#Alive

#Alive sau #Saraitda este un film sud-coreean disponibil, la momentul scrierii acestor cuvinte, pe Netflix și care aduce destul de mult cu premisa din franțuzescul La nuit a dévoré le monde (The night eats the world).

Pentru cei nefamiliarizați cu acel titlu, ei bine, #Alive este un film cu zombies.

Joon este un trântor cu poza drept exemplu în dicționar, care doarme mult, se joacă și mai mult și, în general, suferă de o boală gravă numită lenevitus maximus.

Nici pentru mâncare nu se sinchisește să-și deplaseze fizicul blond spre magazin, așa că preferă să stea cu stomacul gol, dar cu ochii plini de pixeli ludici.

Din păcate pentru el, ziua nu începe deloc bine pentru că, pe lângă lipsa îmbucăturilor, se mai și trezește în mijlocul unei pandemii necunoscute care transformă oamenii în sălbatici râvnitori de păpică fragedă cu cromozomi umani.

Așa că papleacă al nostru, neavând altă soluție la îndemână, trebuie să-și fabrice instant o pereche de bigi-bigi și să devină subit bărbat pentru a supraviețui, altfel va deveni rapid mic-dejunul descreieraților pofticioși de neuroni și însetați de sanguis.

Înarmat cu ce găsește prin apartament, Joon se baricadează ca eroul între patru pereți și se pune pe așteptat, fie va fi salvat la timp înainte să dea ortu` popii de foame, fie va deveni o cină delicioasă pentru hoardele de zombies care orbecăie pe la uși precum neamurile pierdute când ai câștigat la loto.

#Alive este un film simplu, ce se rezumă în mare parte la o singură locație și un singur personaj căruia nu îi curg limfocite pe la bărbie.

Nu are nimic impresionant în el, nu se bazează neapărat pe acțiune, ci mai mult pe ideea terifiantă a unei situații care, acum, nu mai pare atât de fantezistă.

Tu, eu, noi, ce am face dacă ne-am trezi brusc într-o asemenea ipostază? Și nu neg că m-a luat cu fiori pe la coccis ideea asta, probabil aș deveni rapid un amuse-bouche pentru zombilici. Că până apare vaccinul salvator să se umple companiile farmaceutice de bani o să treacă mult timp.

Astfel, Joon se lovește de diverse situații care de care mai terifiante, de la inaniție până la amenințarea zombalăilor care nu se lasă cu una, cu două, și tânărul trebuie să găsească metode de a se menține #alive.

Fără să fie prea spectaculos, filmul pot spune că impresionează la capitolul vizual prin machiajul practic grotesc care transformă actorii în niște creaturi terifiante care-ți îngheață sângele-n vine doar privindu-le fețele schimonosite și mișcările sacadate, nenaturale.

Dar cam atât, în rest #Alive este un film generic, care calcă strâmb pe partea de scenariu prin multiple inconsistențe în desfășurarea acțiunii, în comportamentul prezentat atât de către protagonist, cât și de către morții vii, filmul pornind bine, cu un prim act interesant, dar apoi se fâsâie pe parcurs, devenind un festival de clișee și erori logice care strică atmosfera sinistră stabilită în prima jumătate de oră.

Mi-a provocat ceva strâmbături de septum nazal, dar nu într-atât încât să dau cu #Alive de pământ. În mod clar este mai bun decât Peninsula, dar nu cu foarte mult, măcar aici este vorba despre zombies și supraviețuire, nu despre alte bălării scenaristice.

Are și acțiune, atât unu la unu, cu un Joon nevoit să înfrunte câte-un zombie rătăcit, dar și scene intense în care mulțimea nemâncată se avântă într-o mișcare browniană spre cotletul umblător.

Nu avem parte de băi de sânge sau dansuri macabre cu ciozvârte de membre, acțiunea este una obișnuită pentru un film cu buget mic.

Mai apar și alte personaje, să nu credeți că o dăm pe monogamie cinematografică doar cu Joon în prim-plan, dar nu vreau să dau niscai spoilere, așa că rămân fidel blondului youtuber cu care pornește filmul și nu mai pomenesc de altcineva.

Acum nu știu ce să zic de personajul principal, ori este tâmpit din lene scenaristică, ori este tâmpit în mod voit, să arate că omul normal pus în situații extraordinare nu se transformă subit în puiul lui Dutch din Predator și indubitabil va lua decizii cretine. Nu știam dacă să-mi fie milă de el sau să-i doresc ronțăire rapidă.

Cel mai mare compliment pe care îl pot aduce filmului este acela că #Alive nu m-a enervat prea mult și este OK-ish cât pentru 6 grăunțe cenușii.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The new king of comedy

Se pare că Stephen Chow rămâne fără inspirație dacă a ajuns cu The new king …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.