Archive are o premisă ce o să vă dea o senzație de deja vu pentru că seamănă exagerat de mult cu a altui film, ideea nefiind deloc una originală dar să lăsăm surprizele deoparte.
Raportându-ne la 2020, filmul ne duce vreo 20 de ani în viitor pentru a face cunoștință cu Gică, George Almore, un inginer de securitate singuratic ce are grijă de un laborator futurist unde altundeva decât într-o pustietate naturală greu accesibilă?
Când și când mai este deranjat de șefa lui înțepată care-l întreabă de sănătate, nefiind prea mulțumită de progresele acestuia (și nu este singura șucărită pe George), dar în rest este singur cuc pe moșia super tehnologizată. Bine, singur când vine vorba de relații umane, că așa își pierde vremea stând la taclale cu doi roboți cam rudimentari care arată destul de butucănos, dar trebuie să fim indulgenți cu George (Theo James), de unul singur și aflându-se la primele sale două prototipuri, a făcut o treabă destul de bună.
Ce e drept, J1 nu are brațe, nici nu vorbește și este masiv dar J2 aduce mai mult a ceea ce avem noi în cap ca idee de robot, este mai compact, mai vorbăreț și chiar obraznic cu creatorul său.
Nici nu știu dacă este cazul să insist mai mult pe acest subiect, deși atât trailerul, cât și scurta introducere de pe IMDB, dezvăluie mai mult despre scânteia care dă naștere lui Archive.
Până și posterul spune multe despre film, dar cum eu l-am pornit fără să văd trailerul în întregime, îmi dau un shutdown la degete și închei despre premisă cu o singură observație mai mult decât sugestivă, Archive este o combinație de Ex-Machina cu Replicas.
De asta ziceam de senzația de deja vu, pare înfrățit cu Ex-Machina pentru că, puse în oglindă, cele două filme sunt identice, ambele au câte-un geniu în inginerie robotică și ambii vor să creeze un robot cât mai aproape de perfecțiune.
Dar Archive are o poveste mai blindată, plină de dramatism și de emoții care ne fac să rezonăm la unison cu personajul interpretat de Theo James (How it ends, Underworld: Blood wars, Allegiant, Insurgent) și să-i înțelegem pe deplin durerea prin care trece.
Filmul este unul eminamente bazat pe aspecte filozofice și etice, nu se întâmplă mare lucru din punct de vedere al acțiunii, ea lipsește cu desăvârșire, dar scenariul, deși nu original, este captivant și chiar meditativ pe alocuri, nu te lasă să-ți odihnești creierul pentru că-l pune serios la treabă să-ți găsească propriile răspunsuri pentru dilemele morale pe care le ridică Archive.
Sunt oare justificate acțiunile pe care le întreprinde George? Personaj care aici este reprezentantul societății noastre care tinde spre joaca de-a Dumnezeu, de cele mai multe ori fără a se sinchisi de consecințele nefaste avute asupra propriilor creații.
Ritmul este unul lent, filmul are loc în cea mai mare parte în laboratorul izolat, dar pe cât de încet se mișcă povestea, pe atât de interesantă și încărcată de simbolistică este încât nu m-a deranjat nicio secundă că tot ce vedeam pe ecran era un singur actor care se certa cu o cutie de șuruburi și piulițe.
Archive creează o atmosferă intimă și apăsătoare, iar scenariul, și aici o să vă bag voit în ceață, este previzibil prin imprevizibilitatea sa, dar și imprevizibil prin previzibilitatea sa.
Deși bugetul este foarte modest, Archive arată excelent, combinația de tehnologie avansată cu peisaje montane superbe creează o imagine aparte. Este mai mult decât evident că J1 și J2 sunt niște oameni în costume, dar efectele practice sunt eficiente și bine implementate în film.
Ce aș putea spune de rău despre film? Eternele erori de continuitate, nemesisul meu care mă scoate mereu din sărite. sunt nelipsite și aici sunt prezente sub forma unei gogoși care în decurs de câteva secunde de la întreagă ajunge la sfert, apoi la jumătate, apoi este mâncată de tot, ca apoi iar să reapară la sfert și să fie iar mâncată în întregime.
Eu le recomand regizorilor ca atunci când au scene cu haleală sau băutură, să se rezume la bucate / licori ce pot fi terminate dintr-o îmbucătură / sorbitură și voila, dispar problemele de continuitate.
Dar nu intru prea tare-n Gavin Rothery, aflat la debutul său în regie, să nu se sperie, el a mai lucrat pe partea de vizual la Moon, ca să vă faceți o idee cam cum va fi atmosfera generală în Archive.
Filmul este atât un SF aproape impecabil, dar și o dramă sfâșietoare a omului care nu renunță pentru nimic în lume la dorința lui de a crea ceva unic.
Archive este un film care m-a făcut să mă aplec după pălărie, este superb din punct de vedere conceptual, dar și al execuției, fiind o surpriză mai mult decât plăcută căruia îi voi pune la dispoziție 9 prototipuri.
Provoc 2020 să îmi ofere un film mai bun de atât.
(4,5 / 5)Trailer – Recomand să-l evitați: