The maid

Am făcut cunoștință cu The maid pe YouTube, într-un top al unui canal bazat pe filme asiatice. Por que no? Așa că l-am pescuit din adâncurile întunecate ale Netflix-ului (nu cel românesc) și mi-am mijit ochii la acest film thailandez.

Joy (Ploy Sornarin, deși scriu numele actorilor de pomană) este o tinerică dornică de angajare. Norocul ei este că o menajeră se evacuează subit de la ditamai conacul pe motivul de bântuiri maimuțărești.

Așa că Joy este angajată în locul ei pentru a se ocupa de toată căsoaia, bașca să o dădăcească și pe drăguța Nid, o scumpete de fetiță, dar cu ceva probleme mintale.

Patronii-s bogați și drăguți, casa-i mare și frumoasă, salariul îndestulător, ce își poate dori Joy mai mult?

Eh, dar traducerea numelui ei nu corespunde cu atmosfera din conac pentru că, la fel ca predecesoarea ei, Joy începe să aibă niște viziuni sumbre.

Speriată la început că are halucinații și că o ia razna, Joy se pune pe investigat să afle care este secretul din spatele acestor apariții, mai ales că nu-i singura care se zgâiește la pereți și vede ceva ce nu ar trebui să fie acolo.

The maid este conceput pe capitole și înglobează 3 filme într-unul, dar într-un fir narativ continuu, care urmează aceeași poveste din start până la final.

O să scriu doar că prima parte este un horror get beget, cu fantome și tot tacâmul care vine la pachet în acest gen.

Despre celelalte 2 părți n-o să pomenesc nimic, pentru că-s total diferite față de această bucată horror și ar însemna să mă slobod prematur cu ceva spoilere pe voi.

Reacțiile mele le pot rezuma la ‟Hopa, hopa, Penelopa!!!„ și „Ola, ola, Lola!!!‟

Deși pe partea horror nu sare din schemă când vine vorba de sperieturi, fiind clasice, The maid m-a prins cu banana-n gură de câteva ori pentru că amestecă oarecum modalitățile în care livrează momentele de groază.

Când sunt însoțite de bubuituri clasice, de-mi dansau timpanele de mama focului, când aparițiile fantomatice ieșeau la iveală așa, mutește, fără vreun zgomot. Și aici m-a grozăvit autentic, că-i ușor să mă tresalți când îmi cântă fanfara militară în ureche, că-i reacție reflexă, dar este mai greu să mă umezești-n nădragi când este liniște.

Elementul care lucrează în favoarea lui The maid este faptul că momentele de groază vin necontenit, nu te lasă să-ți tragi sufletul mai deloc, sinistroșeniile care coabitează ilegal în conac n-au stare și bagă sperieții-n Joy ori de câte ori au ocazia.

Din acest punct de vedere, aduce un pic cu Aterrados.

Dar The maid nu-i doar un film horror, este și unul plin de mister, deoarece trebuie să descoperi care-i explicația acestor evenimente, care pot fi supranaturale sau doar plăsmuirea unei minți cu legăturile neuronale făcute de un Dorel beat.

Fără să dau în străchini, per ansamblu, povestea din The maid are logică, dar scenariul uită să lege coerent cele 3 capitole, salturile de gen fiind prea abrupte și lasă la finele fiecărui capitol câte ceva nepreluat în următorul, ceea ce duce la un ritm săltăreț, lipsit de uniformitate și câteva eczeme în vârful capului de la atâta scărpinat.

Însă, tot per ansamblu, mi s-a părut destul de decent The maid pentru că aceleași elemente trecute la părți negative în paragraful anterior generează o permanentă stare de necunoscut, că nu știi ce va urma să se petreacă, tocmai din cauza (hm, sau datorită?) inconsistenței ritmului și a schimbării abrupte de gen de la un capitol la altul.

Din punct de vedere tehnic n-are prea multe demne de laudă, pentru că este un film ieftin, așa că mai totul se bazează pe practic, aparițiile fantomatice nu-s foarte reușite, iar acțiunea nu reprezintă punctul forte al acestei producții.

Compensează însă printr-o atmosferă tenebroasă și uneori iese la rampă cu câteva imagini contrastante vizual care adaugă o tușă de culoare filmului.

Povestea este în așa fel croită încât te umple de dileme, este precum un cuțit cu două tăișuri, nu știi ce parte să o ascuți și ce parte să o lași boantă.

Și totuși, care-i treaba cu maimuța? Că m-a lăsat în ceață.

Mă duc să mă dreg cu 7 pahare de vin roșu.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Water Gate Bridge

Water Gate Bridge este denumit și The battle at Lake Changjin II, să fie mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.