Bomb scared

PRI 018 – Bomb scared (Fe de etarras)

Fe de etarras sau Bomb scared este o comedie seacă și neagră din Spania disponibilă pe Netflix.

Nu știu cum mama naibii mi-a ajuns în recomandări, dar de plictiseală și fiind un film scurt, l-am urmărit fiind interesat de subiect.

Filmul atacă problema terorismului dar din cu totul altă perspectivă.

Martin (șeful), Pernando (tipul cu explozibil), Alex (tipul cu falsificatul) și Ainara (n-am înțeles care-i aptitudinea ei) sunt 4 teroriști din grupul ETA ce așteaptă cuminți într-o locuință ascunzătoare o misiune importantă pentru cauza bască.

Și tot așteaptă, tot așteaptă, și ordinul de a bombarda ceva nu mai vine, așa că trupa de șoc este nevoită să-și omoare timpul cu ceva și să pună singuri la cale o mare bombardare, deși ei nu au bani nici de-o pâine, darămite de explozibili.

Ah, să nu uit ce era mai important, ăștia patru sunt cam tăntălăi și prostovani și la împărțirea neuronilor au sosit cu întârziere.

Fe de etarras este sec de tot ca film, urmărește acțiunile întreprinse de cei patru pentru a scăpa de plictiseala așteptării telefonului salvator și de aici apar fel și fel de situații amuzante pentru că ăștia au alergie la tot ce înseamnă Spania și succesul ei.

Și cum acțiunea are loc în timpul Campionatului Mondial de fotbal din 2010, campionat câștigat de Spania, pe ăștia îi doare fizic orice gol înscris de spanioli și se umplu de bube psihice la fiecare victorie a cotropitorilor, dar trebuie să se prefacă non stop că se bucură pentru a nu isca suspiciuni.

Deși a fost revigorant să văd și partea cealaltă a baricadei când vine vorba de terorism, recunosc că nu am înțeles multe lucruri din ceea ce se petrece pentru că se fac o grămadă referiri la cultura spaniolă, ups, bască, așa că în mod sigur câteva dume au explodat deasupra capului și nu am prins niciun șrapnel.

Dar și secăturile de glume pe care le-am priceput au mers la fix, mi-au adus aminte de Welcome to Collinwood, una dintre cele mai bune comedii pe care le-am văzut.

Personajele nu strălucesc de inteligență, sunt stinghere când sunt puse în situații incomode, de interacțiune socială, mai ales cu spaniolii pe care îi consideră dușmani de moarte, și situațiile iscate sunt cu adevărat amuzante, chiar dacă în felul lor sec, gogomănesc.

Din păcate, nefiind pus la punct cu toate detaliile dușmăniei spaniolă / bască, o bună bucată de film mi s-a părut plictisitoare, dar nu este vina filmului, este a mea că nu am priceput anumite aluzii și nici nu aveam habar despre ce însămânțătorul meu vorbeau ăia, așa că fiind o recenzie Pe Repede Înainte, nu mai insist mult.

Deși Fe de etarras (Bomb scared) are un subiect sinistru, filmul nu se ia mai deloc în serios și, chiar dacă ne prezintă și povestea celorlalți într-un mod ilar, nicidecum nu poate fi considerat pro terorism sau că ar sanctifica în vreun fel teroriștii, ba din contră.

Pentru cele câteva scene care m-au făcut să chicotesc ca lumea, și au fost două scene de-a dreptul demențiale, mă încumet să îi dau doar un 6, probabil dacă eram spaniol, ups, basc, i-aș fi dat mai mult de atât că pricepeam pe îndelete filmul.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

An American werewolf in London

An american werewolf in London

An American werewolf in London este o comedie horror din 1981 scrisă și regizată de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *