ARQ

ARQ

ARQ este o producție originală a celebrului Netflix, deci vă anunț încă de la început, este un film foarte low budget, de mai puțin de 2 milioane de dolari. Asta înseamnă că nu se bazează pe spectacol vizual, ci pe poveste.

Este un film foarte scurt, așa că nu se pierde timpul (sic, veți vedea de ce) cu fel și fel de aiureli și intrăm direct în pâine cu un Renton care se trezește la 06:16 în pat cu o blondină doar pentru a fi invadat de o bandă de hoți.

Încearcă să le opună rezistență, dar moare. Pentru prima oară. Din ce vedem noi.

Criptic? Posibil, dar imediat aflăm o parte din răspunsuri, Renton se trezește, nu, nici în rai, nici în iad, ci în același pat, la aceeași oră, alături de aceeași blondă, retrăind aceeași zi.

Bingo, avem parte de un Groundhog day cuplat cu un Edge of tomorrow în care Renton încearcă să afle ce mama dracului se întâmplă, cine sunt ăia care-l invadează, ce cauzează această resetare și cum o poate opri.

În scurt timp descoperă că această buclă temporală este una destul de scurtă, timpul se resetează după fix 3 ore, 14 minute și 15 secunde. Mai știți matematică sau vă uitați ca Ponta la o teză de doctorat, neștiind cum arată una pe bune? Este vorba de numărul Pi. Uite cum vă crește cultura generală citind acest review.

Renton pare că este singurul conștient de această buclă și se folosește de ea pentru a învăța fiecare pas pe care-l fac invadatorii și a le veni de hac.

Numai că în scurt timp tactica asta nu mai funcționează, rând pe rând, fiecare din cei implicați încep să realizeze ce se întâmplă și Renton își pierde avantajul.

Și cam atât, ca orice film care implică timpul și călătoriile în timp, mai multe detalii ar însemna spoilere.

ARQ este plin de răsturnări de situație, de surprize neașteptate, de secvențe de sucit mintea, la fiecare răspuns primit apar alte și alte întrebări generatoare de futere de minte (ce? nu am voie să zic asta dar se acceptă mindfuck?).

Filmul este foarte restrâns ca suprafață de desfășurare, toată acțiunea are loc într-o casă dărăpănată, atmosfera exterioară este toxică, ni se servesc amănunte frugale prin buletine de știri, niciodată direct, aflăm că Terra este pe moarte, o companie denumită Torus a pus stăpânire peste tot și a adus umanitatea în pragul exterminării, nu mai există animale, Australia este decimată, totul este plin de radiații, nu mai există mâncare, ați prins ideea.

Renton a lucrat la această companie creând dispozitivul care dă numele filmului, ARQ, o invenție generatoare de energie inepuizabilă.

Filmul nu aduce nimic nou în peisaj, aceeași poveste văzută în multe alte filme de acest gen cu resetări de timp și bucle temporale, dar este o poveste bine spusă care te ține în suspans deși, în mare parte, nu se întâmplă nimic incitant care să te gâdile într-un mod plăcut la retină.

Sunt multe secvențe care se repetă, duh, aceleași lucruri filmate din alte unghiuri, deci economie de peliculă, dar, cu toate astea, acțiunea te intrigă, te ține lipit de ecran, te hrănește cu câte un amănunt neașteptat care te face să vrei să vezi mai mult, să afli care este toată tărășenia.

Și când crezi că ai prins firul acțiunii, că ești deștept și ți-ai dat seama ce se întâmplă, bum, ARQ te lovește în moalele capului cu o dezvăluire care îți răstoarnă toată ideea despre poveste și te pune iar la treaba aia cu gânditul și te lasă cu iluzia că de data asta sigur te-ai prins de treabă numai că, bum, te lovește din nou cu altceva și mai neașteptat care te lasă mască și uite așa și tu reiei ciclul procesului de a descâlci ițele filmului, fiind prins în propria buclă.

Așa se desfășoară tot filmul, te ține în șuturi, nu te lasă deloc să îți tragi răsuflarea, să îți aduni gândurile, nu are timpi morți, nici nu are cum din moment ce tot timpul pe care-l au protagoniștii la dispoziție este de puțin peste 3 ore.

Desigur, nu se poate și fără anumite lipsuri în continuitate, în logică, unele întrebări pe care ți le pui în gând primesc răspuns chiar de la film de rămâi un pic crucit de sincronizarea impecabilă, alte astfel de probleme rămân fără răspuns dar îți dau temă de gândit după vizionarea filmului, oare sunt erori sau doar mintea noastră nu este capabilă să le rezolve momentan?

Sunt multe lucruri de spus, nici măcar nu am trecut de primul strat al poveștii, și credeți-mă, are multe, foarte multe, dar tocmai aici este farmecul acestui ARQ, finalul lasă loc de interpretare, nu, greșit, de interpretări, fiecare va avea o altă idee cu privire la ceea ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla, este un film cu un final deschis, scenariul ne dă nouă pixul sau tastatura pentru a scrie ultima pagină.

Nu este el cel mai arătos film, după cum am spus, acțiunea are loc într-o casă, ARQ este doar un amărât de cilindru metalic rotitor, este aproape lipsit de efecte speciale, dar povestea este cea care te atrage, scenariul este bine conturat și foarte coerent, chiar dacă presărat cu niscai erori, nu sunt foarte multe și nu fac decât să îți pună mintea la fezandat, per total un film de nota 8, poate un pic cam mare nota, dar sunt fan înrăit al filmelor de acest gen care mă scârțâie pe creier și îmi lasă ochii în pace.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Asimptomatic

Asimptomatic

Eram cu treabă prin capitală și cu ce să omor timpul? Am zis să experimentez …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *