După 8 ani de la filmul original a ieșit pe țeava de la Hollywood Bad boys 2 pentru că trebuie să faci franciză din orice.
🎬 Bad boys 2 – Premisă 📖
Trecut-au anii și peste cei doi copoi, Marcus (Martin Lawrence – The beach bum) și Mike (Will Smith – King Richard), iar relația lor a devenit tot mai volatilă că unul s-a făcut prea familist, iar celălalt prea distrugător.
Zilele lor cât de cât liniștite la serviciu se termină odată cu apariția unui transport imens de droguri venit tocmai din Olanda care amenință să transforme tot Miami-ul într-un oraș de zombie letargici.
De parcă asta nu ar fi fost suficient, între ei se bagă una bucată dinamită cu potențial exploziv. Este vorba despre sora lui Marcus, Syd (Gabrielle Union – Welcome to Collinwood), pe care Mike o cunoaște în sensul biblic.
Dar Marcus nu știe, că altfel ar fi venit deja vreo două apocalipse.
Așa că polițiștii se pun la pândă pentru a-i captura pe răufăcători, dar gurile lor mari și temperamentele vulcanice îi bagă în tot felul de belele.
💭 Bad boys 2 – Comentariu 🍿
Încep prin a scrie că, urmărind partea secundă, mi-am dat seama de unde a venit inspirația pentru titlurile filmelor cu numărul 3, Bad boys for life, și numărul 4, Ride or die.
Există o scenă în care ambele expresii sunt folosite una după alta, ca un fel de premoniție care se adeverește.
Având în vedere că această continuare s-a copt timp de 8 ani, mă așteptam ca povestea să fie un pic diferită față de cea din Bad boys.
Da` de unde? Aceeași placă fumată cu drogurile și cu pericolul care vine la pachet cu ele și același tip de răufăcător care ar face orice să-și protejeze afacerea.
Astfel, acțiunea din partea secundă dă naștere unei potente senzații că am mai văzut așa ceva, doar că la scară mai mică pentru că da, ați ghicit, aici avem parte de mai mult și mai mare, nu și mai bun.
Plus că între timp regizorul Michael Bay s-a îndrăgostit de piesa celor de la Modern Talking intitulată Slow motion și aici ne-a arătat pe viteză mică și lux de amănunte cum se sparg niște borcane.
Să continui să alunec pe panta negativismului, filmul durează excesiv și inutil de mult, în mod clar nu era nevoie de o durată de 150 de minute pentru o asemenea poveste subțire.
Asta duce la apariția unor secvențe flasce din toate punctele de vedere, mai ales în startul filmului, când preludiul se prelungește mult și de pomană.
Respectivele momente nu au nici acțiune, nici umor, că vorba aia, câte glume despre funduri împușcate să mai aud și eu?
Parcă și relația dintre M & M nu mai este atât de efervescentă umoristic pentru că încep să se certe tot mai des și asta duce la o diminuare a șarmului emanat de către acest cuplu.
Dacă la toate aceste hibe mai adaug și lipsa originalității scriiturii, ați crede că avem de-a face cu un rateu total ca al motorului de Dacia șubredă pe timp de îngheț hibernal.
Eh, nu-i dracul chiar atât de negr… întunecat pentru că acțiunea prezentă în film este excelentă chiar dacă pare mai rarefiată decât în primul din cauza duratei părții secunde.
Scena de pe la început, cu mașinile pe autostradă, este una dintre cele mai spectaculoase și incitante secvențe motorizate din câte am văzut, mai ales că este, în mare parte, pe bune, filmată real.
Ah, că nu are vreo logică în continuitate, este adevărat, dar vorbim despre Michael Bay, nu despre vreun regizor shakespearian.
Ba chiar am impresia că dinadins este o eroare gigantică pentru că prea este Mike supărat că îi este spart un far al mașinii scumpe ca peste 2 secunde același far să fie ca scos din țiplă.
Încerc să le găsesc scuze penibile și circumstanțe atenuante celor din camera de editare care au scăpat asemenea erori grosolane vizibile și de pe ISS pe timp de eclipsă.
Ce-i drept, nici nu căutam vreo izbăvire cerebrală de la un asemenea film, așa că sunt cumva mai indulgent cu astfel de dude tehnice care sunt în antiteză cu definiția profesionalismului cineast.
Nu mai este umorul atât de potent ca la prima ieșire în lume a acestui cuplu, dar tot au fost vreo două dume țăcănite care m-au făcut să mă înec cu aer că n-aveam altceva în gură.
Sunt și câteva poante ceva mai rasiale, menite a isteriza audiența cu urechile sensibile ce nu suportă astfel de penetrări neobrăzate, dar nu-s făcute cu rea intenție, din contră, vor să tragă un semnal de alarmă asupra acestui flagel.
Ce n-am pomenit la filmul din 1995, dar mi-am adus aminte acum, este camaraderia extraordinară dintre colegii de serviciu.
Din afară pare că-s cei mai mari dușmani pentru că se înțeapă cu fel și fel dume ofensatoare, aia cu refluxul m-a naufragiat complet.
Însă și când vine vorba de a-și apăra unul altuia spatele, devin subit frați de uter și nu ezită să-și dea viața pentru a o salva pe a unui partener aflat la ananghie.
🏆 Bad boys 2 – Verdict 👍 sau 👎
Ce pierde la intelect câștigă pe partea de distracție, una pe care am găsit-o antrenantă și destul de sângeroasă că-s multe cadavre care se plimbă forțat la lumina zilei.
La asta adaug și un potop de cuvinte injurioase care ar face de rușine un colocviu de hiphoperi supărați pe lume.
Trebuia să fie mai scurt, să se oprească undeva tot la 2 ore, nu să tragă mâța de coadă cu sentimentalisme seci și pălăvrăgeală exasperantă.
Un pic mai multă concentrare și rezultatul ar fi fost mai aproape de Bad boys.
Dar prea seamănă cu fratele mai mare și asta nu îi face prea bine, măcar să fi dat și scenariștii drogurile pe niște trafic de carne vie, să fie ceva diferit, că este loc sub soare pentru toate tipurile de infracțiuni.
Rămâne, totuși, un film relaxant în ciuda subiectului greu, tratat mai serios ca în prima parte, adică sunt mai violente imaginile.
Iată că trec cu vederea și scena interminabilă ce pare mai degrabă o campanie promoțională la o anume marcă de mașină, nu îi dau numele, că-i cam aro..gantă reclama.
De la prima vizionare mi-au rămas în cap cele două scene de acțiune în care au fost implicate autovehicule, cea pe care am pomenit-o deja și cea „inspirată‟ (am pus ghilimele cu un scop) dintr-un film cu Jackie Chan intitulat Police story.
Cea din urmă n-are vreun sens, că explodează coșmelii neatinse de protagoniști, dar este una intensă ce se lasă cu mulți morți, așa că am să-i donez filmului 7 sicrie că știe pentru ce să le folosească.