All about Eve

Top AFI 100

Locul 028 – All about Eve

All about Eve, a nu fi confundat cu All about Steve, câștigător de premii Razzies, este o dramă alb-negru (cum se putea altfel?) din 1950 care are ca subiect, să vezi drăcie, lumea teatrului, nu a filmului. Un film despre teatru, interesantă uniune, aș putea spune.

Nu m-a nimerit pe gustul meu „rafinat”, că nu consum drame din astea fără strop de acțiune. Dar hai să vedem cine este Eve, că nu se referă la cucoana neastâmpărată ce a mușcat cu poftă din mărul interzis.

Filmul nu întârzie mult cu introducerile și pornește o narațiune lungă, dar lungă frăție, în care ne prezintă, fix ca la școală, fiecare personaj ce va avea un loc de cinste în poveste, de parcă eram la o paradă de modă, doar că nu vedeam rochii oribile atârnând de un schelet ambulant, ci informații defilând cu viteză despre actorii care vor pipera intriga.

În centrul atenției se află Eve (mare surpriză), o actriță tânără care a realizat deja multe la viața ei, dar filmul începe cu finalul, așa că pentru a afla totul despre Eve (Anne Baxter), trebuie să facem o călătorie în timp și povestitorul ne duce nu cu mult vreme în urmă când Eve doar lustruia ușile teatrului în care activa vedeta incontestabilă, dar trecută de prima tinerețe, Margo Channing (Bette Davis).

Și Eve începe și ea să ne povestească despre viața ei și deja mă luase cu călduri reci cu flashback în flashback. Noroc că filmul intră pe un curs normal și începem să vedem dezvoltarea relației dintre diva aflată la apus de carieră, dar care nu acceptă deloc acest lucru, și novicea ce tânjește la faimă, ce ar face destule (și face) pentru a ajunge în ochii publicului.

Nefiind mare fan al acestui gen de filme, nu pot spune că mi-a spart vreun bec de cât de bun sau interesant a fost, este o poveste despre lumea dură a show-bizz-ului în care trebuie să mănânci din concurență înainte să fii mâncat primul.

Este clar încă din primele secvențe că între cele două entități teatrale există animozități profunde și povestea asta face, ne trece prin toate stările sentimentale specifice unei asemenea relații de dragoste-ură.

Singurele două aspecte care m-au ținut în priză au fost actoria și dialogurile.

Eram sigur că ambele actrițe au pus mâna pe Oscaruri ținând cont de felul în care au performat, însă doar au fost nominalizate. De fapt, cine nu a fost nominalizat pentru actorie din All about Eve? 5 actori au primit această distincție, însă doar George Sanders pentru rol secundar a și câștigat, deși să mor de-mi dau seama de ce. Celelalte patru nominalizări au fost ale unor actrițe care au jucat mult mai bine decât George. Hm…

Bette Davis și Anne Baxter fac niște roluri mari aici, două personalități total opuse, dar care se atrag în permanență, două caractere diferite, dar atât de asemănătoare în nucleul teatral, și scenariul este de așa natură construit încât are o finalitate poetică, de cerc complet. Contrastul este imaginativ, nu doar la nivel declarativ, ci și vizual, regizorul a reușit să genere un yin-yang nemaipomenit cu limitările impuse de lipsa culorilor.

Dialogurile sunt superbe, este cu adevărat o plăcere să asculți niște replici elocvente, inteligente, sarcastice până la sânge, dar rostite fără vulgarități și trivialități, sunt o încântare pentru urechi frazele melodioase care se revarsă din gurile personajelor. Este un aspect pe care l-am remarcat în aceste filme vechi, limbajul elevat, aproape academic, care imprimă un caracter impozant filmului de ți-e mai mare dragul să asculți ce spun personajele, chit că acțiunea nu-i cea mai captivantă.

În schimb, povestea nu m-a prins foarte mult, deja este perimată, știm și noi că în lumea show-bizz-ului:

 

 

Și ce se întâmplă în All about Eve este nimic comparativ cu ce se petrece în zilele noastre, acolo se joacă la puradei de-o șchioapă. Filmul se propagă mai mult ca o piesă de teatru, dialogul reprezentând bucata covârșitoare din peliculă, nu se întâmplă nimic incitant care să-ți inunde inima cu adrenalină, iar camera de filmat este mai mult statică, fixată pe personaje.

Dar povestea, ca mesaj metaforic referitor la ambiție astronomică, manipulare machiavelică și trădare teribilă, nu este ceva ieșit din comun, am fost setat în permanență pe reacția: Așa, și? Mare scofală!!!

Deși All about Eve are niște personaje fascinante, interpretate magnific, și un scenariu delicios, per ansamblu, povestea nu m-a determinat să fac risipă de exclamații, așa că nu pot să rașchetez mai mult de 7 Martini (este cu trimitere la film).

Ah, și în All about Eve apare și o tânără Marilyn Monroe ce o să apară în top un pic mai târziu.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The father

Cu 6 nominalizări la Oscar, filmul The father cu însuși Anthony Hopkins în rol principal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *