Big hero 6

Big hero 6

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Big hero 6 e o animație setată undeva în anul nu se știe, undeva în viitor, într-un oraș combinație între San Francisco și Tokyo, denumit San Fransokyo unde îl întâlnim pe Hiro, puștiul genial pasionat de robotică, pe fratele său mai mare și pe Baymax, un robot asistent personal care aduce mai mult a bezea decât a robot.

Cu speranță de a-i băga fratelui mic mințile în cap, Tadashi îl convinge pe Hiro să se înscrie la universitatea lui care se concentra pe robotică. Pentru asta Hiro trebuie să treacă un test, și o face cu brio.

Încă din prima aflăm că frații sunt crescuți de o mătușă, părinții lor fiind morți. Și asta nu e tot, în seara în care Hiro este acceptat, o altă tragedie lovește.

Derulăm puțin înainte și îl găsim pe Hiro posomorât, neavând chef de nimic, nici măcar Baymax nu îl poate însufleți.

Dar brusc intervine ceva care îi trezește interesul, un mister de elucidat, și împreună cu câțiva prieteni purcede spre deslușirea misterului.

Evident că nu pleacă la drum cu mâna-n fund, că doar cei 5 sunt genii, așa că își trag niște costume croite după aptitudinile fiecăruia și se transformă în supereroi și pornește acțiunea principală a filmului.

Încep urmăriri care de care mai spectaculoase, răsturnări de situație la tot pasul, și așa mai departe.

Mă mănâncă limba să mai povestesc câte ceva, dar vă las pe voi să descoperiți ce și cum și care-i șmecheria în final.

Fiind o animație, mă așteptam la un ton mai vesel, dar atmosfera filmului e deprimantă, mai ales pe la început, nu tocmai potrivită pentru niște copii mici, mai degrabă pentru adulți.

Dar se schimbă destul de repede, și o dă pe comedie și acțiune furibundă.

Să spun drept, m-a cam plictisit prima parte, deja mă gândeam că o să văd cine știe ce porcărie de animație plină de trăncăneală, deja o lungeau cam mult cu dezvoltarea personajelor, de parcă mă uitam la un film de 3 ore, nu de 90 de minute, îmi spuneam că dacă durează atât de mult sporovăiala asta, atunci când dracului mai începe și acțiunea, că acuși se termină filmul.

Ei bine, când eram pe punctul de a renunța la el, s-a pornit, și când s-a pornit nu s-a mai oprit.

Animația e plină de clișee, tragedie în familie avem, de asemenea avem și echipa formată din tot ce înseamnă clișee în filme. Cei 5 sunt prototipurile găsite în mai toate filmele, avem un puștiulică inteligent dar cam handicapat din punct de vedere social, retras și fără mulți prieteni, avem gagica băiețoasă, tunsă scurt, mâncătoare de gumă și nesofisticată, avem gagica mult prea feminină, blondă, cu părul până-n pământ, care poartă numai roz, avem ciudatul echipei, cam pămpălău, cam hippie și cam clovn, și, evident, avem un negru solid, bine construit, vorbitor de argou specific.

Povestea nu e nici ea prea originală, de fapt, animațiile de acest gen nu sunt originale, niște novici trebuie să țină piept unui răufăcător misterios fie cu gânduri de preamărire, fie cu gânduri de răzbunare.

Dar nici nu e ceva rău, chiar dacă nu e originalitate, măcar să fie bun, e o rețetă de succes care dacă e respectată cu strictețe, atunci va genera mereu ceva interesant.

Cum am mai zis, pentru mine prima parte e destul de plictisitoare, dacă doream plânsete și smiorcăieli, băgam o dramă adevărată, la o animație vreau să râd și să mă distrez. Dar partea secundă și actul final au compensat din plin (deși partea finală o dă în Interstellar, parcă ambele au fost scrise de aceeași persoană).

Animația e de înaltă calitate, în perioada asta nu prea mai dai de animații costisitoare care să nu fie aproape perfecte din punct de vedere al execuției.

Orașul imaginat este o îmbinare perfectă între tehnologia viitorului și tradițiile vechi de secole, avem mașinării și clădiri futuriste, tehnologii la care acum doar visăm, dar avem parte și de o viață obișnuită cu case normale, cu oameni care-și iau cina în restaurante, o existență care parcă a rămas încremenită în timp. Mi-a plăcut această simbioză între nou și vechi.

Cam atât despre animație, că nu prea am ce să spun în plus, lumea creată te atrage în mrejele ei, mișcările personajelor sunt fluente, acțiunea e bine conturată, nimic de reproșat.

Despre actorie iar nu e mai nimic de spus, că doar e animație iar vocile personajelor sunt împrumutate de niște actori aproape necunoscuți, nu avem actori consacrați pe aici.

Personajul principal non-uman e cel care face însă toți banii, inițial un asistent personal de oferire a prim-ajutorului în caz de belele dar și de sfătuitor în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și ulterior transformat într-o mașinărie de luptă, transformare necesară pentru ca echipa să facă față răufăcătorului. În ambele situații, e naiv, hazliu, generator de poante.

Și aici gata cu laudele, intru și în zona criticilor, filmul pare violent la prima vedere, dar cu atâtea lupte și arme și roboți și toate cele, nu moare nici dracu`, înțeleg că e o animație dar oare de ce e în regulă să fie prezentate familii moarte dar când vine vorba de ucideri în direct, toți o dau cotită? E OK să spui că mă-ta și tac-tu sunt morți dar nu e OK să îi iei piuitul unui nene rău?

Să nu mai zic de furtișagurile pe față practicate de film. La faza în care Hiro iese să își probeze îmbunătățitul Baymax, scenariștilor le-a cam murit la intrare și au zis, fuck it, hai să șutim scena din How to train your dragon. E plină de adrenalină scena, dar tot furată e.

Cât despre răufăcător nu am cuvinte, e copia fidelă a lui Doc Octopus din seria Spiderman.

Răsturnările de situație nu-s deloc răsturnări, știi de la început cine e cel rău și ce vrea, chiar dacă filmul nu îți spune și are impresia că te fierbe și te va da pe spate la final, dar e tare previzibil.

Și un alt minus e faptul că în trailer sunt folosite secvențe, chiar foarte amuzante, care în film nu mai ajung. Păi măi nene, dacă tot mi le-ai arătat și au fost hilare, bagă-le naibii în film, că nu te doare mâna.

Per total, o experiență plăcută umbrită de partea de început a filmului cam plictisitoare și de lipsa de originalitate a poveștii dublată de niște hoții ca-n codrul mare. Putea fi mult mai bun de atât, poate sequelul, dacă va exista (evident că va exista) va fi mai bun ținând cont că nu va pierde timp cu dezvoltarea personajelor.

Nota 7.

Ah, să nu uit, stați până la final, trebuie să prindeți scena de după credits, veți fi surprinși, asta dacă sunteți cunoscători ai fenomenului, altfel nu veți avea habar despre ce e vorba.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

About admin

Check Also

Mufasa: The lion king

Mufasa: The lion king

Disney zice că Mufasa: The lion king este live-action, dar noi știm că este, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *