Abgeschnitten

Abgeschnitten (Cut off) este un film german din 2018 recent descoperit din întâmplare și a cărui premisă suna destul de intrigant astfel încât i-am dat o șansă.

Subiectul este unul ce îmi aduce de romanele scrise de Kathy Reichs, Patricia Cornwell sau Tess Gerritsen pentru că se învârte în jurul tagmei criminaliștilor și a medicilor legiști. Da, am o plăcere perversă de a citi astfel de romane, cu criminali în serie perfizi care ucid în cele mai reprobabile moduri.

Undeva, pe o insulă pustie, izolată din cauza unei furtuni puternice, o găsim pe Linda, o turistă tinerică și atrăgătoare, ce fuge de un trecut furtunos. Și mai are și alte motive de fugă.

În altă zonă geografică, pe o masă de autopsie, Paul primește drept cadou un cadavru groaznic mutilat al unei femei ciopârțite, hoit ce aduce cu el, ascuns în cap, un mesaj terifiant și foarte personal pentru celebrul medic legist. Mesaj este mult spus, ci un număr de telefon și un nume, cel al fetei sale.

Devine ținta unui descreierat necunoscut care îl pune pe Paul într-o situație ce pare fără ieșire. Și nici nu are foarte mult timp la dispoziție pentru a descoperi cine este în spatele acelui mesaj care îi dă lumea peste cap.

Ce legătură există între Linda și Paul, doi necunoscuți aflați la distanță unul de altul?

Momentan niciuna, dar de asta este la datorie Abgeschnitten, să conecteze cele două personaje într-o poveste complicată și plină de tensiune, așa cum șade bine unui thriller polițist.

Dacă vreți un element ajutător, aduce oarecum cu Seven, adică avem de-a face cu un criminal în serie sclipitor care concepe un plan complex și migălos pentru a-și satisface pofta bolnavă de a ucide.

Nu prea mă lasă natura poveștii să mai ofer și alte detalii, ideea este că se moare, și se moare grotesc, iar sadicul ucigaș nu pare a duce lipsă de imaginație când vine vorba de smuls viața din victime.

Linda și Paul sunt aduși în același fir narativ de către criminalul psihopat și trebuie să facă echipă, chiar dacă de la distanță, pentru a pune mâna pe infamul criminal în serie care pare mereu cu un pas înaintea lor.

Asta înseamnă că filmul se bazează destul de mult pe convorbiri telefonice, dar fiți pe pace, nu doar la asta se rezumă.

Nu lipsește componenta horror pentru unii, normală pentru alții, pentru că avem parte de câteva autopsii detaliate și camera nu se ascunde deloc, ne așază lângă cei ce performează autopsiile și le prezintă cu lux de amănunte.

Chiar dacă am citit zeci de cărți pe tema asta și probabil aș putea detalia pas cu pas etapele unei autopsii, recunosc că am dat la o parte gustarea din care mă înfruptam când personajele luau bisturiul în mână. Așa că dacă aveți stomacul sensibil, luați niște oțet să aveți la îndemână să-l mirosiți dacă este nevoie, să nu vă ia cu leșin.

Nu are acțiune fizică, atenția este captată datorită scenariului ce ne servește ghicitori la fiecare colț și indicii minuscule ce trebuie descifrate, pentru rezolvarea enigmei care învăluie întreaga poveste.

Filmul este plin de suspans la tot pasul, cu o aură de mister provocator pentru celulele nervoase, are întorsături neașteptate interesante, nu are jumpscares (ceea ce m-a făcut să îl apreciez și mai mult), personajele sunt cerebrale, iau decizii logice (în mare parte) și povestea este una care te ține în tensiune pe tot parcursul filmului.

Abgeschnitten m-a nimerit la fix pe subiect și, cum nu am mai văzut de multă vreme un asemenea film, mi s-a părut că povestea a fost una de efect, cu un scenariu (adaptat după un bestseller) suficient de inteligent și destul de bolnav încât să mă ungă pe suflețel.

Nu lipsesc momentele comice, deși cu greu ți le-ai imagina într-un asemenea film în care predomină duhoarea împuțită a morții, dar relația de la distanță dintre cele două personaje necunoscute oferă și un binemeritat relaș.

Actorul principal, Moritz Bleibtreu, are o figură cunoscută, este un fel de Samuel L. Jackson nemțesc, la nici 50 de ani are aproape 100 de filme în portofoliu.

Dacă ar fi avut ceva mai multă emoție ar fi fost și mai bine, dar chiar și așa, m-a șocat cât de bun a fost Abgeschnitten, am simțit cum a prins viață un roman din preferatele mele și mă enervează la culme că nu sunt produse mai multe filme de acest gen. Nu sunt ele cele mai antrenante vizual, fără explozii bombastice și efecte speciale spectaculoase, dar la dracu, mă gâdilă bine de tot pe creieraș.

Un pic m-a supărat finalul și nici nu am scurs vreo lacrimă, dar altfel nu am găsit nimic de reproșat lui Abgeschnitten și mă opresc după 9 tăieturi.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *