea, pe listă apare un donator, dar e de negăsit pentru că……eh, ajunge, că deja am povestit cam mult din film, oricum, nu am dat vreun spoiler, toate astea au loc relativ repede, în primul sfert de oră.

De aici încolo filmul se desprinde în 3 fire epice, fiecare urmărind pe unul din protagoniștii noștri, pe paznic, pe donator și pe nevoiașul de inimă. Evident că la un moment, spre final, cele 3 fire epice se vor intersecta, dar mai e până acolo. Filmul e destul de lung, se întinde spre 2 ore, prima parte poate părea parțial plictisitoare, wow, ce aliterație am tras, se folosește ba de flashbackuri, ba de narațiune pentru a ne prezenta personajele, nu avem parte de prea multă acțiune, sau mă rog, nu atât de multă pe cât m-aș fi așteptat.

Abia după prima oră își dă drumul cu adevărat și să te ții tare nenică, e de jale.

Povestea nu e cine știe ce originală, dar e dură, atacă niște subiecte actuale și crunte, arată încă o dată, dacă nu era deja clar, că omul este cel mai nenorocit animal care a călcat pe fața pământului, cea mai sadică, perversă, malefică ființă din moment ce e capabilă de orice, dar absolut orice pentru a pune mâna pe niște hârtii inutile, de la a vinde corpurile semenilor până chiar la a-şi ucide propria familie doar pentru o scurtă prelungire a unei vieți oricum patetice. Pe scurt, dacă mâine ar veni sfârșitul lumii și umanitatea ar pieri, pământul nu ar pierde absolut nimic, ba chiar ar avea de câștigat. Tot ce ni se întâmplă rău merităm cu vârf și îndesat, chiar dacă pe unii îi doare, dar ăsta-i adevărul, merităm, noi, ca specie, să dispărem de pe fața pământului.

Dar mă ambalez și încep să divaghez, să revin la film, în speță la acțiune. După cum spuneam, filmul explodează după prima oră, în special ultimele 30 de minute sunt fenomenale, cuvintele sunt de prisos pentru a descrie ce mi-au văzut ochii dar încerc.

Luptele, puține la număr ce-i drept, sunt extrem de brutale, violente, crude, comparativ cu filmele americane, par realiste, sau mai aproape de realitate, în sensul că eroii noștri își iau bătaie la greu, sunt frăgeziți pe toate părțile, și asta se simte din plin pe corpurile lor, nu scapă ca alții fără vreo vânătaie.

Injecția de adrenalină provocată de toată această cafteală devine supradoză datorită alegerii coloanei muzicale, s-a apelat la muzică simfonică, pentru că fix la asta asistăm, la o simfonie a violenței, nu mai zic balet, că deja am mai folosit comparația asta la alte filme, un concert maiestuos care-ți construiește o tensiune insuportabilă și care culminează cu scene de-un carnagiu uman care-ți dau fiori pe șira spinării.

Evident că de la un film chinezesc trebuie să te aștepți la mult slo-mo și wire-fu, nu m-au deranjat absolut deloc, s-au îmbinat perfect cu luptele corp la corp, din nou, specific lor, prea puțină acțiune se bazează pe arme de foc, restul pe lupte cu arme albe, ajutându-te de mediul înconjurător, ba chiar e o luptă epică în închisoare, toată trasă într-o singură scenă.

Are și momente dramatice, nici nu se putea altfel, dar puternice şi intense, care-şi ating scopul, da, am plâns, recunosc, nu e o rușine, o fac rar, dar când o fac atunci înseamnă că filmul chiar este bun. Ți se rupe inima când îl vezi pe paznicul Chai interpretat de nimeni altul decât Tony Jaa cum este neajutorat când își vede fetița cum se stinge în fața ochilor și nu are ce să facă în mod legal, pentru că e atât de cinstit încât nu e capabil să sacrifice viața unui necunoscut pentru a-și salva propria fiică spre deosebire de alții care ar fi în stare să-și ucidă și frații pentru asta.

De restul actorilor nu am auzit, dar am fost impresionat de unul din personajele negative, conducătorul pușcăriei de organe interpretat de Max Chang, holy shit, băiatul știe să se bată la greu, secvența de final e mirifică, am uitat să clipesc, aproape să mă sufoc pentru că nu mai respiram.

Unul din filmele favorite ale anului, chiar dacă povestea scârțâie pe alocuri, cam prea multe coincidențe, cam inegală în ritm, lentă la început, accelerată pe final, ajunsesem pe la mijloc să urlu la personaje hai nene uite-l lângă tine, ce mai aștepți. Mai dă și un chix pe la final cu un CGI jenant, dar toate astea-s iertate pentru ceea ce mi-a oferit, acțiune pură dublată de dramă livrată cu mare credibilitate. Un film de nota 9, știu, sunt subiectiv, am o slăbiciune pentru filmele asiatice bune, tind să le dau o notă mai mare decât ar merita dar asta se întâmplă doar când un film mă face să plâng.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Tales from Earthsea

Tales from Earthsea

Anul 2006 ne-a adus din partea studioului Ghibli filmul Gedo senki sau Tales from Earthsea. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *