All the president`s men

All the president`s men

Top AFI 100

Locul 077 – All the president`s men

All the president`s men ne prezintă cu lux de amănunte modul în care a ieșit la lumină afacerea Watergate care a dus la demisia președintelui Richard Nixon.

Totul a pornit de la o simplă spargere, aparent fără cine știe ce însemnătate în hotelul Watergate dar care, din cauza neglijenței unuia dintre spărgători, a pornit o avalanșă de investigații jurnalistice din partea celor doi protagoniști, Bob Woodward și Carl Bernstein, interpretați magistral de către Robert Redford și Dustin Hoffman, jurnaliști care habar nu aveau cu ce caracatiță imensă se vor lua la trântă.

Ei doar prind un fir deșirat și trag la infinit de el, neștiind clar ce vor găsi la capătul lui, dacă vor ajunge vreodată, dar convinși că de descoperit vor descoperi ceva.

Așa că înarmați cu răbdare, pixuri, carnețele și, mai ales, tupeu și insistență, cei doi urmăresc orice pistă, oricât de mică, pentru a afla ce se petrece cu adevărat în spatele acelei spargeri banale.

În schemă se mai amestecă și vestitul informator Deepthroat (nu mijiți din mustăți, este un film serios) și, la scurt timp, antenele de la White House îi iau în radar pe cei doi care devin tot mai incomozi cu insistența lor de neoprit.

Nu mai stau să vă plictisesc prea mult cu măruntaiele poveștii, scandalul Watergate este deja arhicunoscut.

Alan J. Pakula, care este prezent în acest top AFI și cu filmul Sophie`s choice, regizează o poveste adaptată din cartea scrisă de cei doi jurnaliști câștigători de premiu Pullitzer pentru această investigație și nu este de mirare succesul critic al acestei producții, mai ales că filmul a fost lansat rapid, la nici un an jumătate de la deznodământul acestui scandal, anume demisia lui Nixon, când reverberațiile scandalului erau încă de actualitate.

All the president`s men este un film de investigație jurnalistică și după ce mi-am luat recent porția cu The post din 2017, culmea, o investigație tot a ziarului Washington Post și tot din aceeași perioadă, nu m-a impresionat prea tare acest film încât să rămân împietrit într-o state extatică.

Deși se întâmplă multe în cele peste 2 ore de film, ritmul este destul de lent, dar nici nu pot să condamn pelicula pentru asta deoarece este un element structural specific subgenului acesta.

Nu avem deloc acțiune, totul se reduce la interviuri peste interviuri, telefoane peste telefoane (instrumente care devin parte integrantă din ființa jurnaliștilor) și o permanentă fugă pentru confirmări peste confirmări, iar tensiunea crește din cauza/datorită senzației de paranoia care coboară încet, dar implacabil, peste capetele jurnaliștilor cu cât aceștia se apropie de miezul nevralgic al schemei puse la cale de înalte oficialități americane.

Chiar dacă filmul este unul plictisitor, da, au fost momente în care am căscat, dar asta pe la început, asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut. Nu m-a dat pe spate, dar mi-a plăcut, mai ales că arată în detaliu cam cum ar trebui să se desfășoare o investigație jurnalistică, una adevărată, care pleacă de la zvonuri dar care ajunge la fapte concrete și confirmări din multiple surse.

Un astfel de film ar trebui arătat pseudo-jurnaliștilor care stau cu fundul pe scaun și transformă într-o știre senzaționalo-mega-colosală orice bășină dată de vreo pițipoancă rămasă fără tanga.

All the president`s men excelează prin interacțiunile dintre cei doi jurnaliști, ambii cu mândria purtată la vedere dar care se văd nevoiți să se tolereze și, în final, să-și unească forțele pentru a ajunge la fundul butoiului cu fraude politice.

Au fost și câteva cadre subtile, dar geniale, care arătau micimea celor doi, niște furnici nesemnificative în mușuroiul global dar care, prin munca lor neostenită, reușesc să răstoarne ceva ce părea de neclintit.

Deși nu sunt un fan al acestui gen de filme, All the president`s men, cvadruplu oscarizat, a reușit să-mi gonească plictiseala incipientă și să mă mențină apoi alert, chiar dacă în tot filmul nu se trage deloc, nu se dă vreun pumn, nu se vede niciun atom de sânge, scenariul fiind cel care a dus greul. Și cum la fundație stau chiar relatările celor implicați direct, nici nu mă mir că scenariul adaptat a primit un premiu Oscar.

Dacă vreți să urmăriți un thriller politico-jurnalistic cu mari implicații la nivel înalt, atunci All the president`s men este o alegere bună, pentru mine se situează la 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas nu are nicio treabă cu religia, titlul este înșelător, atât ca subiect, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *