Attraction

Attraction

Prityazhenie, nu, nu umblă pisica pe tastatură, este un film SF rusesc tradus ca Attraction.

Ce m-a apucat să mă uit la filme rusești? Răspunsul ar fi: De ce nu?

Attraction ne aruncă în mijlocul cartierului moscovit Chertanovo unde îi spunem salut Iuliei, eroinei principale, o adolescentă răzvrătită care nu prea se înțelege cu tatăl ei, Lebedev, pardon, să trăiți, colonel Lebedev, care o protejează ca pe-un bibelou, încercând practic să o bage într-o pușcărie domestică.

Un tată militar dur cu odrasla lui, bine, bine, dar unde e SF-ul?

Acușica vine, în timp ce planeta este gură cască la o ploaie de meteoriți, o navă extraterestră, din nefericire pentru ea, se nimerește la locul nepotrivit în momentul cel mai nepotrivit și este lovită de meteoriți, fiind aruncată de pe traiectoria sa fix în atmosfera Pământului.

De data asta nu mai nimerește în SUA, ci în Rusia, dar nici vodcarii nu stau prea mult pe gânduri și o întâmpină ospitalier, nu cu pâine și țuică, dar cu avioane și rachete, doborând nava în mijlocului cartierului Chertanovo.

Attraction pornește minunat din punct de vedere al poveștii, mă așteptam la bălăcăreala obișnuită între noi, ăia buni, și ei, ăia răi. Oare?

Când colo, ce să vezi? Cineva i-a zis regizorului că au cheltuit trei sferturi pe buget doar pe faza de început a filmului și că trebuie să strângă din dorsale și să facă restul filmului cu mărunțișul rămas.

Astfel, Attraction se transformă într-o dramă adolescentină, cu Iulia luând contact cu un extraterestru, nu este mare spoiler, care arată ca un om, și se dă ceasul morții să îl ajute să-și repare nava și să o taie de pe această planetă.

Sună cunoscut? Nici nu este de mirare, să mă ierte taica Putin pentru comparație, dar filmul începe ca Independence day și continuă ca un ET modern.

Pe partea vizuală, se remarcă doar începutul și sfârșitul, pentru că acolo s-au folosit din greu efecte speciale, și aici nu am ce reproșa rusnacilor, în continuare sunt uimit ce pot face unii (non-americani) cu bugete minuscule (Attraction a costat 6 milioane de dolari, dar arată de cel puțin 60 de milioane) și alții (americanii) se îmbuibă în sute de milioane și tot niște căcaturi abjecte scot. Nici nu vreau să îmi imaginez câți bani se spală sub scuza efectelor speciale.

Filmul este superb când se concentrează pe partea non-pământeană, de la designul navei la cel al extratereștrilor până la distrugerile provocate de prăbușirea navei.

Din păcate, cam la asta se rezumă toată partea cu invazia extraterestră pentru că scenariștii au avut o idee bună dar nu au știut cum să o pună cu adevărat în practică.

Attraction devine în actul secund, până aproape de final, povestea Iuliei care devine o dilemă umblătoare, neștiind dacă să-i urască pe musafirii nepoftiți care au făcut prăpăd în căminul ei sau să-i iubească pentru că…..hm, atât zic, dacă să-l iubească pe umanul Artyom, care este alături de ea și la bine și la rău, sau pe Hakon, cel picat de sus, față de care simte o atracție inexplicabilă.

Scenariul dă destule rateuri, nu este închegat cum trebuie, sunt prea multe inconsistențe logice, lăsând la o parte invazia extraterestră, este lipsit de realism în ceea ce privește lucrurile pământene, ca exemplu, deși zona în care este prăbușită nava este securizată la extrem, se plimbă adolescenții pe acolo ca-n codru.

Cinstit să fiu, m-am plictisit destul de crunt vreo jumătate de film, tocmai când molfăiam la miezul lui Attraction, dar pe final calcă pedala de accelerație și intră din nou în teritoriul interesantului.

Filmul, deși nu va lua niciun premiu pentru scenariu, este doldora de întrebări existențiale. Attraction, la bază, nu este deloc despre invazia extraterestră, ci este despre noi, despre specia umană, despre cât de idioți, rău intenționați, superficiali și distructivi suntem în fața necunoscutului și nu numai, se pare că în moștenirea noastră genetică a fost vărsat borcanul cu semințe de ură.

Chiar dacă m-au surprins acțiunile armatei ruse cu privire la nava prăbușită pe teritoriul lor, în sensul că au stat cuminți, așteptând să vadă ce intenții au străinii și nu au tăbărât cu nuclearele pe ei, în rest, filmul demonstrează ce rasă violentă este cea umană, cum se hrănește doar din conflicte, că extincția speciei noastre nu va fi adusă de vreun cataclism natural sau o invazie din altă galaxie, ci chiar noi suntem o bombă cu ceas al cărei ticăit se apropie cu numărătoarea de 00:00.

Dacă nici filmul ăsta nu ne pune pe gânduri, atunci nimic nu o va face.

Attraction este un film despre dragoste, despre toleranță, despre înțelegerea seamănului, despre armonie, despre a fi mai bun și despre lăsați dracului țigările.

Păcat de scenariul destul de inapt care nu a știut să exploateze așa cum trebuie o idee deloc originală, dar care pusă bine în aplicare ar fi generat un film excelent.

Doar pentru cele 10 minute de SF autentic și mesajele profunde care s-au îngropat adânc în minte îi dau un 6 pentru că se putea extrem de mult mai bine.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Recenzie Attraction: Invasion

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

2 comments

  1. Vezi ca a aparut partea a doua! Poate au facut ceva mai bun. Attraction2:Invasion 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *