Artista, dolarii și ardelenii

Artista, dolarii și ardelenii continuă saga ardelenilor din Poplaca pripășiți prin America la finalul secolului 19. Frâiele regiei au fost preluate de către Mircea Veroiu, primind ștafeta de la Dan Pița.

A trecut vreun an de la aventura din Profetul, aurul și ardelenii și trio-up plopacist format, în ordinea descrescătoare a vârstei, din Traian (Ilarion Ciobanu), Ion-John (Ovidiu Iuliu Moldovan) și Romulus (Mircea Diaconu), cutreieră coclaurile sterpe americane (de fapt munții românești) în căutarea unui rost. Evident că nu lipsește Bob, negrul câștigat la cărți de Traian în primul film, și nici June, tânăra ibovnică a lui Romulus. Oamenii merg în treaba lor, încercând să se ferească de necazuri dar, din păcate pentru ei, necazurile îi caută cu lumânarea.

Un jaf al unui tren se interpune în calea lor și frații Brad sunt atrași într-o confruntare pe viață și moarte între americani și indieni. Asta este partea cu dolarii din titlu.

Bașca, baciului Traian i se aprind călcâiele după o cântăreață franțuză pe numele ei Anabelle Lee (Rodica Tapalagă) pe care Traian, chit că este cam trecut de prima lui tinerețe, vrea să o vrăjească așa cum doar el știe, acest segment fiind bucata cu artista.

Filmul este unul scurt, incredibil de scurt, abia trece de limita inferioară a lungmetrajului, are vreo 70 de minute și asta se simte din plin în ceea ce privește scenariul.

Nu mi-a plăcut Artista, dolarii și ardelenii tocmai pentru că totul pare grăbit, încropit la repezeală, nu se insistă nici pe dezvoltarea mai în amănunt a personajelor principale, iar cele nou introduse ne sunt băgate pe gât pe repede înainte, de parcă li se termina banda de filmat și regizorul era nevoit să încheie cât mai rapid filmările.

Filmul pare mai mult un intermezzo între 1 și 3 pentru că durata celorlalte 2 filme este de cel puțin 100 de minute fiecare, cu jumătate de oră mai mult ca Artista, dolarii și ardelenii, de aceea nici nu prea am multe de zis despre producția de față.

Poate lucrul care doare cel mai mult este dispariția umorului pentru că nu mai este timp pentru dumele născute din interacțiunea țăranului de România cu străinul de USA, Traian fiind aici prea preocupat să-și ferchezuiască perciunii pentru a mai slobozi niște snoave neaoșe și a mai hodorogi câte-un grumaz cu pumnul lui devastator.

Nici acțiunea nu este foarte interesantă, chit că avem parte de aceleași cascadorii cabaline spectaculoase pentru un film de o asemenea anvergură.

Se omoară lumea într-o veselie, însă nu prea știi exact de ce, pur și simplu toți au mâncărimi în trăgaci și până să deschizi gura să-ți anunți scopul și durata vizitei ți se îngreunează cantitatea de plumb din gură. Parcă este un pic mai violent ca primul, aici se mai și scalpează lumea, nu doar se împușcă.

Ritmul este alert, dar aici nu este un lucru bun, pentru că asta înseamnă salturi însemnate în desfășurarea acțiunii tocmai pentru că nu este timp de nimic, că doar ce naiba să mai dezvolți o poveste coerentă în 70 de minute din care vreo 5 minute genericul de început și alte 5 minute creditele de final?

În continuare engleza rămâne pocită ca naiba, dar măcar Bob (Ahmed Gabbany) începe s-o rupă bine pe românește dacă de Traian nu se lipește o boabă. Și nu am avut multe probleme în a înțelege replicile pentru că părțile în engleză sunt titrate, și cum accentul cade pe povestea de dragoste dintre Traian și Anabelle Lee, nu a fost greu de priceput limbajul prin semne practicat de falnicul țăran ardelean în lipsa cunoașterii limbii engleze.

Apar mari actori în film, un tânăr Mircea Albulescu, dar și un oarecare Marcel Iureș, pot spune chiar la debut, deși mai jucase cu un an în urmă un rol mărunt în Aurel Vlaicu.

Nu zic că Artista, dolarii și ardelenii este vreo mizerie, dar comparativ cu Profetul, aurul și ardelenii este departe de tot. Măcar nu apuci să te plictisești pentru că până să te prinzi că scenariul este cam bolând, filmul se și termină.

Fiind atât de scurt, nu este chiar o pierdere de timp dacă aveți, ca exemplu, o navetă de făcut spre serviciu ce durează o oră, puteți arunca un ochi pe film pentru că îl găsiți la liber pe YouTube.

Pe mine m-a cam supărat, astfel încât îl pricopsesc cu 5 scăfârlii scalpate.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

CJ7

Stephen Chow intră și în teritoriul SF odată cu lansarea lui Cheung gong 7 hou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.