Balkan line

Înainte de toate, încep prin a spune că voi trata Balkanskiy rubezh (Balkan line) doar din punct de vedere al filmului, nu și al acurateței faptelor prezentate, pentru că totul, sau aproape totul, este o pură fabricație rusească, lucrurile nu s-au întâmplat așa în realitate și chiar recenziile filmului demonstrează ura asta cretină între popoarele de acolo, unii zic că este o propagandă grosolană, alții că este purul adevăr, depinde pe cine întrebi. Este doar o poveste ficțională plasată într-un război real servită de ruși drept adevăr, dar hai să vedem ce vrea Balkan line să ne prezinte.

Filmul nu ne lasă nici să tragem plapuma peste noi că ne azvârle fără menajamente în 1995, în mijlocul unei misiuni NATO în Bosnia, de capturare a unui criminal de război. Cu îndeplinirea acestei misiuni este potcovită o echipă de soldați ruși, un conglomerat de mai multe națiuni de aceeași sorginte. Însă această echipă face ceva de neiertat în fața mai marilor epoleți, toți sunt dezonorați și degradați și li se interzice să pună talpa în Rusia.

Împrăștiați care încotro, cei mai mulți sunt reuniți în 1999 pentru că în Serbia războiul este în plină desfășurare și cineva trebuie să recucerească aeroportul din Pristina căzut în mâinile criminalului de război Smuk și să-l apere până la sosirea forțelor armate rusești.

Așa că ex-militarii ruși pornesc în această misiune clandestină neavând habar ce-i așteaptă.

Mai mult despre poveste nu am ce să mai scriu, v-am spus, nu m-a interesat realismul faptelor petrecute acolo, nu am vrut o lecție de istorie (că nu din filme înveți istorie), ci un film de război bun.

Dar Balkan line nu mi-a livrat deloc așa ceva, spre nedumerirea mea, ci m-a pus în fața unui film de război excelent.

Durata de 150 de minute este pe deplin justificată, petrece cam vreo 90 de minute arătându-se fața oribilă și schimonosită a războiului (singura de altfel), cu niște atrocități inimaginabile de mi s-a făcut rău la un moment dat și care fac orice film horror din ăla grotesc să pălească și să pară desene animate.

Dacă avem impresia că am avut parte de momente grele și că ne-a durut când ni s-a rupt unghia falsă-n nas că am dat de un muc tare, suntem niște pămpălăi. Bombardații sunt oameni care cunosc cu adevărat ce înseamnă suferința.

Balkan line m-a oripilat prin cruzimea aberantă și lejeritatea nonșalantă cu care unii oameni (nu îi voi numi nici monștri, nici animale, pentru că aș jigni ambele categorii) omoară orice și oricum, fără pic de mustrări de conștiință și pentru ce? Că numele ființei imaginare în care crede el nu este același cu al personajului inventat în care crede celălalt?

Mi-a provocat o repulsie ieșită din comun personajul Smuk (criminalul de război) care taie gâturi cum sugem noi o acadea și se crede atotputernic.

Construcția poveștii, tranziția originală între cadre și scenele imprevizibile care nu au milă de spectator emană o senzație morbidă de pericol iminent și chiar simți că ai în față un război adevărat care nu știe ce e ăla copil, ce e aia femeie însărcinată, ce e ăla spital, bombele nu au ochi și nu iartă pe nimeni.

Pentru mine Balkan line a fost o experiență captivantă, simțeam că-s în mijlocul acțiunii și nu de puține ori m-am trezit urlând la personaje să se ferească, proferând injurii spre cei răi, ferindu-mă de bombe și încleștându-mi pumnii în punctul culminant al filmului.

După ce te distruge psihic cu primele 90 de minute, ce sunt presărate ici și colo cu niscai scene de acțiune destul de bine închegate și satisfăcătoare, Balkan line servește cireașa de pe tort, o oră de acțiune războinică neîntreruptă, atât de violentă încât Rambo: Last blood ar cere o suzetă și s-ar băga la somnic.

Am epuizat stocul de `tu-le muma și fuck yeah în decursul acestei ore de război pur în care echipa rusnacă dă piept cu inamicul.

Este aruncat în luptă tot arsenalul la care vă puteți gândi în astfel de momente, de la pistoale și mitraliere la bazooka și mortiere.

Hoarde de gloanțe șuieră în cele patru puncte cardinale, cadavrele încep să formeze un zid mult-visat de un anume președinte portocaliu, exploziile sunt la tot pasul, mortierele plouă cu proiectile mortale, armele de calibru mare mușcă hălci din cei ce au tupeul să nu se dea la o parte, ciozvârtele de membre planează maiestuos prin aer, scăfârliile pocnesc ca dovlecii de Halloween, ce să mai, un spectacol macabru ce ne arată cum trebuie să fie un film de război adevărat. Culmea, în Rusia are rating 12+ deși este mai violent decât Rambo: Last blood (să folosesc un exemplu recent) care în SUA are rating R. Poftim, uite cine are cojones.

În mijlocul acestei reprezentații sinistre, ce pare o poezie de dragoste pentru cucoana cu coasa, avem presărate și câteva momente tandre preț de câteva secunde, dar suficient de lungi pentru a stoarce o ceapă lângă mine pentru că aduc un contrast uluitor cu toată moartea din jur, o micuță rază de speranță într-un ocean de întuneric.

Dintre actori l-am remarcat doar pe Anton Pampushnyy în rolul lui Andrej Satalov, liderul trupei de soldați, un Făt-Frumos de prezentat falnic părinților cu surle și trâmbițe, dar și care te face să tremuri din toate balamalele numai când se uită chiorâș la tine.

Propagandă la greu cu rușii cei mai cei eroi? Da, dar mi se rupe. Fapte istorice inventate sau contorsionate după bunul plac al scenariștilor? Din nou da. Și din nou, mi se rupe fluierul piciorului.

Filmu-i film, realitatea-i realitate.

Comparativ cu Bratstvo (tot film de război rusesc din 2019), care acum pare o panaramă, lui Balkan line îi dau un binemeritat 9 (chiar am cochetat cu 10, dar mi-am înfrânat impulsul inițial). Cu siguranță atacă Top 5 cele mai bune filme din 2019.

Cine vrea un film brutal de război, cu adevărat visceral pe alocuri, lacrimogen de dramatic, cu toate ingredientele la care vă puteți gândi, atunci Balkan line s-ar putea să fie o alegere potrivită. Și acum tremur, simultan, de scârbă și de satisfacție.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

3 comments

  1. Salut! Si dupa parerea mea este un excelent film de razboi cu multa actiune (fata de Leaving Afghanistan 2019), in stilul altor filme bune vazute de mine ca de ex. Brestskaya krepost (Fortress of War) 2010, Avgust. Vosmogo 2012, Olimpius Inferno 2009 sau serialul de razboi Grozovye vorota 2006 (4 episoade)!

  2. Da. Super film.

  3. interesant film, o sa il vizionez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *