American assassin

American assassin

Suntem în perioada de toamnă, de limbo cinefil, într-un fel de purgatoriu hollywoodian când apar în mare parte doar răgălii de filme, așa că am fost cu inima îndoită la American assassin, ecranizare a romanului omonim scris de Vince Flynn, carte care zace în bibliotecă, așteptându-și cuminte rândul să o citesc.

Subiectul este unul de actualitate, cel al terorismului inutil, nu că ar exista și altfel de terorism.

Povestea începe lejer, romantic, cu doi tinerei pe plajă, proclamându-și iubirea veșnică și bum, se dezlănțuie iadul.

Prologul este unul dintre cele mai dramatice din câte am văzut și te lovește din plin și neașteptat încât nici nu știi ce te-a pocnit și deja cauți niște șervețele să îți ștergi ochii de la ceapa care-ți stoarce lacrimi, dar și un sac de box să îți verși furia pe animalele alea nenorocite care folosesc pretexte de rahat pentru a ucide, justificări debile gen în numele lui Dumnezeu, Allah, Buddha, Krishna sau ce altă divinitate închipuită al cărui nume este folosit pentru spălarea pe creier a idioților.

Protagonistul filmului American assassin este Mitch Rapp care după pățania de la început este decis să se răzbune cu orice preț, așa că renunță la viața sa de dinainte și se dedică trup și suflet misiunii sale de a face prăpăd printre teroriști.

Însă determinarea sa atrage atenția CIA-ului care pune ochii pe el și îl recrutează în echipa Orion pregătită de veteranul Stan Hurley interpretat de nimeni altul decât Michael Keaton (în sfârșit într-un rol fără pene).

Avem parte de câteva sesiuni de antrenamente brutale în care descoperim aptitudinile excepționale care zac în Mitch dar și caracterul dificil al acestuia care nu prea se împacă bine cu autoritatea.

Apoi este aruncat în mijlocul acțiunii pentru că o amenințare teribilă cu o armă nucleară planează asupra unei părți însemnate a populației și echipa Orion este singura capabilă să-i oprească pe teroriști din misiunea lor de a detona ditamai bomba nucleară.

Filmul este mai mult un thriller de spionaj, nu avem parte de prea multă acțiune, este sporadică dar plasată eficient și alternează plăcut cu secvențele mai molcome, de spionat, în care avem parte de urmăriri de tot felul, de planuri meticuloase care se duc pe apa sâmbetei, de supravegheri îndelungi, dar foarte tensionate prin modul de execuție dar, mai ales, ca urmare a comportamentului imprevizibil de care dă dovadă personajul principal.

De ce spun asta? Pentru că Mitch este fix opusul omului născut pentru viața militară, este indisciplinat, răzvrătit, orbit de furie, cu mintea întunecată de o puternică sete de răzbunare, care ia totul la modul personal și nu este capabil să judece la rece.

Cu toate astea este extrem de talentat pentru meseria asta și aduce o gură de aer proaspăt unei echipe învățate să urmeze orbește niște ordine. Mitch nici vorbă, ce-i trece prin cap, aia face, chiar dacă-și pune viața în pericol, pentru el nu contează dacă moare sau trăiește, îi este totuna, și asta ia prin surprindere inamicul.

Este adevărat că nu prea este credibilă povestea în ceea ce privește talentele excesive de care dă dovadă Mitch, prea se transformă într-un an jumătate dintr-un persoană obișnuită într-un om multitalentat, învață la perfecție araba și istoria musulmană, stăpânește luptele corp la corp, știe să tragă cu arma mai ceva ca un veteran care a dormit cu luneta-n pat.

Finalul este unul excelent, nu mă așteptam de la un astfel de film să meargă până acolo, am rămas un pic impresionat.

Pe partea de răufăcător nu iese din tipare, nenea cel rău este unul generic și mânat de motivații banale.

Actorii sunt decenți, nu strălucește nimeni în mod deosebit, nici măcar Michael Keaton care pare un pic peste nivelul unui asemenea film, dar hei, un cec este tot un cec, indiferent cine-l semnează.

American assassin este un film OK și atât, nimic special, cu un personaj interesant care ar putea fi bine dezvoltat într-o serie de filme viitoare pentru că pare că înspre asta se îndreaptă scenariul și slavă Domnului, au marfă cât cuprinde cu seria de romane scrise de Vince Flynn.

Recomand cu mare căldură să evitați trailerele principale și să urmăriți doar teaserul din linkul de final, veți fi scutiți de câteva spoilere supărătoare.

Nota 6, experiența a fost una decentă, mai ales că în sală au fost vreo 3-4 persoane, am simțit cu adevărat cum este să vezi un film în liniște nederanjat de fauna lipsită de educație care mișună prin sălile de cinema la filmele cunoscute.

 

3 out of 5 stars (3 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Vincent doit mourir

Vincent doit mourir

Abia ce l-am văzut pe Vincent la TGIFF 2024, că acum cică trebuie să moară. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *