Cadoul de Crăciun

Cadoul de Crăciun este un film de scurtmetraj, de 22 de minute, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, film ce a fost pe lista potențialelor nominalizate la Oscar pentru această categorie, dar care nu a prins cele cinci locuri finale.

Așa că mi-am zis că este păcat să nu îl am și eu pe site.

Fiind atât de scurt, nici nu am ce intra prea mult în amănunte, pot spune că acțiunea are loc în apropierea sărbătorilor de Crăciun în istoricul decembrie 1989.

Adrian Văncică este un tată care tocmai se întoarce seara acasă de la serviciu cu un amărât de brad sub braț și este întâmpinat de fiul său, Marius, un copilaș de clase primare.

Pare a fi o seară obișnuită pentru o familie normală din acea perioadă, o familie fericită că s-a băgat marfă să fie poporul satisfăcut și că a reușit să pună mâna pe-un brad prăpădit, un cadou banal și o portocală rătăcită.

Dar seara ascunde un pericol amenințător pentru că inocența naște o furtună de nori negri.

În 20 de minute Bogdan Mureșanu reușește să picteze atmosfera de teroare infinită în care românul trăia pe vremea comunismului când orice cuvânt spus în glumă se putea transforma în închisoare cruntă sau muncă silnică pentru nimic.

Chiar dacă au fost filme cu duiumul despre revoluție și subiectul a fost dezbătut aproape de epuizare, iată că și acum, la peste 30 de ani de la acele evenimente, amintirea este încă dureroasă. Deși eram mic când a avut loc revoluția și nu am prins efectiv comunismul (nu cât să îmi mai aduc aminte), m-am regăsit în acel apartament de bloc clasic, cu nelipsitele mileuri și bibelouri (cureaua mă aștepta dacă dădea dracul să sparg vreunul. Cine nu a avut un pește bibelou sau sculptura cu cei doi băieți, unul într-un toiag, altul gata să-i ardă una peste față, ori este prea mic, ori este prea mic.

Transformarea comportamentului familiei din cauza unor simple cuvinte este radicală și cutremurătoare și scoate în evidență frica ce domnea la fiecare colț, suspiciunea că fiecare vecin era un turnător, groaza de a spune ce gândești în acea vreme în care foamea era făcută uitată de amenințarea tenebroasă de a fi aruncat în dubă din nimic.

Cadoul de Crăciun, un titlu care are mult tâlc după ce vezi filmul, ne arată cum ia naștere un coșmar paranoic din cauza unor cuvinte spuse în intimitatea familiei și cum un tată își pierde mințile de frica unor gânduri inacceptabile în comunism.

Cam asta a fost viața pe vremea tovarășilor, la un pocnet de degete totul se putea schimba la 180 de grade, cuvântul de ordine fiind frică. Încă sunt nostalgici cretini care tânjesc după acea perioadă că atunci se făceau de toate, lumea muncea și avea casă, nimic de zis, așa era, dar uită și cu ce costuri de vieți omenești se întâmplau astea.

Nu că democrația de azi ar fi un lucru bun, pentru că se cade în extrema cealaltă, dar cine plânge după comunism, poate ar trebui să primească un cadou de Crăciun.

Și filmul, pe lângă o scurtă incursiune în viața din decembrie 1989, scoate la iveală un alt aspect care ar trebui să ne pună pe gânduri și care face referire la noi, cei de acum.

Pe scurt, românii de azi sunt / suntem LAȘI. Nu suntem omorâți că ne înjurăm conducătorii, că avem libertate de exprimare, dar suntem furați ca în codru fără să facem nimic. Dacă oamenii de la revoluția din 1989 ar fi trăit acum, cu siguranță ar fi făcut 2-3 revoluții, nemaisuportând hoția acronimelor de la putere. Dar noi nu facem nimic în afară de a ne văita pe Facebook crezând că gata, suntem revoluționari și ne-am făcut treaba cu vârf și îndesat și lucrurile vor lua o turnură favorabilă și că țara va merge ca pe roate că ne-am aruncat în comentarii cu #fărăpenali și alte hashtaguri de căcat și fără vreun impact.

Se vede o diferență imensă de mentalitate între cei care au murit acum 30 de ani pentru libertate și pulimea spălată pe creier de acum de care cei de la guvernare își bat joc în fel și chip, dar pulimea este mulțumită că: Mamă ce i-am zis-o ăluia, acum hai să dau pe-o telenovelă tembelă sau vreun vlog retard, că mi-am făcut treaba, am făcut revoluție.

ROMÂNIA!!! TREZEȘTE-TE!!!!

Sau poate am interpretat eu prea multe din cele 22 de minute de film care au fost Cadoul de Crăciun.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link CineMagia

About admin

Check Also

Aline

Să nu zic că plătesc de pomană abonament la HBO Max, m-am pus pe răsfoit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.