Blink twice a rulat în cinematograful din orașul meu cu avertisment că are scene devastatoare chiar și pentru adulți.
Culmea, în sală erau aproape numai copii, o ironie care nu mi-a scăpat.
Una avertizăm, dar alta facem în goana după bani.
🎬 Blink twice – Premisă 📖
Frida (Naomi Ackie – Whitney Houston: I wanna dance with somebody) se zbate din greu pentru un trai decent, dar nu prea îi iese.
Face ce face și se lipește de o slujbă în sânul unui serviciu de catering care organizează mare petrecere în numele unui mogul din domeniul tehnologic, Slater (Channing Tatum – Deadpool & Wolverine).
Cei doi au avut o întâlnire în urmă cu un an, dar Slater a uitat-o, că nici nu era greu, nefiind tocmai o femeie memorabilă, chit că are unghii fandosite.
De data asta Frida este pregătită cu farmecele ascuțite la maximum și-l vrăjește pe fantele frumușel să o invite pe o insulă proprietate privată pentru o vacanță plină de distracție.
Însă, odată ajunsă acolo, își dă seama că nu toate-s la locul lor, dar încă nu știe cu exactitate care este buba.
💭 Blink twice – Comentariu 🍿
Mda, ce să zic? Filmul ăsta este copilul deformat al nepotismului în cea mai înaltă formă.
S-a trezit fata lui Lenny Kravitz că vrea să se facă regizoare și probabil s-a milogit de tac-su să-i găsească pe cineva dispus să producă această peliculă.
Îmi și imaginez dialogul:
Zoe, mieroasă: Tati, mi s-a năzărit să regizez ceva.
Lenny, zâmbitor: Sigur, fata mea, cum să nu? O reclamă la supozitoare, următorul meu clip muzical, ce vrei?
Zoe, vădit jignită: Nu, tătucă scump, vreau un film.
Lenny, perplex: Păi puiuț, ce ai mai regizat până acum în afară de păpușile Barbie în căsuța lor? Nu știu dacă merge direct film.
Zoe, bătând cu piciorul: Dar tati, vreau să scriu și scenariul.
Lenny, siderat: Aoleu, scumpa mea, n-ai mai scris nimic în afară de compunerea din clasa a cincea, și aia cu multe greșeli, și acum vrei și scenariu de film?
Zoe, arogantă: Da, tati, vreau și regizoare, și scenaristă.
Lenny, înfrânt: Of, ce nu fac eu pentru odorul meu scump și (ne)talentat.
Și așa a luat naștere gunoiul ăsta infect de film care se înscrie cu succes (sau insucces) în rândul producțiilor mizerabile realizate din vanitate personală.
Primele 60 de minute sunt de un nimic interminabil, o repetiție enervantă a acelorași scene tembele și fără noimă.
Odată ajunsă droaia de drogangii pe insulă (care seamănă cu a unuia din realitate, vă las pe voi să ghiciți a cui), ăștia se pun pe băut, mâncat, dansat, tras din joint-uri și a doua zi se reia ciclul.
Păi o dată, păi de două ori, păi de trei ori, dar cât mama dracului să mai suport bucla asta infinită? Că eu, spre deosebire de personaje, nu uitam ce am văzut cu 5 minute în urmă.
La bază, undeva adânc îngropat, scenariul are un țel demn de laudă, dar unde nu-i talent n-are cum să iasă ceva măcar decent.
Filmul este haotic prin desfășurarea acțiunii, timp de două acte este mort dincolo de punctul de resuscitare, iar în partea finală totul este de-a valma și pe fugă, fără să existe un dram de logică.
Mi se rupe-n paișpe dacă ăsta este un spoiler, dar trebuie să-i spun cucoanei Kravitz că mintea uită, ceea ce este perfect adevărat, dar corpul nu are cum să uite, niciodată.
Nu scriu mai multe, dar vă puteți imagina la ce mă refer.
De la fractura asta logică mi s-a rupt și mie firul și eram aproape să părăsesc sala, ceea ce nu mi s-a întâmplat de multe ori.
Măcar de ar fi fost asta singura problemă a scriiturii, dar personajele sunt construite dezastruos.
La naiba, se insistă o oră cu caracterizarea lor și mie nu-mi păsa nici măcar cât negru sub unghie de ele.
Cum să empatizez cu o eroină care ia niște decizii tâmpe în momente de luciditate și tratează niște descoperiri grave ca fiind un mizilic?
Păi dacă ei i se fâlfâie de propria-i supraviețuire, de ce mi-ar păsa mie?
Plus că, și aici cred că îmi atrag oprobriul public, Blink twice este un film feminist, dar de cea mai joasă speță, de genul acela în care TOATE femeile sunt bune și TOȚI bărbații albi sunt răi.
Ba nu, mai puțin ăla homosexual, ăla-i de treabă, Doamne ferește să supere cumva acea categorie.
Or fi, nu zic că nu-s, dar nu-mi aduc aminte să fi văzut vreun film în care toți bărbații să fie frumoși, inteligenți, cuminți și devreme acasă, în timp ce toate femeile să fie portretizate drept niște proaste, parașute și meschine.
În loc să iasă la înaintare cu niște personaje feminine puternice, domnița scenaristă a preferat să atribuie celor bărbătești toate defectele din lume.
Mai mult de atât, nici măcar nu este consecventă din acest punct de vedere.
Când vine vorba să facă lucruri reprobabile, bărbaților le merge mintea brici, sunt cei mai inteligenți, când era nevoie ca femeile să iasă în evidență, subit ei devin niște cretini trepanați.
Asta a fost singura modalitate prin care Zoe Kravitz a știut să eleveze sexul frumos, nu făcându-l puternic, ci bătându-și joc de bărbați.
Ultima prosteală iritantă a fost să-l aud pe Channing repetând de 3.525.456 de ori I`m sorry.
Cred că Zoe a adormit cu capul pe combinația CTRL+V și s-a repetat la infinit I`m sorry și actorul a recitat ce scria pe foaie fără să mai întrebe dacă nu cumva e o greșeală.
🏆 Blink twice – Verdict 👍 sau 👎?
Dau la o parte treaba cu feminismul artificial și forțat, foarte prost implementat în film, știu că intențiile au fost lăudabile, nu-l iau în calcul, dar chiar și așa, scenariul n-are sens.
Dacă iei la analizat decizii, acțiuni, secvențe, îți dai seama că la mijloc este o mână de amator care n-are habar cum trebuie creionate personajele sau așezate scenele într-o ordine coerentă.
Are lacune care ar face Marele Canion să pară o simplă strungăreață și nu mi-a venit să cred că așa ceva a primit undă verde.
Apoi MI-AM AMINTIT cine este regizoarea/scriitoarea, dacă oricine altcineva ar fi venit cu ideea asta ar fi fost dat afară în șuturi și ar fi fost ostracizat pe vecie din cetatea filmului.
Nu aș avea nimic împotriva nepotismului dacă există și talent, un mic imbold din partea părintelui este de înțeles, dar aici nici că se putea mai diferit.
După ce că este clar că n-are tangențe cu domeniul, Zoe a făcut și pe ambițioasa căpoasă, de ce să înceapă de jos, s-a aruncat direct la un film de lungmetraj și rezultatul este odios.
De asta și cei mai mulți actori sunt din anturajul neamului Kravitz, or fi acceptat din milă sau de rușine să joace în Blink twice.
O să-i încolăcesc în jurul gâtului 3 șerpi doar pentru că sunt de acord cu sâmburele de idee de la care a pornit filmul, acela al atragerii atenției asupra modului abject în care femeile sunt în continuare tratate.