Captain Marvel continuă saga MCU dar într-o direcție neașteptată, ducându-ne înapoi, în ultima decadă a mileniului 2.
Filmul pornește într-un colț îndepărtat al universului, departe de Terra, pe o planetă necunoscută nouă, Hala, acolo unde dăm peste Vers (Brie Larson), o ființă kree care încearcă să-și controleze puterile ce colcăie prin sângele ei albastru. Antrenată de Yon-Rogg (Jude Law), Vers este considerată destul de pregătită pentru a lua parte la o misiune care se transformă într-o ambuscadă a unor skrulls care o capturează pe Vers.
Acești skrulls, conduși de Talos (Ben Mendelsohn, săracul, numai personaje negative joacă de la o vreme), au un plan abject și sondează mintea lui Vers pentru a scormoni după niște informații vitale îndeplinirii acestui plan.
Ce mai tura-vura, în urma unor răfuieli cosmice, toată gașca se autoinvită pe Terra pentru a-i da bătăi de cap unui Nick Fury mai tinerel și bi-ocular.
Având un teren de joacă nou, rasele extraterestre kree și skrull o pun de-un hoții și vardiștii spre maxima disperare a lui Nick Fury și a organizației SHIELD ce se confruntă pentru prima oară cu amenințări venite de dincolo de sistemul nostru solar.
Înainte de toate, vreau să aplaud modul respectuos prin care Marvel a adus un omagiu emoțional regretatului Stan Lee. Nici nu începe filmul că deja ești învăluit de o aură tristă, dar inevitabilă, și care ne readuce aminte (deși este imposibil de uitat), ce impact monumental a avut Stan Lee asupra industriei divertismentului.
Închei paranteza și intru cu bocancii în film.
Fiind o poveste de origine, mi-am temperat oarecum așteptările și bine am făcut, pentru că am anticipat că acest film nu va fi o explozie de acțiune sau că nu va avea un scenariu grandios presărat cu secvențe apocaliptice, de nivelul extinctiv.
Însă în mine se dă, chiar și acum când scriu aceste cuvinte, o acerbă luptă interioară în ceea ce privește modul în care voi aborda recenzia pentru că am două păreri radical diferite, în funcție de ce tabără aleg.
Încerc să fiu cât de obiectiv pot și mă pun în dresurile cuiva care nu a pus ochii pe niciun alt film din acest univers MCU și, pe cât de mult sunt capabil, voi trata Captain Marvel din această perspectivă.
Filmul nu este spectaculos pe partea de acțiune, se concentrează foarte mult pe originea personajului Carol Danvers, punând foarte mult accent pe modul în care a fost crescută, ce dificultăți a întâmpinat, ce greutăți everestiene a fost nevoită să escaladeze pentru a ajunge persoana care este acum.
Nu numai că filmul Captain Marvel este setat înaintea celorlalte filme MCU, dar se folosește la greu și de flashback-uri. Și uneori o face prea mult și destul de neinspirat, iar în alte momente, când ar fi fost nevoie de aceste flashback-uri, căpătăm doar o narațiune cam lungă și plictisitoare pe alocuri.
Ca o explorare a caracterului unui personaj, mi-a plăcut Captain Marvel, la final eram pus la punct cu istoria ei și cu bagajul emoțional ce-l căra fără să știe de unde provine.
Însă doar atât. Acțiunea este destul de banală iar vizualul nu dă pe dinafară de originalitate, sunt multe culori, scenele de scandal sunt destul de haotic filmate, uneori nu înțelegi mai nimic din ce se întâmplă pe ecran sau cine cu cine se ceartă în raze multicolore.
Glumele, veșnicele glume, sunt un rateu complet în film și total nelalocul lor, dar asta oricum este un element definitoriu pentru MCU, nu mă așteptam la altceva din partea lor.
Brie Larson nu mi se pare cea mai fericită alegere pentru acest rol, și nu din cauza discursurilor recente, mi se îndoaie plopul de ce spun actorii în afara ecranului, dar nu pare a transmite suficiente emoții, nu dă senzația că e potrivită pentru acest gen de filme, iar cele mai bune scene emotive se regăsesc în trailer. Și este cam haos mare în evoluția personajului care sare dintr-o stare în alta aiurea, nejustificat.
Captain Marvel nu este un film rău, ba chiar ar fi fost unul destul de bun dacă (și acum intră în acțiunea individul care a văzut toate celelalte filme MCU) ar fi fost lansat acum 8-9 ani.
Pur și simplu, filmul mi se pare inutil. Hai să nu zic inutil, ci prea tardiv, demonstrând că strategia pusă la punct de Kevin Feige nu este fără cusur și că ideea acestui film a apărut pe parcurs, prea târziu, și nu la timpul potrivit.
Ce rost își mai are filmul când spectatorul nu investește sentimente nimic în el? Nu există o miză adevărată, doar ne reîntâlnim cu personaje al căror destin deja îl cunoaștem, pentru că le-am văzut în alte filme cu acțiunea plasată după acest Captain Marvel.
Totul este extrem de previzibil și nu te surprinde cu nimic filmul, e ca și cum ai vedea reluările unui meci pe care l-ai văzut în direct.
Da, este plăcut să dăm peste un Nick Fury tinerel cu ambii ochi (deci este clar că aflăm cum își pierde ochiul), peste un Coulson viu, peste un Ronan la fel de fad ca în Guardians of the galaxy, peste un anumit pager bucluclaș, dar tot ce face filmul este să ne prezinte originea nu numai a personajului Captain Marvel, dar și a altor elemente pe care deja le cunoaștem și nu mai prezintă interes pentru cineva care este pus la punct cu tot universul MCU.
Nu prea aduce nimic nou în mitologia MCU și dacă tot filmul ar fi constat doar în prima secvență de endcredits (că a doar este de pomană), ar fi avut același impact pentru că, din tot filmul, cu asta am rămas. Restul este doar gargară de umplutură de care ne-am fi putut lipsi.
Practic, Captain Marvel ar fi trebuit să fie primul film din MCU și atunci ar fi avut un cu totul alt impact, așa, acum pare doar o încercare disperată a celor de la Marvel să profite de pe urma succesului lui Wonder Woman al rivalilor de la DC. Acum 10 ani nimeni nu ar fi conceput ca un astfel de univers să pornească la drum având un personaj feminin în centru, ceea ce este păcat și dezgustător.
Încerc să găsesc un echilibru în nota finală și să nu mă las cuprins de prea mulți nervi, dar chiar și așa, mai mult de un 6 nu pot să îi dau lui Captain Marvel care intră în categoria celor mai slabe filme din MCU, producția este doar un scurtmetraj tras de păr și lungit inutil să ne spună că personajul Carol Danvers are puteri colosale și că va avea un rol proeminent în Endgame, făcând legătura între Infinity war și continuarea acestuia.
A reușit, în schimb, să mă atingă la coarda sensibilă cu nostalgia anilor 1990, dar nu a fost deloc suficient.
(3 / 5)Trailer: