13 minutes

Uite-un disaster movie, mă bucuram eu urmărind trailerul la 13 minutes.

Am băgat filme cu tornade precum Twister și Geostorm și tot mai este loc pentru încă unul.

Într-un oraș american al cărui nume nu l-am reținut, că-i tare complicat, gen Minniemainiemo, viața își urmează cursul ei obișnuit, cu o grămadă de personaje care își văd de ale lor.

Și filmul insistă să ne bombardeze cu nenumărate familii ce au problemele lor distincte, de n-am reținut pe nimeni în mod special.

Însă ce este deosebit la acest oraș este plasarea lui în calea tornadelor care au o poftă ieșită din comun de a prăpădi casele și alte bunuri personale ale acestor oropsiți de soartă.

Hai că nu are rost să vă mai plictisesc cu prezentarea premisei că și așa nici nu am vreo inspirație deosebită să mai continui, vine tornada și dărâmă la grămadă.

Când vine vorba de disaster-movies, sunt mult mai subiectiv ca de obicei, dar nici măcar eu nu pot scoate filmul de sub maldărul de moloz în care singur s-a băgat. Probabil este cel mai prost film de acest gen pe care l-am văzut până acum.

Ce vă spune trailerul că veți vedea?

Un film în care o tornadă va juca șotron cu locuințele unui orășel, tornadă care va câștiga mereu.

Ce veți vedea cu adevărat în film?

O dramă care înghesuie aproape toate problemele sociale cu care se confruntă umanitatea acum, de parcă la scenariu a fost îngrămădeală de militanți ai unei mișcări sau alteia, fiecare cu agenda sa plină de propagandă pe care voia să o bage-n film.

Avem bucata LGBTQ nelipsită cu junele blondin care devine specialist în măsurat lungimi și nu în sondat adâncimi, avem pledoaria imigranților care sunt tratați ca pe niște nimicuri, nu putea să lipsească perorația despre avorturi, este aruncată în ghiveci și problema persoanelor cu dizabilități, tot ce mai lipsea era un negru bătut de soartă și era tacâmul complet.

Ah, stai așa că scenariștii și-au adus aminte că filmu-i și despre tornade.

– Gicule, bă Gicule, mai avem bani să băgăm și o tornadă-n film?

– Bre, nu prea mai sunt bani, au mai rămas doar de-un masaj cu happy-end și un blowjob la colț de centură, și deja m-am terminat la masaj.

– Aha, deci nu mai avem nimic, atunci hai să ne prefacem că avem tornade-n film.

Și după ce se gată tornadă, filmul nu știe să spună stop, o ia de la capăt cu problemele ăstora, de parcă orașul pus la pământ nici nu contează, tot jelaniile lor lipsite de importanță primesc minute pe ecran.

Singura laudă pe care o pot aduce lui 13 minutes este că scenele cel mai bine regizate sunt cele de arhivă, preluate probabil de prin niște documentare, pentru că în rest este o porcărie fără pereche.

Nu degeaba se numește 13 minutes, pentru că atât durează, și asta precum în poveștile pescărești, scenele cu tornadele făcând prăpăd.

Deci efectele speciale tind spre 0.

Cică de la studiourile VFX care au făcut Everest și Deepwater Horizon. Fuck off!!! Poate femeile de serviciu și tăietorii de iarbă de pe acolo s-au jucat într-o seară pe o tabletă obosită, că așa arată efectele speciale, în niciun caz nu cei care au lucrat la acele filme. Bine, este și diferență imensă de buget, dar totuși….

Însă știți care-i culmea? Că nu asta m-a deranjat, era evident din trailerul care și ăla este prost încropit, că filmul este pe buget de austeritate, ci faptul că povestea este banală, iar interpretările actoricești sunt de-a dreptul abisale.

Wow, mai rar am văzut asemenea discrepanță între ce jucau neica nimeni (sunt câteva nume mai cunoscute, dar la drept vorbind sunt pielea …..) și ceea ce se petrecea în jurul lor.

Este haos peste tot, distrugeri masive la fiecare colț de stradă, răniți în toate direcțiile, ce să mai, apocalipsa-n direct, și ăștia se comportă de parcă li s-a belit pielea de pe crenvurst în timp ce se fierbea. N-a ajutat nici faptul că toți părea de plastic, cu atâtea operații estetice nereușite ce nu le mai permiteau să aibă și emoții în exprimare.

Doamne ferește, filmul n-are nicio logică, este atât de preocupat să ne scuipe-ntre ochi cu propaganda lui încât uită să vină și cu o coerență în acțiunile personajelor. Adică hai că înțeleg că ești supărat pe mă-ta că te ia în bâză când îi zici că îți place planeta Uranus, dar nici s-o lași în mijlocul tornadei să o ia pe sus. Și totuși, ce mama dracului? Suntem în 2021, nu în 1900 toamna, să mai fie homosexualismul un subiect atât de tabu așa cum este portretizat în film.

Am înțeles ideea lăudabilă din spatele lui 13 minutes (doar în trailer explică semnificația celor 13 minute, că filmul nu se sinchisește), să fie un omagiu adus celor care au suferit de pe urma unor asemenea fenomene meteorologice, dar modul infect în care ideea a fost transpusă pe ecran este mai mult o jignire decât un omagiu.

Parcă Roland Emmerich m-a simțit că-s foarte dezamăgit de film și fix după ce l-am terminat mi-a venit notificare că a apărut trailer la Moonfall:

Și mi-a mai trecut un pic supărarea, dar nu într-atât încât să fiu mai indulgent cu 13 minutes căruia îi aplic o scădere elementară: 3-1=2. Atât.

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Hamlet

Hamlet

1948 Laurence Olivier regiza și juca în Hamlet, filmul care a plecat acasă de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.