Netfix ne aduce Bandersnatch, un film care poartă pecetea Black mirror așa că privitorii obișnuiți cu serialul știu la ce să se aștepte.
Un tinerel din anii 1980, Stefan Buttler, are o idee de un joc interactiv cum nu a mai existat, cu scenarii multiple care depind de alegerea jucătorului, joc inspirat dintr-o carte cu același titlu precum cel al filmului.
Pentru îndeplinirea visului, apelează la Tuckersoft, o companie specializată în jocuri video care îi acordă tot sprijinul în materializarea ideii lui revoluționare. Aici îl întâlnește pe Colin Ritman, un programator de succes, un fel de erou al lui Stefan, care îl va ajuta în demersul său. Sau nu.
Și atât despre poveste, despre partea care este aceeași pentru toți privitorii.
Ce vreau să spun cu asta?
Ei bine, Bandersnatch este un film interactiv, în care deciziile tale influențează bunul (sau răul) mers al poveștii. Din când în când, pe ecran îți apar opțiuni din care trebuie să alegi și filmul țese firul narativ conform alegerii tale.
Opțiunile sunt dintre cele mai banale (în aparență), ce alegi pentru Stefan să mănânce la micul dejun, cereale sau pufarine, până la unele cu consecințe grave despre care nu voi pomeni nimic.
De asta nu prea am ce să aprofundez la poveste, că oricum probabil cursul filmului va fi cu totul altul pentru fiecare dintre noi, în funcție de alegeri. Așa că trageți telecomanda lângă voi și alegeți cu grijă ce trebuie.
Filmul merită urmărit doar pe Netflix, pentru că luat din altă parte înseamnă pierderea interactivității și senzația va fi fix ca aia mică de furnică.
Bandersnatch este al dracului de ciudat, pune pe tapet probleme precum existența liberului arbitru, posibilitatea influențării destinului și chiar universurile paralele.
Este un film atât de meta încât Deadpool este un copil mic pe lângă Bandersnatch, filmul nu numai că vorbește direct cu tine, privitorul, dar transmite și personajului principal că se află într-o ipostază în care este controlat de către altcineva. Din păcate, de la atâta meta devine pentru un scurt timp o parodie proastă.
Te poți juca în fel și chip cu acest film, poate dura 90 de minute sau poate ține la infinit, în funcție de deciziile pe care le iei. Uneori alegeam la mișto doar să văd unde duce filmul, dar când am văzut că nu se mai termină și că intră într-o buclă infinită, am terminat-o cu joaca, altfel mă uitam o săptămână la aceleași secvențe.
Am o vagă impresie că nu este atât de interactiv pe cât lasă impresia, că mare parte din deciziile luate de fiecare dintre noi sunt inutile și că nu putem schimba mare lucru, adică experimentăm fix aceleași senzații precum personajul principal, devenim și noi pioni ai filmului, așa cum Stefan este păpușa noastră pe care o manevrăm după cum dorim.
Bandersnatch este un film inovativ, nimic de zis, dar fiind un pioner (cel puțin pentru filmele mature, că mai există așa ceva, dar pentru cei mici), evident că are destule lacune, cum ar fi foarte mult timp de pierdut de personaje care belesc ochii de pomană câte 10 secunde la fiecare alegere a privitorului, pentru că atât ne este alocat să decidem și timp de 10 secunde personajele din scenă stau de pomană așteptându-ne, lucru care dăunează ritmului.
Și dacă nu ești atent cu alegerile, riști să te trezești că nu ai înțeles nimic din film (mă rog, din final), cum a fost cazul meu, că nu știu cum naiba am făcut de am primit două finaluri diferite, așa că mai pricepe ceva din final dacă poți.
Personal, nu prea mă atrage acest concept, nu destul iau decizii în viața reală, acum mai trebuie să decid și în locul personajelor unui film? Aplaud curajul dovedit de Netflix de a se aventura pe un tărâm nou, dar sper să rămână la nivel de experiment pentru că Bandersnatch nu are o poveste atât de interesantă sau originală încât să mă determine să reiau filmul cu alte decizii pentru a vedea ce se întâmplă. Și care mai este farmecul unui film cu 5 finaluri? Cu ce rămâi în memorie? Că moare, că nu moare, că este fericit, că este zdravăn la cap, că este nebun de legat?
Plus de asta, de ce aș face-o pentru un film când există jocuri video cu povești mult mai interesante, scenarii complexe și personaje mai bine definite?
Dincolo de gimmick-ul ăsta cu interactivitatea, Bandersnatch nu rupe gura târgului pe partea de scenariu, sunt filme mult mai bine realizate care atacă acest subiect născător de controverse eterne.
Nu m-a impresionat încât să fac plecăciuni în fața lui, ca atare, îi codez un 7.
Deși asta poate fi o metodă chiar bună de a stopa pirateria, ce rost are să urmărești un astfel de film decis de altcineva?
(3,5 / 5)
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=XM0xWpBYlNM