Batman: Mask of the phantasm

Am dat timpul mult înapoi, tocmai în 1993, pentru a vedea animația Batman: Mask of the phantasm pentru că, aparent, ar fi una dintre cele mai țepene de acest gen din universul DC, încrengătura lui Batman.

Un viril Bruce Wayne (Kevin Conroy) o arde în petreceri meșteșugite, bucurându-se de floarea tinereții lui, dar și de florile unor domnițe dornice de odihnă în brațele lui puternice.

Hai că nu o mai frăsuiesc în cuvinte erotico-poetice și trec la pulpa acțiunii pentru că un inamic nou, plin de fumuri, invadează Gotham City. Și nu doar că îngrașă pământul cu fertilizator proaspăt uman, ci face în așa fel încât să fie confundat cu Batman.

Astfel, lumea devine speriată de faptul că Batman a luat-o razna, mai ales că Phantasm nu știe de glumă, când se pune pe treabă, cioclii își freacă mâinile de bucurie.

Dar Batman nu stă de pomană, își trage pe el pelerina de detectiv, își lasă deoparte gagica Andrea (Dana Delaney) și pornește întru elucidarea misterului cețos care a învăluit orașul Gotham. Numai că și gangsterii au un plan al lor care îi cam pune bețe-n roate lui Batman.

Ouch, în ce hal arată animația, și eu mă plângeam mai voalat la animații mai recente, dar aici se simte că-i de școală veche, demnă de cărți de istorie.

Este desene animat din acela în care femeile au țâțele țuguiate și bărbații fețele pătrate, de mă credeam la o lecție de geometrie în spațiu.

O descriere mai potrivită ar fi „nemișcație” în loc de animație pentru că sunt prea multe scenele în care oamenii sunt statui, iar mediul înconjurător este încremenit într-un singur cadru.

Hai că nu sunt mafiot lipsit de inimă și nu împlânt prea adânc pumnalul în partea tehnică pentru că au trecut, totuși, zeci de ani de atunci.

Povestea, cum este povestea?

Ei bine, Batman: Mask of the phantasm are o poveste mai molcomă, lipsită de acțiune furibundă (deși o să mă contrazic un pic mai târziu). Animația prezintă o aventură mai cu picioarele pe pământ a lui Batman, fiind mai mult un film polițist, cu justițiarul nostru pornit pe urmele unei organizații gangsterești pentru a descoperi cine este în spatele crimelor.

Practic, Batman umblă mai mult cu lupa decât cu tancul. Și asta face din Batman: Mask of the phantasm un film surprinzător, cu multe răsturnări de situație și nu mi-e rușine să recunosc că n-am pușcat cine este în spatele măștii. Deși în retrospectivă era evident, doar că filmul mi-a distras atenția printr-un joc de-a flashback-ul care m-a dus de multiple ori în trecutul lui Bruce Wayne, unul destul de diferit de cel cu care eram obișnuit.

Scenariul este unul matur, fără a fi ofensiv sau prea vulgar, chiar dacă are destule replici cu dublu înțeles, cu aluzii sexuale și jocuri de cuvinte care te fac să ridici din sprâncene.

De asemenea, are o inteligență nativă care-l face interesant și conține niște parafrazări ale unor replici celebre din alte filme care m-au făcut și mai atent din dorința de a nu rata nimic.

Și oare este prea deplasat să scriu că de aici s-a inspirat Furious 7 pentru una din cascadoriile din film?

Nu lipsește eternul Joker (Mark Hamill – A new hope) care orice ar face, reușește să-i pună probleme lui Batman, fiind un cordon ombilical uman de care Batman nu se poate detașa.

Batman: Mask of the phantasm este o animație bună, cu un decor sumbru și o atmosferă apăsătoare, cu un Bruce Wayne turmentat, dar nu de aburi alcoolului, ci de împovărarea pe care singur și-a pus-o în cârcă. Și cu un Joker care nu dezamăgește.

Ce este interesant la film este că nu știu unde să-l bag, la americane sau sud-coreene pentru că Batman: Mask of the phantasm pare o haină făcută prin te miri ce atelier asiatic plin de copii ce lucrează ilegal, dar haină care poartă numele unui brand renumit din occident.

Cele mai multe nume din departamentul animației sunt asiatice (japoneze dar, mai ales, sud-coreene), americanii doar au șlefuit filmul și l-au prezentat ca al lor. Poate (sigur) mă înșel, dar asta este impresia pe care mi-a transmis-o genericul de final pe care l-am urmărit deoarece mi-a captat atenția piesa I never even told you de Tia Carrere despre care habar n-aveam că stă bine și la cântat.

Hai că deviez nejustificat de la obiectul muncii, Batman: Mask of the phantasm merită lăudat, se prezintă la datorie cu o poveste mai realistă (deși are momente în care exagerează) și un Batman așa cum trebuie, de aceea îl aburesc de 8 ori.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The Transformers: The movie

The Transformers: The movie

Hai și cu franciza asta, că este musai să o vizitez. Și încep cu animația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *