Broker

BrokerBroker sau Beurokeo este un film sud-coreean din 2022 dar regizat de japonezul Hirokazu Koreeda, un film foarte apreciat de critici.

 

🎬 Broker – Premisă

Povestea este una cutremurătoare la cum pornește.

O tânără domniță, noaptea, pe ploaie, se tupilează sub streașina unei clădiri care are în perete o ușiță pe care scrie Baby box.

De sub haină scoate un ghemotoc de copil pe care îl părăsește fără să aibă vreo remușcare.

Unii pun bani în cutia milei, alții abandonează copii tot în cutie.

Și acesta este subiectul din Broker.

De fapt nu, este doar scânteia care aprinde premisa deoarece avem de-a face cu traficul de carne vie, în speță vânzarea de copilași abandonați.

 

💭 Broker – Comentariu

Chiar dacă nu mă omor eu după drame, aveam așteptări uriașe de la acest film.

Atât datorită premisei care promitea oceane de lacrimi, cât și ca urmare a avalanșei de laude aduse lui Broker.

Din păcate pentru mine, acest film este Drive my car-ul lui 2022, până și posterele arată la fel, cu o mașină în prim-plan.

Asta pentru că nu m-a atins deloc în inimă povestea în ansamblul ei.

Îmi și imaginam ce drame apoteotice va prezenta Broker având în vedere subiectul cutremurător.

Dar se rezumă la ceva chiar lejer, care nu este deloc atât de întunecat și nu se duce nici pe departe în cele mai negre cotloane ale umanității.

Ba pe alocuri mi se pare că tratează cu prea multă ușurință problema abandonului infantil și chiar flagelul traficului de carne vie.

Personajele implicate nu se află în colțurile opuse ale conceptului dualist Yin și Yang.

Sang-hyeon (Song Kang-ho – Emergency declaration), cel care se ocupă cu vânzarea bebelușilor abandonați către cupluri care își doresc copii, dar nu vor să treacă prin chinul birocratic al hârțogăriei infinite, nu-i deloc un antagonist clasic.

Mama care și-a părăsit copilașul nu este portretizată ca pe-o scorpie diabolică venită din iad care merită chinuri nesfârșite în cazanul încins.

Și exemplele pot continua pentru că avem și personaje din cealaltă tabără care nu-s neapărat nepătate din punct de vedere moral.

Broker

 

 

Dacă nu ar fi fost la mijloc ideea de trafic de copilași, Broker ar fi părut mai mult o dramă cu accente comice despre o familie disfuncțională.

Uneori chiar ne împunge cu țepușe pline de optimism, parcă încercând să ne înduioșeze cu privire la sentimentele pe care trebuie să le avem față de personajele care vor să vândă copii, dar au și suflet mare.

Pe mine m-a băgat în confuzii cerebrale, oricât de drăgăstoși și gingași sunt maturii cu ăia mici, totuși, la bază ei vor să-i vândă, deci n-am cum să empatizez cu ei chiar dacă Broker asta și-ar dori de la mine.

Scenariul devine destul de dezlânat spre final, când din neant ne trezim cu câte o dezvăluire picată din senin care nu face altceva decât să știrbească din mersul lin al firului narativ.

Am rămas de câteva ori surprins de am crezut că n-am auzit bine, atât de bruște sunt unele replici care cad asupra noastră ca un baros pe fluierul piciorului.

M-a cam supărat modul de abordare, parcă voia să transmită ceva, dar nu a avut curajul să o facă într-un mod tăios, să ne intre bine la cap.

 

🏆 Broker – Verdict

Abordează teme care ar fi trebuit să fie devastatoare pentru suflet și pentru creier, dar am simțit că nu a avut tupeul să alunece pe o spirală amețitoare a mizeriei umane și doar a patinat la suprafață.

Vrea să fie o deconstrucție (că este la modă să deconstruiești totul, de la o banală ciorbă până la concepte milenare) a ideii de familie.

Dar nu vine cu ceva nou, știm și noi că o familie nu este neapărat o legătură de sânge, că părinți nu îți sunt neapărat cei care te nasc, ci cei care te cresc și te iubesc necondiționat.

Nu pot spune că m-a impresionat la acest capitol, eu mă așteptam să-mi înroșesc ochii de la atâta plâns ca urmare a ideii de la baza filmului, dar n-am vărsat nici măcar o lacrimă.

Ia un subiect depresiv și îl prezintă prea jovial pentru a putea fi luat în serios.

Este despre iertare, încredere, dragoste, dar și despre călătoria lungă până la ele, uneori presărată cu momente întunecate.

Măcar n-a avut trei ore ca Drive my car, dar cum am rămas ca o stană de piatră pe parcursul lui Broker, fără să fiu sensibilizat deloc, nu pot să-i umflu mai mult de 6 mingi de fotbal.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=wVXd59cUvkc

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Creation of the Gods I: Kingdom of storms

Creation of the Gods I: Kingdom of Storms

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București a debutat cu un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *