Time renegades

Time renegades (Siganitalja) mi-a sosit în casă via Coreea de Sud, fiind un thriller, cum altfel, cu multe elemente de mister ce are în titlu componenta principală care dă de gol subiectul filmului.

Având în vedere că am văzut recent The call din 2020, pot spune că Time renegades este inspirația 100% pentru acest film. Așa cum Frequency a sunat Time renegades să-și ia premisa înapoi, la fel a procedat Time renegades cu The call.

În acest film avem doi bărbați separați de 32 de ani care, în ajunul Anului Nou, ajung la spital, cel din 1983 înjunghiat, cel din 2015 împușcat, unul este profesor, celălalt detectiv.

Nu are rost să încercați să aflați de ce, luați-o ca atare, pur și simplu cei doi devin interconectați prin timp. Iete, d-aia.

Dacă în Frequency era vorba de un radio și în The call de un telefon, în Time renegades firul invizibil care traversează timpul și unește cele două destine este visul.

Gun-woo (Jin-wook Lee), detectivul, începe să vadă în vis frânturi din viața unuia din trecut, recte Ji-hwan (Jo Jung-Suk – Eksiteu) care, la rândul lui, pare că halucinează pentru că în minte i se formează imagini despre un viitor ce pare nerealizabil.

După ce se prind ăștia care este treaba cu aceste viziuni, Time renegades trece la treabă pentru că la mijloc intervine un criminal misterios care se pare că activează în cele două momente din timp.

Îmi pare rău că n-am mai multă imaginație și sun ca o placă stricată repetitivă, dar Time renegades este fix ca The call, ce ați citit acolo, dacă ați citit, se aplică aproape la perfecțiune și aici.

Filmul nu este un time-travel clasic, nu călătorește nimeni în trecut sau în viitor, cea care face salturile temporale este informația, ce citește sau vede unul acum se transmite prin vis, pe o autostradă virtuală care sparge barierele spațio-temporale, celuilalt care trebuie să descifreze ce a primit cadou de la partenerul de peste ani și ani pentru a încerca să împiedice anumite crime.

Cert este că Time renegades, deși deloc original, este un film foarte bun pentru că o asemenea premisă, dacă este însoțită de un scenariu betonat, fără mari rateuri logice, duce mereu la o reușită.

Sunt și aici chestii care nu se leagă, paradoxurile de serviciu care își bagă codița îmbârligată să amestece materia cenușie a spectatorului, nici personajul din viitor nu ia din prima o decizie destul de simplă care ar arunca multă lumină asupra întregului caz și cei doi acceptă prea repede ce li se întâmplă: „Ah, visez viața unui de peste 30 de ani? Mișto, poate-l fac să vadă niște numere la loto‟. Dacă așa ceva se întâmpla pe bune, probabil cei doi erau vedete la spitalul de nebuni.

Cred că săracul bunic s-a săturat de atâtea paradoxuri și bolborosește în sinea lui: „Da` cu mă-ta mare de ce nu are nimeni probleme? Și doar cu mine are paradoxuri?‟

Trecând peste hibele minore, Time renegades te bulversează complet pentru că este destul de îmbârligat.

Ăsta din trecut visează la ce vede ăla din viitor care citește informații din trecut, dar un trecut care este tot viitor pentru cel din trecut și încerci să îți dai seama dacă este posibil să se schimbe trecutul viitorului și viitorul trecutului și… stai…. de unde pornisem ideea?

Și dacă nu înțelegeți filmul, aveți aici niște explicații pertinente, ușor de înțeles:

Exagerez un pic, nu este atât de complicat, te azvârle pe niște piste false, te lovește brutal cu răsturnări substanțiale de situație, și chiar dacă pe una dintre ele am prevăzut-o rapid (fără să fiu penetrat de visele unuia din viitor), Time renegades este un film care te ține în priză în permanență și îți servește câteva surprize care te lasă mască și îți dau arsuri la inimioară.

Spre deosebire de The call, producția de față pune accent mai mult pe aspectul romantic, sunt prezente două povești de dragoste interconectate între ele prin niște artificii simbolice încât criminalul cade oarecum pe plan secund.

Fiind mai mult concentrat pe romantic, Time renegades ridică piciorul de pe pedala violenței, acțiunea nu este brutală, nu avem confruntări teribile între eroi și cel/cea/cei/cele care se află de partea răului (am înșirat toate opțiunile să vă las în ceață confuză).

Știu că-s cam ipocrit că mă vait de lipsa de originalitate a majorității filmelor și apoi tot eu laud producții cu aceeași idee, dar ce să fac dacă sunt realizate cum trebuie?

Singura chestie care m-a deranjat un pic mai mult a fost faptul că universul este prea mic, mult prea mic în acest film, toată lumea este legată de toată lumea. Și las firul să atârne așa, să îl deșirați singuri.

Time renegades este un film excelent, pe gustul meu, și nu mai ard gazul de pomană că trebuie să păstrez 9 m3 pentru acest film.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Facebook Comments

About admin

Check Also

The five

The five sau Deo pa-i-beu este un thriller sud-coreean din anul 2013, unul nu prea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *