Bad day for the cut

PRI 033 – Bad day for the cut este un film britanic, să fiu mai exact, nord-irlandez (cine ar fi crezut că se fac filme acolo?), disponibil pe Netflix peste care am dat din pură întâmplare.

N-are nimic complicat premisa, Donal este un țăran autentic, un fermier trecut de 50 de ani, ce are grijă de animale și de casă, cu o mamă în etate. Cu alte cuvinte, este un om simplu care nu vrea prea multe de la viață și care trăiește bine mersi și fără boala tehnologiei.

Însă tragedia îl lovește din plin, niște nemernici infecți au efect de Covid asupra mamei lui. Ar mai fi dus-o săraca niscai timp, dar ăștia, precum virusul nemernic, îi grăbesc moartea.

Atât îi trebuie lui Donal care, după ce bocește moartea mamei sale, pornește într-o misiune de răzbunare, o fi el om simplu, dar nu acceptă să fie luat de prost, așa că își ia shotgunul credincios și vai și amar de curul ucigașilor.

Bad day for the cut pornește ca un simplu revenge movie, dar, spre surprinderea mea, povestea se complică destul de mult. Și o las așa cum a picat.

Filmul nu pierde prea mult până să intre în măruntaiele criminalilor pentru că Donal nu este omul care să stea pe tușă până se înnoptează, trece direct la fapte. Și o face extrem de brutal, cu ustensilele din dotare. N-o fi el vreun Rambo pregătit pentru orice situație, se descurcă și el cum poate și cu ce are la îndemână, mai un baros, mai un fier de călcat, unelte banale, folosite zilnic fără să te gândești că ar putea fi transformate în arme.

Bad day for the cut nu este ieșit din comun, dar ritmul alert și personajul atipic fac din film o experiență plăcută. Nu prea am văzut un asemenea personaj, care să dea tractorul, bălegarul și cizmele de cauciuc pe o pușcă încărcată și dorință de răzbunare fierbinte.

Nu strică nici peisajul oarecum nou, că nu prea vedem multe decoruri din Irlanda de Nord, bașca evoluția poveștii este una interesantă, mai ales relația dintre Donal și unul din personajele secundare devine cap de afiș o bună bucată din film.

Am fost cu adevărat surprins de anumite decizii luate de personaje, dar și de alegerea regizorului de a termina filmul așa cum a făcut-o, nu spun că mi-a plăcut, că e lăsat în coadă de pește, dar este diferit.

Bugetul a fost de un sfert de milion de lire, deci aproape inexistent, de aceea nu abundă în acțiune, iar scenele violente sunt lăsate mai mult la imaginația spectatorului, dar unele dintre ele sunt dureroase și am avut impresia că am resimțit pe pielea mea corecțiile aplicate de Donal.

Dacă finalul era mai pe gustul meu, m-aș fi dus mai sus cu nota, așa mă opresc doar la 7 lopeți pentru Bad day for the cut pentru că Donal are mare nevoie de ele.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *