Zăpadă, Ceai și Dragoste

Zăpadă, Ceai și Dragoste este o comedie românească realizată cu efortul, printre alții, și al lui Liviu Vârciu, care-i unul dintre producători.

Am scris titlul cu majuscule nu din întâmplare, ci pentru că astea-s pseudonimele celor trei personaje principale.

Zăpadă (Angel Popescu), Ceai (Levent Sali – Faci sau taci, Ghinionistul) și Dragoste (Liviu Vârciu) sunt 3 pușcăriași care au gânduri mărețe de evadare pentru că bossul lor, Bossu`, are mare nevoie de ei pentru a duce la îndeplinire un plan îndrăzneț de impresionare a soției care este sau nu este infidelă, pisica lui Schrödinger făcându-și nevoile prin mintea bossului.

Dar povestea nu se oprește aici, este mult mai complicată de atât pentru că modalitatea de evadare presupune și intervenția unui element SF, o poțiune miraculoasă cu puteri de teleportare ce ar aduce invidie în rândul celor din Star Trek, de asemenea, strălucește și un diamant de 20 de milioane de coco.

Dar ce te faci cu Zăpadă, Ceai și Dragoste? Pentru că sunt trei neghiobi tăntălăi care acționează fără să gândească prea mult și scuipă instantaneu orice gând ce le vine în mintea aia seacă fără să se gândească la consecințe.

Cum se întâmplă în comediile românești, încurcăturile se țin lanț din cauza prostiei nevinovate a personajelor care sunt inocente prin comportamentul lor și nici măcar nu își dau seama că fac numai prostii și că le dispare IQ-ul prin pori mai ceva ca morții din cimitire în zi de vot.

Ca atare, avem parte de o înlănțuire de evenimente ilare care de care mai nătăflețe în încercarea mocofanilor de a-și satisface profesional șeful.

Filmul are o distribuție stelară formată mai mult din vedete, unele au steaua cam apusă (Monica Anghel), altele sunt la apogeul faimei, deși pe astea din urmă nu prea le știu, probabil sunt niște slobozitoare de rime autonate ce cauzează erecții în rândul adolescenților, și mai puțin din actori adevărați.

Zăpadă, Ceai și Dragoste se vrea a fi un fel de Nea Mărin miliardar contemporan prin multitudinea de personaje implicate și a cameo-urilor grămadă, unele dintre ele având în repertoriu glume meta (vezi Dan Negru și revelionul său). Cel puțin, asta este senzația pe care mi-a dat-o.

Și cu siguranță a fost ceva intenționat, că nu cred în coincidențe, dar cei 3 gogomani par că vor să emuleze gașca din Brigada Diverse. Dacă mă forțez, pot găsi similitudini între zevzecii ăștia și personajele jucate de regretații Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin. Nu compar morții cu viii, dar se aseamănă întrucâtva.

Deși sunt infractori, conduita lor tălâmbă te face să îi îndrăgești și să le ții isonul în neghiobiile pe care le fac.

Mă așteptam să dezmembrez cadru cu cadru filmul, că-s obișnuit cu comedii de tip gunoi autohton, nu dau nume, se știu ele, dar spre marea mea surpriză, filmul chiar m-a făcut să râd deși în contextul actual nu mai este social acceptabil să decalotez fasolea când se face mișto de persoane cu dizabilități, aici ținta glumelor fiind un țigan surdomut (da, am folosit 2 cuvinte nasoale, dați-mă-n judecată).

Fără a fi vulgar (deși are o scenă cu umor propriu de toaletă), scenariul din Zăpadă, Ceai și Dragoste reușește să creeze niște situații extrem de amuzante în care umorul se bazează în mare parte pe limbajul fâșneț de mahala cu aere de intelectualitate suavă și pe reacțiile personajelor aflate în ipostaze stranii.

Nu pot spune de ce anume m-au binedispus dumele, că nu-s ceva ieșit din comun, dar carisma actorilor, limbajul de cartier, cu mult jargon cocălăresc și fețele ăstora de prepelițe jumulite / corbi opăriți au dat farmec replicilor.

Partea forte este cea de început, cu cei 3 în pușcărie când se confruntă atât cu surdomutul buclucaș, dar si cu un gardian încet la minte care le cauzează izbucniri nervoase, precum și cu matahala închisorii care se ocupă cu împărțitul dragostei.

În partea secundă, ce seamănă mai mult cu un episod prost din Casa de papel, elementul comic devine mai subțire și filmul își încearcă norocul în zona acțiunii cu gloanțe șuierând în toate direcțiile și un jaf îndrăzneț.

Este un film lejer, care nu se ia deloc în serios, este mai mult o parodie cu reacții exagerate ale personajelor, care împrumută nu prea ceremonios sau subtil idei de la filme hollywoodiene, dar care nu este deloc o bătaie de joc pentru neuroni tocmai pentru că mi-a transmis de la bun început că totul este bazat pe caterincă maximă.

Sunt ridicole efectele speciale cauzate de teleportare ce arată ca proiectul notat cu 3 la ora de grafică din clasele primare, dar nah, nici nu deranjează foarte mult pentru că nu pe ele se bazează filmul ce pe alocuri se vrea prea ambițios pentru binele său.

Vârciu fie este un actor al dracului de bun, pentru că are niște reacții perfecte de fante prostănac, fie improvizează prea mult și este pur și simplu Vârciu cel de toate zilele cu aceeași personalitate pe care o afișează la toate emisiunile pe unde este prezent. Oricum ar fi, mie îmi place, are carismă fostul LA-ist ce pare că nu îmbătrânește. Mimica lui este a naibii de amuzantă și livrează ca un metronom ticuri și replici fix la momentul potrivit pentru un efect maxim.

De fapt, toți cei trei protagoniști, plus alți câțiva actori în roluri secundare sunt zglobii și mi-au transmis o stare de încălzire globală a trupului, fără ca filmul să fie cine știe ce în esența lui, având gaguri ce aduc aminte de Benny Hill sau Mr. Bean, deci cam depășite.

Am mai spus-o și o repet până mi se întipăresc tastele pe buricele degetelor, rolul unei comedii nu este să fie cel mai bun film făcut vreodată, ci să mă facă să râd, indiferent prin ce mijloace, iar Zăpadă, Ceai și Dragoste fix asta a reușit să facă, să mă distreze timp de o oră jumătate, să uit de problemele cotidiene, să mă amuz de prosteala de pe ecran, chiar dacă este un film ridicol și absurd, dar și-a atins scopul primordial și credeți-mă că-s primul stupefiat de asta, însă eu îi dau un diamant de 8 carate.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link CineMagia

About admin

Check Also

Porky`s

N-are rost să iau la mână fiecare film separat, așa că atac ca-ntr-un menage a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.