Ben-Hur

Ben-Hur

100 Top AFI

Locul 100 – Ben-Hur

Povestea este clasică, mai are rost să prezint elemente din ea?

Ben-Hur este epopeea ce ne prezintă destinul greu încercat al unui evreu, Iuda Ben-Hur, un om bogat și respectat în Iudeea, contemporan cu Iisus, care se cam satură de asuprirea imperiului roman care, sub pretextul civilizării popoarelor sălbatice (în viziunea lui), impune oamenilor taxe tot mai mari, munci tot mai grele și, mai ales, îi obligă să renunțe la credințele lor și să o adopte pe care a romanilor.

Reîntâlnindu-se cu Messala, prietenul lui roman din copilărie, reîntors în Iudeea pentru a prelua frâiele acestui teritoriu, Ben-Hur se vede pus în fața unei dileme, să își păstreze bunăstarea și familia, dar să își trădeze poporul, sau să meargă până la capăt cu sfidarea tribunului Messala cu riscul propriei vieți și a familiei sale?

Pentru că, deși prieteni, Messala îl obligă pe Ben-Hur să ciripească numele conspiratorilor împotriva Romei, punând puterea mai presus de prietenie.

Cum Ben-Hur face alegerea onorabilă, Messala trece la represalii și Ben-Hur este condamnat pe nedrept, familia îi este aruncată în temniță și averea confiscată.

Și de aici începe călătoria epică a lui Ben-Hur, de la un condamnat la galere până la un respectat conducător de care de luptă mânat de o singură dorință arzătoare: răzbunare față de cel care i-a distrus viața.

Dar vă las să-i descoperiți destinul în acest film monumental.

Pentru cei mai tineri care nu au văzut versiunea din 1959 vă atrag atenția că este o peliculă care nu se sfiește să petreacă foarte mult timp cu dezvoltarea personajelor, astfel că se apropie de o durată de 4 ore. Da, ați citit bine, filmul ține aproape 4 ore!!!

Avem timp mai mult decât suficient să cunoaștem personajele principale, ambițiile care îi mână mai departe, suferim (mai mult) și ne bucurăm (mai puțin) alături de ele și ne minunăm de splendoarea locațiilor.

Ce să mai zic de valoarea artistică a întregii producții? Este o realizare gigantică, îți dai seama după decoruri (atunci când sunt decoruri, și nu locații reale) cât efort a fost depus în realizarea filmului, nu am putut decât să aplaud la final, azi sunt puține filme care au asemenea grijă la detalii. Ar fi extrem de dificil de realizat și astăzi, darămite acum 60 de ani. Azi probabil s-ar fi închis toți în studio și ar fi umplut filmul de efecte speciale. De fapt, nu probabil, ci sigur, că doar am avut parte de-un remake de toată jena acum 2 ani.

Efectele speciale se țin al naibii de bine, chiar dacă în luptele navale se vede că este vorba de miniaturi și acolo credibilitatea este șubredă, dar vorbim totuși de un film vechi de aproape 60 de ani, sunt filme moderne, cu bugete generoase, care nu arată atât de bine.

Și nu am zis încă nimic de scena de căpătâi a filmului, cursa cu care de lupte care probabil va rămâne în istorie drept cea mai intensă scenă de acțiune fără amestecul unui computer, wow, mă uitam și nu îmi venea să cred că a fost realizată fără efecte speciale digitale, totul cu efecte practice și multă migală.

Filmul arată absolut mirific, are o paletă coloristică bogată și, mai ales, naturală, fără vreun filtru așa-zis artistic care să albăstrească, înroșească sau maronească imaginea.

Actoria este senzațională, citești în ochii lui Charlton Heston toată ura de care este un om în stare, conflictul este creat doar din simple vorbe pline de venin, te menține cu pulsul ridicat doar dialogul extrem de tensionat și simți că atmosfera stă să explodeze după fiecare verb.

Nu știu dacă este cineva care ar considera așa ceva spoiler, dar filmul are legături tangențiale și cu Iisus, pentru că începe și se termină cu Iisus (naștere și moarte), dar chipul lui nu este arătat deloc și nici nu auzim vreo vorbă din partea lui, dar joacă un rol important în viața lui Ben-Hur. Și deși nu mai cred de mult în astfel de povești, modul în care este prezentat Iisus, atmosfera din jurul lui, aura care emana la fiecare pas al său, toate astea parcă m-au înflăcărat și mi-au adus bucurie în suflet.

Dar durata prea mare a filmului diluează drama, ar fi trebuit tăiate câteva scene și introduse altele pentru că, deși are aproape 4 ore, parcă lipsesc scene întregi importante, se fac treceri bruște în poveste de parcă bucăți au fost tăiate din film, acum jelește un eveniment tragic din film că imediat îl vedem mare meseriaș la condus care de luptă, acum este la galere și salvează o oficialitate romană că imediat este adoptat de acesta și îi devine moștenitor. Sunt rupturi sesizabile în ritm și aveam impresia că pe timpul pauzelor (că sunt și din astea) am ratat scene esențiale, dar nu, așa este editat filmul. Cu toate astea, cele 4 ore trec fără să le simți și nu te saturi de film.

Filmul te tăvălește prin toate emoțiile posibile, îți pune credința la încercare sau te face să-ți pui întrebări pe care nu le credeai importante până atunci.

Ben-Hur este definiția etalon a filmului grandios, o poveste despre dramă, trădare, iertare, iubire, sacrificiu, opresiune, libertare, are tot ce îi trebuie pentru a mulțumi toate gusturile și chiar mai mult de atât.

Dacă ești mare iubitor de filme, nu ai cum să ratezi această capodoperă ce transcende timpul, păstrându-și valoarea și după zeci de ani.

Deși sunt abia la începutul topului AFI 100 încep cu un 10.

 

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

After ever happy

After ever happy

Sunt prezent pe metereze, datoria mare mă cheamă, n-am ratat After ever happy, infinita franciză …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.