Believer 2

Believer 2Înainte să vă cânte-n cap melodia celor de la Imagine Dragons, nu, Believer 2 nu este o continuare a acelei piese.

Ci a filmului Believer (Dokjeon) din 2018.

 

🎬 Believer 2 – Premisă

Continuă goana după Mr. Lee, capul misterios al unei potente rețele de droguri.

Won-ho (Cho Jin-woong – The outlaws) este decis mai mult ca oricând să-l scoată la suprafață mai ales acum când crede că a aflat cine este.

Dar nu este lăsat să lucreze în pace pentru că și-a cam făcut-o cu mâna lui.

Tot punând bețe în roate organizației, aceasta nu își poate îndeplini partea ei de contract cu un cartel din China care prestează la greu în aceeași ramură a acestei activități ilicite.

Și chinezii sunt și ei răzbunători, chiar foarte, așa că trimit o gașcă nenorocită de criminali să rezolve niște probleme prin Coreea. De Sud, nu mai este cazul să menționez asta.

În acest mod, îl încurcă pe Won-ho în investigația sa, că acum nu trebuie să-i mai urmărească doar pe cei din cazul său, este nevoit să se ferească și de gloanțele mandarinilor șucăriți.

Cine va avea câștig de cauză?

În mod clar, nu toată lumea.

 

💭 Believer 2 – Comentariu 🍿

După evenimentele din primul film am rămas în aer cu concluzia pentru că nu am știut ce s-a petrecut la final.

Ei bine, continuarea face un lucru neașteptat care m-a bulversat total.

În loc să mă lămurească, m-a băgat și mai mult în ceață pentru că are acțiunea plasată în timpul primului film, înainte de scena finală, deci în continuare misterul deznodământului rămâne în negură.

Iar această alegere artistică a făcut două lucruri total contrastante în ceea ce mă privește.

Mi-a demonstrat că am avut perfectă dreptate în determinarea identității lui Mr. Lee și, în același timp, că m-am înșelat amarnic cu privire la aceeași speță.

Dacă Believer nu mi s-a părut cine știe ce, fiind un film decent, dar nu neapărat meritoriu de calificativul bun, ei bine, aici lucrurile se schimbă pentru că am găsit continuarea a fi excelentă.

Nu doar că întreaga construcție detectivistică mi-a fost dată peste cap ca urmare a așezării atipice a lui în linia cronologică din acel univers, dar și acțiunea este multă, crudă și violentă.

Iar răufăcătorii cu care eroul nostru are de-a face sunt nemiloși, nici nu trebuie să te uiți urât la ei mai mult de-o fracțiune de secundă că deja familia trebuie să-ți facă pregătiri pentru veșnica pomenire.

Asta dacă se mai găsește ceva de îngropat din ciozvârtele însângerate și trupurile găurite de gloanțe.

Se preumblă prin peisaj una țăcănită rău care poartă la gât salbe nu din aur, ci din beregatele dușmanilor pe care le tot sfârtecă prin film fără să clipească.

N-aș neapărat prea multe cuvinte laudative în ceea ce privește spectaculozitatea sau inventivitatea scenelor de cafteală, că-s dintre cele clasice.

Dar ele aduc o binemeritată doză de adrenalină care mai pompează sânge-n vene când și când pentru a mai relaxa creierul care are mult de muncă.

Believer 2

 

Povestea devine foarte îmbârligată, cu răsturnări de situație care m-au pândit perfid la colț și mi-au dat cu tesla-n fructele de juglans.

Asta deși eram conștient unde se va ajunge la un moment dat pentru că știam din Believer. Doar că acum nu mai eram atât de sigur pe mine că acela va fi punctul terminus și al acestui film.

Știu că este un spoiler pentru Believer cel dintâi, dar nu am ce face, trebuie să menționez.

Și oricum, nu are rost să-l vedeți pe ăsta dacă nu ați aruncat geana pe primul.

Personajele revin cu forțe proaspete, chiar și cele despre care credeam că au sucombat violent.

Aici a fost alt moment care va da de muncă stomatologului, că trebuie să-mi plombeze câteva măsele deteriorate când mi s-a lovit falca de podea.

Trebuie să cârcotesc ceva, nu?

Am găsit enervant startul îndelung care pornește cu secvențe din actul trei al primului film, ca și când n-aș mai ști ce s-a petrecut acolo.

Acum între noi fie vorba, scenariul n-are nicio vină, că s-a gândit că din 2018 până în 2023 sunt 5 ani și lumea mai uită și de asta a considerat necesar să procedeze așa.

Doar că eu văzusem Believer cu nici 12 ore în urmă, așa că aveam totul proaspăt în minte și m-a iritat tactica asta pe care am găsit-o consumatoare de minute prețioase.

 

🏆 Believer 2 – Verdict 👍 sau 👎?

Filmul joacă la alt nivel față de predecesorul său. Crește nivelul în toate departamentele și aici nu am avut de ce să mă plâng.

Și chiar de găseam chichițe, timpul nu m-a lăsat să mă lamentez pentru că trebuia să fiu atent în permanență la ce se întâmplă pe ecran pentru a nu mai fi prins pe nepregătite.

Acțiune simplă, dar multă și brutală, scenariu contorsionat de plânge cerebelul în sinapse, personaje reprobabile lipsite de remușcări și o strategie aparte care a reîmprospătat povestea, acestea sunt elementele din Believer 2 care m-au impresionat.

Pare-se că sunt pe dos cu concluzia, văd că, fără să vreau, recurg la pătratul lui pi contra vântului, observ că audiența nu a apreciat mai deloc acest film, ci pe primul.

Dar de asta iubesc subiectivitatea acestei arte.

Ne atinge diferit pe fiecare în parte. Ceea ce este și normal.

M-a apucat frica pentru integritatea corporală a propriei persoane, așa că am decis că trebuie să ascut 9 cuțite să le am pregătite în caz că se ivește vreun scandal.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Exhuma

Exhuma

Exhuma (Pamyo) este un horror-thriller coreean din 2024 de aproape 2 ore și un sfert. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *