PRI 013 – Booksmart
Booksmart este debutul regizoral al Oliviei Wilde și filmul este un coming of age, dar văzut dintr-o altă perspectivă, una mai rar abordată.
Amy și Molly sunt două liceene care se apropie de absolvire și care fac parte din categoria tocilarilor, care pun pe prim-plan, de fapt, pe toate planurile, școala și nimic altceva, și care tot liceul nu s-au distrat deloc, spetindu-se să fie acceptate la facultăți de renume pentru a-și asfalta o autostradă cât mai lină spre o viață împlinită.
Din păcate pentru ele, asta înseamnă că mare parte din viața de liceu au fost ostracizate de ceilalți care le considerau ciufute, cu nasul pe sus și arogante.
Însă ultima zi de dinaintea ceremoniei de absolvire se dovedește a fi un duș rece pentru cele două care află că nu doar ele, care și-au irosit ani întregi în bibliotecă, au ajuns la facultăți de renume, ci și alți liceeni care nu păreau atât de interesați de învățătură.
După aflarea crudului adevăr că poți ajunge departe și îmbinând școala cu distracția, cele două se decid să se dezvirgineze într-ale chefuitului și iau la rând toate petrecerile ținute cu ocazia absolvirii.
Chiar dacă filmul nu mi s-a adresat mie, fiind unul țintit către publicul tânăr feminin, Booksmart este o producție bună, care răstoarnă întrucâtva clișeele perpetuate de genul acesta de filme.
Este un film mai cerebral, chiar dacă avem parte de petreceri, ele nu sunt cele clasice în care predomină băutura, drogurile, sexul și alte activități sugătoare de energie.
Sunt prezente astfel de elemente, dar ele sunt doar în plan secundar, nu suntem bombardați cu scene dezgustătoare, Olivia Wilde a ales să se concentreze pe latura mai inteligentă, pe dialog și pe stinghereală.
Așa pot descrie perfect filmul Booksmart, stingher, de la încercările eșuate ale fetelor de a distra deși habar nu au cum să o facă până la eforturile uneia dintre ele să se apropie intim de o persoană de același sex.
Este amuzant să vezi cum adolescenți tocilari se chinuie să facă tâmpeniile specifice colegilor populari și eșuează lamentabil, dar personajele tot sunt capabile să tragă învățăminte și din aceste eșecuri.
Filmul îmbină cu succes dialogul provocator la nivel de neuroni cu niscai umor clasic, de toaletă, caracteristic filmelor petrecărețe, totul pe o coloană sonoră de un amalgam rar întâlnit, de la melodii hip-hop obscene până la reinterpretări ale unor piese clasice precum Unchained melody (dacă originalul vi s-a părut lent și sfâșietor, stați să auziți versiunea din Booksmart).
Și dacă este să rămân ceva după vizionarea lui Booksmart, atunci aleg să bag la cap morala că aparențele, de cele mai multe ori, înșală și că izolarea de sine nu aduce nimic bun.
Filmul însă parcă nu-și merită, din punctul meu de vedere, laudele excesive, este, până la urmă, un film ca atâtea altele despre tranziția de la liceu la facultate, văzută dintr-o altă perspectivă și un pic diferită, dar nu atât de diferită încât să fie Booksmart ridicat în slăvi. Pentru mine se situează undeva pe la 7.
(3,5 / 5)Trailer: