Borat: Subsequent moviefilm

Borat: Subsequent moviefilm, nu scriu tot titlul din motive evidente, este filmul făcut în mare secret de Sacha Baron Cohen, continuarea infamului și ireverențiosului prim Borat care a pus Glod (localitate nu departe de mine) pe harta cinematografiei.

După 14 ani de la aventura lui în US și A, Borat nu a fost primit cu brațele deschise în țara lui natală, Kazakhstan, familia l-a părăsit, și-a pierdut slujba, a fost ridiculizat pe toate gardurile și, în ultimă instanță, a fost azvârlit la pârnaie, condamnat la muncă silnică pentru că a făcut țara de râs în toată lumea și i-a distrus economia, pentru că nimeni extern nu și-a mai dorit să-i cumpere bogățiile.

Dar se ivește o oportunitate pentru Borat de a-și spăla toate păcatele, că tot se apropie alegerile în SUA, așa că premierul Nazarbayev (Dani Popescu) îl expediază peste mări și țări pentru a oferi un cadou irezistibil lui Michael Pence și a-l îmbuna pe (Mc)Donald Trump.

Din nefericire pentru Borat, se procopsește cu ceva neașteptat, odată cu el, în America vine și fiică-sa de 15 ani, Tuta(r), care se va ține scai de el. Însă Borat nu este deviat deloc de la misiunea lui vitală, un nou eșec fiind echivalent cu execuția publică în Kazakhstan, moartea urmând să fie una groaznică.

Credeam că nu îmi va place sequel-ul, pentru că acum știam la ce să mă aștept, primul m-a luat complet pe nepregătite, dar acum eram conștient de grozăvia ce urma să o privesc.

Ehe, Borat: Subsequent moviefilm este fix ce avea nevoie lumea acum, pentru că acest film este unul unificator, toți vor uita de #metoo, SJW, BLM, ia-o de păsărică, feminism, antifeminism și ce alte mișcări sociale din astea sunt la modă acum pentru că, de la mic la mare, toți vor mână cu mână și se vor uni împotriva lui Borat.

Filmul jignește pe bandă rulantă, nimeni nu scapă, de la păpușarii evrei la nervoasele femei, de la tâmpiții de americani la hoții de țigani, de la spălătorul pe creiere creștinism până la orbitorul „fingerism‟, de la țâfnoase afroamericane până la false mameloane, de la țărănoi cu mâna pe „mistrie‟ până la teribila pedofilie, de la „iubirea‟ dintre democrați și liberali până la oare holocaustul și virusul sunt reali? Ba chiar de la maimuțe până la Facebook. Sau era vorba doar de maimuțe pe Facebook? Practic, oricine a murit și oricine este în viață se va simți, înt-un fel sau altul, ofensat de Borat: Subsequent moviefilm.

Ce să mai tura-vura, am râs ca o ceafă-lată lobotomizată, deși nu ar fi trebuit, pentru că filmul este dezgustător, dar nu în sensul biblic, ci pentru că arată cu degetul tot ce este mai infect și mai putred în societate. Aș putea spune că exagerează enorm în portretizarea umanității lovită de cretinism total, dar cu siguranță undeva, într-un colț de lume, asemenea comportamente sunt chiar reale. La dracu, este suficient să arunc un ochi în Românica mea și descopăr mentalități luate la mișto de Borat.

Dacă ați văzut primul Borat, atunci nu mai are rost să vă descriu cu ce urmează să vă delecteze și continuarea. Va fi cu siguranță un film polarizant, unii îl vor găsi de prost-gust și vor spune că-i cea mai mare porcărie, alții îl vor considera al dracului de amuzant și vor pricepe că Borat: Subsequent moviefilm nu face decât să prezinte realitatea cruntă și perversă în care societatea asta stricată din punct de vedere moral face pe mironosița, și cu turma de copii în casă, dar și cu virginitatea, chipurile, intactă.

Fiecare scenă este încărcată de glume, care mai evidente, care mai subtile, și sunt 100% convins că pe unele le-am ratat, dar alții le-au prins imediat semnificația, și viceversa.

Atacă tot ce este relevant acum, în 2020, și la unele secvențe chiar am rămas șocat, nevenindu-mi să cred cum unele personalități au fost de acord să fie puse în ipostazele din film. Dar apoi am săpat un pic și am aflat și cum și-a gândit Sacha Baron Cohen tertipurile pentru a-i convinge pe diverși politicieni să apară în film.

Și hai că nu mai rezist să o țin în mine, în Borat se vorbește mult în română, pentru că premierul cazac este jucat de un român, o parte din Borat: Subsequent moviefilm a fost filmată în România, ca atare româna apare des în dialoguri. Și asta contribuie, dar doar pentru români, că doar noi o înțelegem, la cea mai tare poantă accidentală vreodată pusă într-un scenariu de film străin.

Singurul aspect ce nu mi-a plăcut și care mă face să-l cobor o treaptă față de primul Borat, a fost actul final în care glumele stupide, dar cu tâlc, și comicăria de circ, dar cu destule substraturi subliminale, lasă loc unor scene de catifea emoționantă care contrastează cu restul filmului. Am înțeles de ce se duce spre final în acea direcție, și nu scriu mai multe, fiind parte integrantă din povața filmului, dar mi-a căzut un pic mai greu la stomac.

În rest, ce papucii mei să mai zic despre Borat: Subsequent moviefilm? Îi dau 9 vaci drept cadou, ca atare mi s-a părut excelent, am râs ca un spart la poantele obscen de crude, la glumele cu multe trimiteri sexuale, la dumele generate de confuzii verbale și la miștocăreala generală pe care Sacha Baron Cohen (Trial of the Chicago 7) o adresează ÎNTREGII PLANETE cu mesajul: „WAKE THE FUCK UP!!!‟

PS. Filmul este pe Amazon Prime.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Drive-away dolls

Drive-away dolls

Drive-away dolls este un film regizat de jumătate din cuplul Coen, în speță de fratele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *