An american werewolf in London

An American werewolf in LondonAn American werewolf in London este o comedie horror din 1981 scrisă și regizată de John Landis.

 

🎬 An American werewolf in London – Premisă

Doi tinerei americani cu chef de distracție, dar cu penurie-n portofel, au luat la pas ruralul englez sperând să ajungă într-un final și la Paris.

Li se citește sărăcia instantaneu, ei călătoresc cu oile și se pripășesc prin cele mai izolate bodegi pline de clienți dubioși.

Filmul pornește cu ei rătăciți noaptea prin niște știe ce coclauri mlăștinoase, deși au fost avertizați să nu o ia pe arătură.

Dar nah, ăștia-s americani, știu ei mai bine decât locuitorii acelor meleaguri care sunt născuți acolo și, cel mai sigur, care vor muri acolo.

Ei sunt atacați de o arătare monstruoasă ce aduce cu licantropul din legende, unul moare în chinuri groaznice, celălalt este grav rănit și se trezește peste câteva zile în spital.

După cum reiese din titlu, americanul a cam băgat-o pe mânecă fiindcă a fost mușcat și mitul spune că la lună plină se va transforma în vârcolac.

El nu crede asta, dar faptele spun altceva.

 

💭 An American werewolf in London – Comentariu 🍿

Of, anii `80 ai secolului trecut, o perioadă pentru scenarii extrem de simple în care nu se întâmplă mare lucru o bună bucată de timp.

Cam așa a fost și în cazul acestui film care aproape o oră nu prea aduce cu un horror, mai degrabă cu o comedie lejeră, fără multe valențe amuzante.

N-am avut altceva decât să vâr colaci în gură că pofta nesatisfăcută pentru groază mi-a transformat foamea cinefilă într-una reală.

Personajul principal, David (David Naughton – Sharknado 5) se zvârcolește psihic pentru că nu prea ar da crezare basmelor, dar nopțile încep să i se umple de coșmaruri terifiante și viziuni premonitoare.

Încearcă să găsească alinare la sânul asistentei Alex (Jenny Agutter – The Avengers), dar nici asta nu pare a-i aduce consolare.

Ca atare, nu este mare scofală de acest film la nivel de sperieturi efective, mai degrabă asistăm la o zbatere dusă-n mintea personajului mușcat care începe să aibă pofte carnale pe care nu le anticipa.

Abia după vreo oră se declanșează scena de căpătâi, cea care a avut cea mai mare contribuție pentru statueta Oscar câștigată pentru machiaj.

Marele maestru Rick Baker, aflat la primul lui Oscar din cele 7 pentru machiaj, demonstrează de ce este cel mai bun pe meseria lui.

Chiar și la peste 40 de ani de la apariția filmului, respectiva secvență, una fără efecte computerizate, arată în continuare bine și este eficientă pe partea de groază.

Mă uitam și nu îmi dădeam seama cum a fost făcută transformarea pe care o vedeam efectiv, nu ascunsă pe după perdea, cu umbre sau alte tertipuri pentru a piti neajunsurile.

Desigur, magia se duce odată ce afli secretul vizionând un „behind de scenes”, dar pentru acea vreme în mod cert a fost ceva revoluționar.

An American werewolf in London

 

Abia partea finală din An American werewolf in London devine cu adevărat captivantă, din momentul în care David urlă la prima lui lună plină.

Și actul final chiar m-a surprins, nu mă așteptam la acel tip de carnagiu, este o busculadă rutieră de credeam că mă uit la bunicul seriei Fast and furious, nu la un film cu vârcolaci.

Practic, pentru mine, ultimele 30 de minute au reprezentat salvarea peliculei că până atunci nu am avut motive să fiu atât de entuziasmat, mai ales că nu m-a pocnit deloc cu amuzamentul.

Îmi dădeam seama unde trebuia să fie, că nu-s atât de obtuz, dar nu a avut efectul scontat asupra mea.

Dar ce a fost bun a ridicat extrem de mult filmul, combinând suspansul la cote înalte cu oleacă de masacru carnal și încă un element ce are legătură tot cu trupul uman.

Încerc s-o dau mai pe ocolite, să n-o zic direct, dar dacă scoatem tot ce este considerat înfricoșător în film, acesta în continuare ar avea rating R din cauza unei alte litere, dar triplată.

Nu prea o bunghește pe actorie, că interpreții de bază nu au făcut ulterior mare carieră, că nu prea-i dădea talentul afară din casă.

S-au rezumat la roluri de figurație care să le pună o pâine pe masă.

 

🏆 An American werewolf in London – Verdict 👍 sau 👎

Am fost destul de morcovit pentru ceva vreme în compania acestui film.

Era mai ușurel în scenariu, doar cu niște fărâme de spaimă când și când și nu pricepeam de ce este atât de lăudat ca fiind printre cele mai bune producții cu vârcolaci din istorie.

Însă am aflat răspunsul odată ce iese la înaintare artileria grea și trebuie să recunosc că după ce am devorat tot produsul, nu doar o bucată din el, mi-am metamorfozat cumva optica.

Nu că l-aș considera excelent, dar are farmecul lui aparte imprimat de actul trei care este chiar nemaipomenit și s-a pliat exact pe gustul meu.

Ce-i al lui trebuie aplaudat până mi se lungesc palmele pentru că merită, era suficientă transformarea legendară pentru a mă determina să schimb macazul și m-a împins să urlu de 8 ori la lună.

Când a venit și bubuiala vehiculară care m-a luat prin surprindere, mi s-a întărit convingerea că am dat verdictul corect.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The exorcism

The exorcism

Russell Crowe a văzut că încă îi mai sunt bune hainele de preot din The …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *