Atomic blonde

Atomic blonde

Atomic blonde, nu vă puneţi pe râs, nu este o comedie despre viteza sinapselor blondelor, ci un film care tinde mai mult spre spionaj, plasat în perioada căderii Zidului Berlinului, o bucată tumultoasă a istoriei Europei.

Premisa nu este foarte complicată, Lorraine, un agent britanic MI6 este nevoit să o întindă spre Germania sub acoperire, evident, ca orice agent care se respectă, pentru a investiga asasinarea unui coleg de către duşmanul roşu, adică rusul comunist împuţit şi, mai ales, să pună labele pe o listă incriminatoare plină de numele unor spioni, listă pentru care toate agenţiile de spionaj, şi nu numai, ar da bani grei.

Pe lângă asta, Lorraine ar trebui să afle şi identitatea unui agent dublu care a provocat ravagii în rândul MI6.

Scenariul se complică din ce în ce mai mult pe parcurs, când apar trădări la tot pasul, când nu ştii în cine să ai încredere şi toţi fac moarte de om pentru acea listă.

Nu ştiam ce să cred despre acest film, mă aşteptam ceva în genul lui John Wick în versiune feminină, mai ales că regizorul este David Leitch, unul din co-regizorii primei părţi.

Mulţi s-ar putea să fie dezamăgiţi pentru că filmul nu este doldora de acţiune, se bazează mai mult pe partea de spionaj, plictisitoare pentru spectatori, în care tot ce vedem este cum aleargă de nebuni de colo până colo pentru a fi cu un pas înaintea inamicului şi cum sunt dejucate fel şi fel de planuri care de care mai minuţioase pentru a intra în posesia listei nepreţuite.

Eu unul am fost destul de căscător la acest film, durează un pic prea mult pentru binele lui, Atomic blonde cam trăgând mâţa de coadă în anumite momente pentru a lungi durata filmului.

Nu ar fi fost asta o problemă dacă subiectul ar fi fost incitant, dar din acest punct de vedere nu aduce nimic nou, am mai văzut acest scenariu de destule ori încât să nu mă mai mire nimic, nici măcar întorsăturile, chipurile, neaşteptate de situaţie pentru că nimic nu este ceea ce pare şi fiecare jucător participant la acest joc de-a hoţii şi vardiştii are şi un alt interes.

Eh, în schimb m-a dat pe spate cu scenele de acţiune, ce e drept, nu prea multe, sunt trei secvenţe principale, mari şi late, dar te injectează cu atâta adrenalină încât îţi vine să iei pe cineva la bătaie, atât de plin de testosteron eşti după acele scene nervoase.

Lorraine este un agent dat dracului, care nu se opreşte de la nimic pentru îndeplinirea misiunii şi când intră în lupte, apoi nene, nu stai la discuţii cu ea.

Modul de filmare este superb, ştii în orice moment ce se întâmplă pe ecran în timpul desfăşurării acţiunii, nu ştiu cum au reuşit, dar în timpul scandalului avem parte de-o secvenţă lungă şi neîntreruptă în care camera de filmat nu părăseşte personajul principal şi avem impresia că suntem în mijlocul caftelii brutale.

Nu ştiu dacă au reuşit asta dintr-o unică dublă lungă de 10 minute sau au făcut-o pe bucăţi, cert este că dacă au făcut-o pe bucăţi, nu îţi dai seama.

Plus de asta, acţiunea transmite o senzaţie teribilă de realism, nu avem parte de supereroi cărora nu le curge nicio picătură de transpiraţie sau de sânge, oamenii ăştia obosesc când îşi cară pumni şi picioare, se rănesc, mişcările devin din ce în ce mai împleticite pe măsură ce lupta se lungeşte, simţi că sunt la capătul puterilor şi asta contribuie şi mai mult la atmosfera filmului.

Desigur, la un moment dat avem şi o secvenţă leită John Wick.

Noroc cu secvenţele astea că mai salvează din film, altfel ar fi fost unul slab, anost, fără nimic memorabil.

Mă rog, mai sunt vreo două secvenţe încinse rău, dar nu din cauza căldurii, Atomic blonde nu face rabat de la secvenţe nud şi Charlize Theron nu a arătat nicicând mai bine, chiar dacă este uneori rănită din cap până-ntre picioare.

Din păcate, modul în care este prezentat filmul, Lorraine povestind întâmplările prin care a trecut, strică mult din tensiune, ştii clar că nu va păţi nimic din moment ce ajunge să povestească în faţa unei comisii ce a făcut în cadrul misiunii sale.

O altă bilă neagră ar fi faptul că Atomic blonde, ca film, este mult prea stilizat pe alocuri, da, sunt mişto unele tranziţii, unele secvenţe, dar parcă se exagerează uneori şi îşi pierd din impactul vizual dorit.

Una peste alta, un film decent, cu o eroină bad-ass care ar fi făcut o echipă foarte bună cu John Wick dacă ar fi fost contemporani, cu acţiune brutal de realistă, cu muzică excelentă, doar suntem spre finalul anilor 1980, cu ceva scene mai fierbinţi decât temperatura de afară, dar cu o poveste destul de şubredă şi cu destui timpi morţi.

Charlize Theron pare că se transformă în noua eroină a marilor ecrane după Mad Max Fury Road şi acum Atomic blonde, un lucru ce nu-mi displace deloc.

Nota pentru acest film este 7.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kill

Kill

Deși titlul Kill este destul de banal și neinspirat, nespunând mare lucru, filmul este departe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *