Brahmastra: Shiva

Brahmastra: ShivaM-au apucat toate frisoanele calde când am văzut trailerul la Brahmastra: Shiva pentru că arăta într-un mare fel, în sens pozitiv, și abia am așteptat filmul. Și iată că a venit pe Disney+.

🎬 Brahmastra: Shiva – Premisă

Nici nu știu de unde să apuc povestea, că tare complicată mai este. Are rădăcinile adânc înfipte în mitologia hindusă și gravitează în jurul unor arme celeste cu o putere incredibilă.

Cea mai cea dintre ele este Brahmastra care are capacitatea de a distruge lumea, așa că este bine ferecată și secretul ei este păzit cu sfințenie.

Revenim în prezent unde ne împiedicăm de DJ-ul Shiva (Ranbir Kapoor) care pune ochii pe „la femme fatale‟, Isha (Alia Bhatt).

Apar scântei instantanee, dar Shiva ascunde un secret teribil pe care nu vrea să-l dezvăluie orișicui.

Focul nu-l arde pe Shiva, dar Shiva te arde.

Se pare că el este cumva legat de această mitologie antică și că Brahmastra este fuzionat la nivel microscopic cu destinul său.

Ce mai este de spus? Că niște din ăia răi, cu ceva puteri la purtător, vor să dezlănțuie Brahmastra.

 

💭 Brahmastra: Shiva – Comentariu

Încep cu un autodenunț. Rușine Disney+ că ai pus acest film dublat în engleză cu subtitrare în română, iar versiunea în limba originală ai dosit-o la Extras, dar fără subtitrare.

Așa că, deși am abonament la Disney+, am fost nevoit să văd filmul pe alte căi navigabile.

Revenind la film, Brahmastra: Shiva este departe de ceea ce promitea din trailer.

Se duce spre aproape 3 ore și, cum este un film de Bollywood, partea narativă care predomină este cea a unei romanțe interminabile presărate cu multe, bre nene, da` multe cântece.

Dacă filmul dura o oră și 45 de minute, nu 2 ore și 45 de minute ar fi fost unul senzațional.

Asta pentru că partea mitologică este absolut fascinantă, bogată în simbolistică și de o imaginație fără margini.

Nici nu vreau să îmi închipui cum va evolua povestea în următoarele filme dacă în prolog este atât de fermecătoare.

Da, vor și indienii să pună bazele unui univers cinematografic, Astraverse, și Brahmastra: Shiva este primul film al unei trilogii care să reprezinte startul acestui demers ambițios.

Însă nu au pornit prea bine, Bollywood rămâne închistat în vechile cutume ale industriei, nu a învățat deloc de la vecinii care se termină tot în wood, dar încep cu Tolly, Molly și Kolly, care s-au modernizat și adoptă un stil mai serios de filmare.

O fi povestea de dragoste una dintre cele mai pure, mai înflăcărate, mai puternice, mai romantice din câte au fost puse pe ecran, dar las-o-n bricheta mea de treabă, nu poți să insiști aproape jumătate de film doar pe asta.

Mai ales când ai la dispoziție o legendă senzațională mult mai interesantă decât doi îndrăgostiți care se sorb din priviri la orice întâlnire și-și vorbesc numai prin cimilituri amoroase de dă diabetu-n tine.

Nu are nimic extraordinar povestea, o fi meritând toate acele epitete laudative pe care i le-am atașat anterior, dar cam așa sunt toate drăgălășeniile bollywoodiene.

Brahmastra: Shiva

 

În schimb, Brahmastra: Shiva este demn de multe acolade când vine vorba de partea filmului echivalentă cu acțiunea.

Este un festin vizual halucinant, arată nemaipomenit de frumos, extrem de luminos, cu o paletă coloristică aprinsă, mai rar așa cadre atât de vibrante și extaziante pentru ochi.

Într-adevăr, se exagerează enorm cu această invazie computerizată de efecte, uneori chiar cade în caricatură pentru că nu transmite nicio senzație de fotorealism, dar posibil să fie o alegere deliberată.

Cu toate astea, chiar dacă materia cenușie știa că se uită la jonglerii CGI, ochiul și sufletul se bucurau până la lăcrimare de efervescența aiuritoare de culori și fumuri diafane ce luau niște forme animalice mirobolante.

Păcat că acțiunea efectivă este prea cuminte, prea disneyficată, nu are un strop de violență sângeroasă în ea.

Pare mai mult o producție pentru copii, una care tratează moartea și mizeria într-un mod superficial.

Se vrea a fi un film serios, dar n-are curajul pentru a lua măsurile necesare pentru atingerea acestui deziderat.

Însă vina îmi aparține, tot uit că vorbesc de un film Bollywood care este construit pe această structură veche, abordând cu lejeritate subiecte care necesitau o atenție mai matură.

Dacă de cei doi actori pomeniți la început n-ați auzit (eu unul nu îi știu), ei bine, antenele vor intra pe recepție când voi pomeni de prezența unor nume legendare, adevărați monștri sacri ai cinematografiei indiene, Amitabh Bachchan (Thugs of Hindostan) și Shah Rukh Khan (al doilea mai mult într-un cameo).

 

🏆 Brahmastra: Shiva – Verdict

Am rămas destul de dezamăgit de Brahmastra: Shiva, povestea este una care nu trebuia să cadă în mâinile Bollywood-ului, acest permanent adolescent al industriei cinematografice indiene care nu vrea deloc să se maturizeze.

Sursa de inspirație care a stat la baza filmului merita o abordare mai serioasă deoarece este foarte densă și s-au pierdut multe amănunte importante evaporate doar pentru a face loc veșnicei povești de dragoste.

Da, știm, puterea iubirii este cea mai mare din univers.

Da, știm, vorbele de duh prezente la tot pasul colcăie de înțelepciune antică, dar astea sunt lucruri deja cunoscute, nu mai trebuie insistat pe ele.

Practic, Brahmastra: Shiva pare a fi o concentrare a vreo 4-5 filme MCU, atât de multe personaje sunt introduse.

Avem și Avengers, avem și Young Avengers, ceva Shang-Chi and the legend of the Ten Rings, mult misticism a la Doctor Strange, chiar și un fel de Darkseid din Zack Snyder`s Justice League, să împac pe toată lumea.

Dar ele pică pe plan secund pentru că este musai să asistăm la o îndelungă lăbăreală în doi care, oricât de romantică este, devine exasperant de zaharoasă și declanșează instinctiv enervarea.

Și vorba aia, eu mă consider cât de cât versat în filme cântate indiene, dacă pe mine m-a scos din sărite, este clar că dă pe dinafară cu melodramatismul absurd.

S-a renunțat la un scenariu scris cu simț de răspundere și a fost aleasă calea mai ușoară, un ambalaj strălucitor care încearcă să-ți ia ochii de la un conținut expirat și care te strică la stomac.

Sper ca următoarele filme din trilogie să fie mai acătării, mai ales că se anunță ciocniri titanice, dar lui Brahmastra: Shiva nu prea pot să-i pocnesc mai mult de 5 artificii.

Este la ani lumină de RRR, unul dintre cele mai distractive și bine realizate filme de acest gen care a apărut tot în 2022, dar nu vine de la Bollywood.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Kahaani

Kahaani

Îmi iau zborul în trecut, în 2012, când a apărut Kahaani, un thriller indian ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *